Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Sarna - Capreolus capreolus

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9013 odpowiedzi w tym temacie

#4661 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 20 marca 2010 - 19:57

adamotl, - a umnie bezwietrznie za to caly dzien leje :D
zdjecie, hm....chyba raczej BŁ(zadko to mowie;>)szaro-bure, szalu nie ma.
Pozdrawiam!
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#4662 kucharzewski (Piotr Kucharzewski)

kucharzewski

Napisano 20 marca 2010 - 20:51

kurdeniewiemco, u mnie dzisiaj tez padało, zastanawiałem sie czy pójść ale w końcu te właściwe ja (nie te leniwe) postanowiło wyruszyć, już zanim doszedłem do stanowiska po kostki byłem uciapany w błocie. Leżałem na karimacie pod pałatką przez 4 godziny i przez cały czas z małymi przerwami siąpiło. A ten kozioł... cwaniaczek puścił przodem dwie siutki a sam nie chciał wyjść z trzcin, wystawiał pyska i się chował. w końcu wyszedł jakieś 30 m na prawo odemnie (nigdy z tamtąd nie wychodziły) aż się cały musiałem skręcić w jego stronę a AF szalał skacząc po ściernisku.

786
Dołączona grafika

#4663 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 20 marca 2010 - 20:58

kucharzewski, - hehe to wsumie owocny dzien :)
mimo blota i lezenia w deszczu udalo sie zroboc fajnego kozla.
No moja polowka dzis zadecydowala ta bardziej leniwa:D
ale jutro juz mimo wszystko ide sprobowac z moim szostaczkiem, moze i mi szczescie dopisze.
kucharzewski Ty tez sobie jakos radzisz widze tym 70-200 ;>

#4664 kucharzewski (Piotr Kucharzewski)

kucharzewski

Napisano 20 marca 2010 - 21:19

Ty tez sobie jakos radzisz widze tym 70-200

grzechem byłoby narzekać na to szkło, wychodzę z założenia że to ja powinienem być bliżej a nie że szkło za krótkie :mrgreen:, z czasem pewnie pomyślę o czymś dłuższym, lub TC 1.4 ale na razie jest ok z tym co mam.
I oczywiście trzymam kciuki za twój jutrzejszy wypad i za słońce, obyśmy tego szóstaczka jutro zobaczyli na forum.

#4665 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 20 marca 2010 - 21:24

wychodzę z założenia że to ja powinienem być bliżej a nie że szkło za krótkie

ukradles moja zlota mysl!!! tez tak zawszde tlumacze kumplowi z Wawy, jak ten mi mowi zebym kupil zobie 100-400mm:P

nie kupuj TC...ja mysle bardziej nad 200mm f2.8 niz nad czyms dluzszym;>

ze sloncem to moze byc lipa, wlasnie slysze jak o okno mi tlucze deszcz:P
ale deszczu to ja sie nie boje ;>

Powodzenia rowniez!

#4666 kucharzewski (Piotr Kucharzewski)

kucharzewski

Napisano 20 marca 2010 - 21:34

ukradles moja zlota mysl!!! tez tak zawszde tlumacze kumplowi z Wawy, jak ten mi mowi zebym kupil zobie 100-400mm:P

:lol: pewnie, to jest jak studnia bez dna lub wyścig bez końca, trzeba mieć sprzęt oczywiście jak najlepszy na swoje możliwości ale przedewszystkim trzeba go umieć wykorzystać w 100% jeżeli dajesz radę z 70-200 i wychodzą ci naprawdę godne zdjęcie to czego chcieć więcej, o zdjęcia, kontakt z futrzakami (pierzakami :) chodzi nie o sprzęt. Dobra kończę bo zaraz od admina bata dostaniemy.
Trzym się

#4667 pazdzioch

pazdzioch

Napisano 21 marca 2010 - 10:35

Kolejne dobre zdjęcie kucharzewski, mam nadzieję że będziesz nam pokazywał tego kozła jak się wytrze, warto za nim pochodzic i cieszyć oko jego parostkami.

#4668 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 21 marca 2010 - 16:57

kucharzewski, - mi do pelni szczescia(jesli chodzi o sprzet) to starczylby 300mm f2.8 is L, puszka moge focic az do padniecia migawki.

pazdzioch - racja, mocny z niego rogacz.
u mnie dzis leje caly dzien ja z przyslowiowego cebra, caly zmokniety wrocilem do domu:P
sprzet caly mokry...
dobrze ze chociaz cieplo bylo.
saren ni ma, jakies raniuszki i jakis zajec, ale gniotliwe strasznie:P|
moze jutro bedzie lepsza aura.

#4669 kucharzewski (Piotr Kucharzewski)

kucharzewski

Napisano 21 marca 2010 - 17:03

mam nadzieję że będziesz nam pokazywał tego kozła jak się wytrze

Już go parę razy widywałem, i mam cichą nadzieję na dalsze okazje do pstryknięcia. Teraz tylko czekać aż zboże wzejdzie bo jak na razie to ganiają po całym polu i nie ma możliwości dyskretnego podejścia. Ale też się nie mogę doczekać widoku jego parostków po wytarciu, zresztą nie on jeden tam gania wydaje mi się że widziałem jeszcze jednego szóstaka może być ciekawie jak się takich dwóch jegomości spotka
kurdeniewiemco u mnie dziś też leje więc nosa nie wytykałem, ale to fakt ciepło idzie, czuć wiosenkę już. A na to szkło 300 2.8 nawet nie patrzę, jak dolar spadnie do 0,50PLN to sobie kupię ;-)

#4670 pazdzioch

pazdzioch

Napisano 21 marca 2010 - 19:47

Zdjęcie to CROP, jakieś 60% kadru.
787
Dołączona grafika
kucharzewski- ja dzis pospacerowałem po lesie, podszedłem mały rudel saren i tam widziałem ciekawego kozła. Miał dość dużą rozłogę i grube parostki, podobnego widziałem w zeszłym roku, być może jest to ten sam osobnik. Zdjęcia robione były w lesie przy dośc mocnym świetle więc nie jestem pewien czy dobrze zrobiłem umieszczając je w wątku, nie jestem do końca pewien mojej decyzji ale muszę powiedziec że dawno nie polowałem na sarny i mam dośc sentymentalny stosunek do tego zdjęcia. Wyprawa ta była bardziej rekonesansem gdzie co w tym sezonie będzie wychodzić niż typowa foto-podróż.
Prosze abyście nie odbierali moich słów jako chęc usprawiedliwiania się, poprostu przedstawiłem sytuację w jakiej zrobiłem zdjęcie i i emocje które w tym momencie miałem.
Konstruktywna krytyka da mi kopa do lepszej pracy w temacie, wiosna to obok jesieni moja ulubiona pora roku.
kurdeniewiemco- jak widzisz ja dziś też nie zawojowałem świata, ale wiosna to czas wyzwań, przynajmniej dla mnie. W Haczowie dopiero po 18:00 zaczęło padać więc mi nie żal bo całe przedpołudnie i południe spędziłem w lesie.

#4671 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 21 marca 2010 - 19:52

pazdzioch - fuj, jaki gniot, do BŁ z tym gniotem! ;)
a na serio to jak najbardziej tu pasuje, 60% kadru to polowa moich fot ;)
fajny koziol, widac ze bedzie rzadzil latem ;>
fajnie siedzi pomiedzy dwoma drzewami w zdjeciu.
no i swiatlo dopisalo, akurat na kozla pada :)

#4672 pazdzioch

pazdzioch

Napisano 21 marca 2010 - 20:17

788
Dołączona grafika
Dzięki kurdeniewiemco, byłem niemal bliski podejścia go na 20 m ale kiedy to robiłem to nie widziałem że poza jego towarzyszkami po lewej, znajduje się jeszcze jedna koza o której nie miałe pojecia a ta pani była po prawej i troszke bardziej na wzniesieniu. Kiedy sie zorientowałem że mnie obserwuje to było juz za póżno, zaszczekała głośno i cały rudel dał nogę. W nawiasie mogę dodac że 30 metrów pokonałem w niecała godzinę, niby w lesie mokro po roztopach ale liscie szeleszcza jak cholera, tylko wiatr był moim sprzymierzeńcem.
To teraz dodam zdjęcie które zrobiłem w kwietniu 2009 r. tego kozła juz pokazywałem ale w innym ujęciu.

#4673 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 21 marca 2010 - 20:22

pazdzioch, - jak sie juz wrzuca szufalade to musi byc niezly glod i brak nowych fot :P, chociaz w sumie aktualna, za miesiac bedzie jak znalazl ;)

niewiem jak u Ciebie, ale u mnie to wlasnie kozy pierwsze mnie wyczaja wznieca alarm i po ptakach...
kozly jakby przewaznie byly mniej czujne, latem udawalo sie podejsc kozla nawet na 8m. U Ciebie tez tak jest ze kozy bardziej czujne?

fakt w lesie niby mokro ale liscie szeleszcza, i galzke polamac nie problem, zima tego nie bylo:p

#4674 kucharzewski (Piotr Kucharzewski)

kucharzewski

Napisano 21 marca 2010 - 20:23

pazdzioch, zazdroszczę ci tego światła w lesie, a kozioł widać że jest mocny, dobry jesteś jak podszedłeś tak blisko po takich szeleszczących liściach. A co do wiosny to ja też już tylko tym żyję, tysiące planów, wizji. Dzisiaj byłem na krótkim spacerze z rodzinką i tak wiosennie wiaterek pachniał, potem wiosenny deszczyk i uśmiech z twarzy nie schodził :-D (788 wspaniałe światło masz na tym zdjęciu z szuflady)

#4675 pazdzioch

pazdzioch

Napisano 21 marca 2010 - 21:07

kurdeniewiemco- masz rację co do bidy, przez całą zime nie udało mi sie nic podejśc na przyzwoita odległość, jest też tak że tej zimy wychodziłem w tren o połowe mniej niz w poprzednich latach i może to jest powodem tej marnizny. Jeżeli chodzi o czujność stworów to kozy u mnie tez są czujniejsze niz kozły, dlatego uwielbiam podchodzic kozły kiedy są same i nie maja koło siebie tych wszystkowidzących pań :mrgreen:
kucharzewski- jak juz wcześniej pisałem, wiatr bardzo pomógł bo wytłumił częściowo szelest liści pod nogami.

#4676 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 21 marca 2010 - 21:12

co do wiatru to ja wole silny wiatr w plecy w kierunki zwierza niz nie miec watru wogole.
jesszcze nie zadarzylo mi sie byc zweszonym przez zwierza, zawsze to albo halas albo poprostu mnie zobaczyly.

pazdzioch - idzie wiosna, beda nowe foty;>
Powodzenia!

#4677 widz

widz

Napisano 22 marca 2010 - 11:36

pazdzioch, fajne światło przez co 3D wyszło ;-)

#4678 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 24 marca 2010 - 19:18

789.
Dołączona grafika

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#4679 Lucy

Lucy
  • Małomówny
  • 26 postów

Napisano 24 marca 2010 - 19:41

Witam

Qelka

...Zapatrzone, zasłuchane...nie, no super fotka.
Motyw jak... wykadrowany.Chyba słuchają Cię te rudle,
tak cierpliwie pozują. Ale szkiełko masz super /ostrość i tło/.

Pozdrawiam

#4680 buteo

buteo

Napisano 24 marca 2010 - 21:00

pazdzioch, 788 - bardzo ładnie prezentuje się kozioł na tym pasiastym tle. Podkarpackie polne nierówności nadają klimatu i kolorów.
Qelka, mnie sie to spotkanko podoba. Jak zawsze czujne.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych