Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Sarna - Capreolus capreolus

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9013 odpowiedzi w tym temacie

#3821 Vulpes (Marek Skruch)

Vulpes

Napisano 02 listopada 2009 - 20:30

Terek, parę błędów można się dopatrzeć :)
1) ogólny bałagan,
2) zasłonięty przez trawy obiekt zdjęcia,
3) południowa pora, a więc koszmarne kontrasty,
4) zbyt centralny kadr,
.
.
Przypadkowy pstryk - nic więcej nie można powiedzieć o tym zdjęciu. Ale walcz dalej z tematem :-)
<strong class='bbc'><span style='font-size: 10px;'>Pentaxy dwa i kupa szkła ;)</span></strong><br />
<span style='font-size: 14px;'><strong class='bbc'><a class='bbc_url' href='[url="""]http://www.marekskruch.pl'>www.marekskruch.pl</a></strong></span>[/url]

#3822 niemar

niemar

Napisano 02 listopada 2009 - 21:44

pazdzioch, chylę czoła.

Canon 5DIV, 6DII, 7DII, 50D, 40D, EF 17-40L, EF 400/5.6L, EF 70-200/4L, EF 24-70L, 85/1.8, YH324C.

#3823 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 02 listopada 2009 - 22:35

cmenarna :-P nie mylić z hieną :-P

Wlazła sierota dzień przed 1 na cmentarz a że rano zaczęło się schodzić sporo ludzi straciła orientację. Siedziała dobę na niewielkim cmentarzyku cichutko schowana na niewielkim kawałeczku nieskoszonego kwartału. Krzątający się ludzie nawet nie wiedzieli o jej obecności Rano naprowadziliśmy ją na wyjście ku wolności.

528.

Dołączona grafika

529.

Dołączona grafika

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#3824 sebaok

sebaok

Napisano 02 listopada 2009 - 22:42

buuuu w zagrodzie focisz i tyle, nie tłumacz sie :mrgreen:
Trzeba było focić jak była na wolności a nie :lol:

#3825 Norbius

Norbius
  • Użytkownik
  • 2 121 postów

Napisano 02 listopada 2009 - 22:44

Od razu widać że jakaś taka.....sztywna :mrgreen:

Ładne kolorki.

#3826 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 03 listopada 2009 - 08:41

Sebaok w pewnym sensie masz rację, bo cmentarz zagrodzony, więc zdjęcia zagrodowe :-P Problem polega na tym, że 90 % cmentarza ogrodzona jest kutym solidnym ogrodzeniem, pozostałe 7 siatką leśną a 3 % stanowi dość szeroka brama wjazdowa ( była czerwona tasma, ale jak to w pl komuś bardzo przeszkadzała). Problem polegał na tym, że mieliśmy przykre doświadczenie. Poprzednia taka przygoda zakończyła się dobiciem dwóch z trzech sztuk które nieopatrznie odstały się na teren cmentarza. Jedna spłoszona wbiła się w płot (przeszła głowa i przednie nogi, zawiesiła się na tyle, skomlenie było przeraźliwe, dodatkowa szamotanina w uwięzi tylko ją pogrążyła) druga wbiła się przodem w dziurę jednego z nagrobków (włożyła głowę i jedną z przednich nóg- drugą połamała). Ot zderzenie cywilizacji z naturą. Z całej przygody tylko jedna wyszła cało. Focić na wolności tej ostatniej nie bardzo było jak. Brama zwrócona jest w stronę drogi, więc sarna wybiegła wprost na drogę a za drogą gęsty pas techniczny wybrzeża i za 100 m stromy klif. Jadąc do pracy zauważyłam, że stoi na nagrobku, więc weszłam i spokojnie nie płosząc jej i nie strasząc przegoniłam ją na kwartał trawiasty z nadzieją, że wyjdzie. Wróciłam na cmentarz po godzinie zobaczyć, co się dzieje. Najechało się ludzi i cały ruch wiadomo odbywał się przy głównej bramie, więc szans na wyjście nie miała. Z osobą opiekująca się cmentarzem stwierdziliśmy, że dajemy sobie spokój niech przeleży , pewnie spokojnie wyjdzie w nocy. Zrobiłam jej trzy kadry, nie chcąc jej niepotrzebnie stresować. Mieć na sumieniu takiego pluszaka, dziękuje bardzo. W nocy niestety nie wyszła, rano ściągnęliśmy myśliwego, który kierował „akcją” obyło się bez przykrych przygód. Kto wie, jak by się skończyło gdyby dostrzegły ją np. dzieci, albo psy ?

Żeby nie było, że ganiam tylko po zagrodach.

530. gorzowski młodzian
Dołączona grafika

531. z ostatniej sesji
Dołączona grafika

532. z fajeczką
Dołączona grafika

Ostatnio widuję saren bardzo dużo, jest w okolicy kilka stałych ostoi. Dwie rzeczy są przeciw mnie pogoda i czas :-P Powiedzcie , że macie tak samo ?
:mrgreen:

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

#3827 sebaok

sebaok

Napisano 03 listopada 2009 - 10:49

Żeby nie było, że ganiam tylko po zagrodach.

To są starocie więc sie nie liczy :mrgreen:

#3828 pazdzioch

pazdzioch

Napisano 03 listopada 2009 - 11:04

533
Dołączona grafika
Qelka- 531 najbardziej mi się podoba, kto temu kozłowi na wcześniejszej focie podbił oko?
Tak na marginesie to nie ganiaj saren po cmentarzach :mrgreen:

To są starocie więc sie nie liczy

Liczy sie liczy, fota jest i koniec :mrgreen:
A to znowu moje, muszę je poprosic aby nie wchodziły po dwie w kadr :-P

#3829 max

max

Napisano 03 listopada 2009 - 17:24

pazdzioch, ładnie Ci zapozowała, ktoś musi czuwać, aby jeść mógł ktoś :-)

#3830 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 03 listopada 2009 - 20:09

534.

Dołączona grafika

#3831 WildRoses

WildRoses

Napisano 03 listopada 2009 - 20:17

Qelka, pazdzioch, patrzę i podziwiam - piękne kadry, 530 genialnie uchwycone, jakby fruwał w powietrzu
A co do pogody i czasu - hmmm, to chyba tak jak u większości - jak pogoda w porządku to czasu niet i odwrotnie, takie życie.
Nikon i klamoty

#3832 UDILEK (Jarek)

UDILEK
  • Użytkownik
  • 1 732 postów

Napisano 03 listopada 2009 - 20:38

Qelka, Bliziutko musiało być.

A to moje sarnie duchy mieszające się z trawą.
535.
Dołączona grafika

PENTAX K10D, K-5, SIGMA 50-500 mm f/4-6.3 DG EX APO RF + PENTAX MACRO 100mm/2,8 i TROCHĘ ZABAWEK NA M42. NOKIA N8 :-) MOJE VIDEO

#3833 moby dick

moby dick

Napisano 03 listopada 2009 - 20:38

Qelka, 534 dla mnie rewelacja :!: Jedna z najpiękniejszych sarenek na forum. Wspaniały klimat :!:
Canon 7D; C 400/5.6 L; Benro gh-2; Patrol GR

#3834 fotomarys (Marian)

fotomarys

Napisano 03 listopada 2009 - 20:52

Qelka, fota bardzo mi się podoba.Mam malo doświadczenia więc zero uwag.Gratuluje :-)

NIKON D300s + sigma 500/4,5 + sigma70-200/2,8EX II MACRO, Manfrotto 501HDV

#3835 pazdzioch

pazdzioch

Napisano 04 listopada 2009 - 11:31

Qelka- śliczny kozioł, czemu nie pokazałaś tego zdjęcia wcześniej?
No chyba że dopiero teraz wypchałaś modela :-P

#3836 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 04 listopada 2009 - 16:42

pazdzioch, Qelka - wysoka poleczka ;>, ciezko bedzie dogonic, wciagu ostatnich 3 tygodni bylem tylko raz w domu wiec czasu nie ma:(, ale jutro mam wolne do popoludnia wiec jak fizycznie dam rade to pojde rano pofocici:D

wygrzebie w tym czasie jakies starocie...
336.
Dołączona grafika

337.
Dołączona grafika

338.
Dołączona grafika
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#3837 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 05 listopada 2009 - 08:53

kurdeniewiemco, piękny kozioł na pierwszym zdjęciu, niesamowite ma parostki.

Kozioł z ostatniego zdjęcia do najmłodszych też juz nie nalezy. Ładnie , środowiskowo.

Staroci lepszych i gorszych jeszcze nie poobrabianych mam całą masę, tylko kiedy przebierać te zdjęcia ?

339. ranne śpiewy

Dołączona grafika

340.

Dołączona grafika

#3838 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 05 listopada 2009 - 09:24

Qelka - kilka ladnych rogaczy jest jeszcze w mojej okolicy.
359. wyglada jakby tonal w tej trawie :P, wszystkie z tej serii "zaparowany obiektyw" ? :P
hm....a co do parostow to kiedys czytalem ze zdaraja sie nawet 12-taki...ale to chyba nie u nas w kraju:P, na forum widzialem tylko 8-maka, i to tylko jeden przypadek, gdzie tam dopiero 12-taki....

a se wstawie jesszcze jakies starocie:P

341. kwietniowa fota jak sie nie myle
Dołączona grafika

342.
i fotka z BŁ ale troche wiecej kadru :P
Dołączona grafika

dzis z pleneru dupa, jak wieczorem wczoraj ladnie sypalo sniegiem tak dzis od rana deszczem i caly urok prysnal...

#3839 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 05 listopada 2009 - 09:34

akurat kozioł wyżej i siuta niżej z bardzo mglistego poranka. Zaparowany obiektyw był póżniej :mrgreen:

Ładne Twoje kadry czasami dosyć mam takich ładnych wymuskanych czyściochów na cały kadr ze sterylnym tłem. Lubię popatrzeć na kawałek zwierza w swoim środowisku, tam gdzie klimat zdjęcia buduje otoczenie a zwierz jest tylko wisienką na torcie. Choćby jak na zdjęciu 361

343.

Dołączona grafika

#3840 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 05 listopada 2009 - 09:58

Qelka - ale to ujelas :D ;)
"siuta" ? tak sie mowi w Twoich stronach na koze :P?
a jeszcze z innej beczki to zrobilas postepy nabywajac ta 400sete ;>

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych