Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Sarna - Capreolus capreolus

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9013 odpowiedzi w tym temacie

#4861 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 11 kwietnia 2010 - 08:39

w pęknym świetle swoją trafiłeś. Ileto procent klatki ? Moje są strasznie wyczulone na klapanie i podejście ich na taka odległość w kadrze jak Twoja równa się z jednym góra trzema zdjęciami :-P aTobie widzę trafiła się caałkiem dużasesyjka.

Koza bardzo gruba,sama zastanawiałam się czy to nie jakies gazy ją rozsadzają, ale może będą bliżniaki albo i tojaczki :mrgreen: trzeba będzie się jej przyjrzeć.

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#4862 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 11 kwietnia 2010 - 09:02

Qelka, - 879. jak poprzednie podobne bardzo mi sie podoba.

Moje są strasznie wyczulone na klapanie i podejście ich na taka odległość w kadrze jak Twoja równa się z jednym góra trzema zdjęciami

dlatego ja czekam na jakas puche bez lustra, albo moze canon zrobi cos na wzor nikonowskiego odglosu lustra, bo to co slychac w c40d to sam czasem sie wystrasze a co dopiero taka sarna...

pazdzioch, - swiatlo fajne miales, u mnie lipa dzisiaj, moze potem sie cos zmieni to skocze poszukac najmocniejszego kozla w mojej okolicy, moze jeszcze zyje, dawno go nie widzialem.

Pozdro!
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#4863 adamotl

adamotl
  • Użytkownik
  • 1 039 postów

Napisano 11 kwietnia 2010 - 10:02

Qelka, bardzo nietypowe, dlatego się podoba, duży PLUS i tak jak pisał pazdzioch, ciekawe parostki posiada ten rogacz...

Aż zazdrość mnie zżera kiedy widzę takie kadry
pazdzioch,w sumie z Rymanowa do Haczowa nie daleka a jak sarenki dopisują to może warto się wybrać :mrgreen:

„Tu z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pół, srebro jezior i rzek. Tu śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo, po polsku…” Jan Paweł II

#4864 pazdzioch

pazdzioch

Napisano 11 kwietnia 2010 - 10:02

Ileto procent klatki ?

Jakieś 75%
Co do płochliwości saren na dzwięk aparatu to jest różnie, czasem zrobię jedno zdjęcie i sarna juz biegnie w las, niektórym klapanie aparatu wogóle nie przeszkadza i spokojnie sobie skubia trawkę. W tamtym roku pokazywałem serię zdjęć kozła którego fotografowałem w mglisty majowy poranek, ten osobnik na dzwiek aparatu reagował z zaciekawieniem i podchodził do mnie coraz bliżej obszcekuąc mnie.
Problem z tym że sarna się płoszy na dzwięk aparatu można rozwiązać poprzez zakup dłuższej ogniskowej, ja narazie zastanawiam się nad zakupem SIGMA 170-500 pomysł narazie jest w powijakach.
kurdeniewiemco- u mnie tez dziś lipa, posiedzieć można tylko przed komputerem i pomarzyć o siedzeniu w zaroślach.

pazdzioch,w sumie z Rymanowa do Haczowa nie daleka a jak sarenki dopisują to może warto się wybrać

Możemy się umówić na jakąś niedzielę, to pochodzimy za zwierzakami z rana, przez południe wypijemy jakieś piwko, chyba że jeszce nie masz pełnych osiemnastu lat, wówczas ty będziesz pił wodę mineralną :mrgreen: wieczorem przysiądziemy gdzies pod lasem i poczekamy na sarny. Jak masz ochotę to odezwij się na PW.
Pozdrawiam i dzięki za miłe słowa.

#4865 moby dick

moby dick

Napisano 11 kwietnia 2010 - 12:24

pazdzioch,w sumie z Rymanowa do Haczowa nie daleka a jak sarenki dopisują to może warto się wybrać

Możemy się umówić na jakąś niedzielę, to pochodzimy za zwierzakami z rana, przez południe wypijemy jakieś piwko, chyba że jeszce nie masz pełnych osiemnastu lat, wówczas ty będziesz pił wodę mineralną :mrgreen: wieczorem przysiądziemy gdzies pod lasem i poczekamy na sarny. Jak masz ochotę to odezwij się na PW.
Pozdrawiam i dzięki za miłe słowa.

Chętnie się przyłączę, ze Zręcina do Haczowa też tylko rzut beretem. :beer:
Canon 7D; C 400/5.6 L; Benro gh-2; Patrol GR

#4866 pazdzioch

pazdzioch

Napisano 11 kwietnia 2010 - 14:05

moby dick- No to zapraszam serdecznie do mnie, zobaczymy co uda się nam upolować.
Na PW możesz napisać która niedziela Ci pasuje najbardziej, ja osobiście proponuje przyszłą niedziele lub za dwa tygodnie, pod warunkiem że będzie ładna pogoda.

#4867 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 11 kwietnia 2010 - 19:42

a wiec wstawiam mojego pierwszego w scypule, jestem z tych fot mega zadowolony, najmocniejszy koziol w okolicy(choc w tym sezonie chyba nie...), mam go w lesie a nie na polu, w sloncu, mowcie co chcecie ja moge teraz dlugo wracac z plenerow bez fot:P
szkoda ze nie widac fot z 2008r, serwer gdzie wrzucalem przestal chyba istniec... wiec sobie nie porownacie jakie mial przedtem parostki, co starsi uzytkownicy forum moga pamietac.

883.
Dołączona grafika

884.
Dołączona grafika

885.
Dołączona grafika

potem beda troche lepsze kadry(chyba:P)

#4868 pazdzioch

pazdzioch

Napisano 11 kwietnia 2010 - 20:27

kurdeniewiemco- przede wszystkim musze powiedzieć że foty są super, może troszkę za duzo konarów ( tak przynajmniej wydaje się na pierwszy rzut oka)
Super światło, poprostu przepiękne, ten klimacik w brzozach :roll: . Sam kozioł przedni, piękne parostki ma. Biedak ma chyba jakies bielmo na lewym oku.
883, fota kapitalna, najładniejsza z całej seri. Dawaj następne.

#4869 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 11 kwietnia 2010 - 20:32

pazdzioch, - to juz w 2008 mial takie cos, pozatym ma rozdarte ucho, moze od jakiegos rogowania to ma.
no na tych fotach troche przeszkadzajek jest, na nastepnych juz nie bedzie ;>
parostki troche slabsze niz 2 lata temu, moze przez ta zima sroga...
ciesze sie ze podobaja sie takie foty.

#4870 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 12 kwietnia 2010 - 07:39

kurdeniewiemco, nie noooo 885 do kosza :mrgreen:

W końcu jakieś inne niż polne i łąkowe foty. Jak Tyś go podszedł w tym gąszczu ?

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

#4871 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 12 kwietnia 2010 - 09:20

Qelka, - spoko zaraz beda chyba ladniejsze :P
on stal na skraju tego lasu(w BŁ jest fota), ja czolgalem sie pomiedzy polem a kawalkiem łąki, wialo silnie wiatrem wiec pewnie dlatego nie slyszal, polozyl sie miedzy brzozami tak ze go nie widzialem, wiec moglem smialo sie czolgac.

886.
Dołączona grafika

887.
Dołączona grafika

#4872 Birkof

Birkof
  • Użytkownik
  • 615 postów

Napisano 12 kwietnia 2010 - 09:25

kurdeniewiemco, piękny okaz

#4873 Magnum43

Magnum43

Napisano 12 kwietnia 2010 - 09:36

kurdeniewiemco, Koziołek faktycznie mocny ...Gratki spotkania i fot.

879. mój poczochraniec

ale paskuda okropna na 879. :mrgreen:

#4874 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 12 kwietnia 2010 - 15:43

a na klapanie to co nic ? Moje zazwyczaj jak tylko usłyszą to podchodzą zobaczyć co tak na nie klapie. I jak prawie na mnie włażą to zazwyczaj dają dyla.

#4875 passiv

passiv
  • Użytkownik
  • 77 postów

Napisano 12 kwietnia 2010 - 16:15

kurdeniewiemco, Fajny kozioł tylko teraz wyciągnij go na pole;D
D300, S 70-300, T17-50 pasekdawid.wordpress.com

#4876 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 12 kwietnia 2010 - 18:56

Qelka, - ten akurat nic sobie z klapniec nie robil, ale jak sie ruszylem to zerkal w moja strone, ale szybko przestawal sie interesowac.
przewaznie to uciekaja w poplochu, jak mlody rogacz to czasem podejdzie blizej.

passiv, - na polu juz sa nudne:P
ale dam Ci zaraz tego samego na polu...
fotki byly juz na forum ale mam nadzieje ze admini sie nie wkurza, fotki i tak zniknely z postow :(

888.
Dołączona grafika

889.
Dołączona grafika

890.
Dołączona grafika

#4877 niemar

niemar

Napisano 12 kwietnia 2010 - 20:38

kurdeniewiemco, ja piernicze, sądząc po czarnej kropce na prawym uchu zwierzaka, to naprawdę ten sam kozioł :noel:

Canon 5DIV, 6DII, 7DII, 50D, 40D, EF 17-40L, EF 400/5.6L, EF 70-200/4L, EF 24-70L, 85/1.8, YH324C.

#4878 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 12 kwietnia 2010 - 20:40

sądząc po czarnej kropce na prawym uchu zwierzaka

no i oko i parostki i ogolna budowa.
Chyba nadam mu jakies imie :D

#4879 passiv

passiv
  • Użytkownik
  • 77 postów

Napisano 12 kwietnia 2010 - 21:31

Fakt faktem bydle jest mocne :mrgreen: teraz to Ci bardzo zazdroszczę bo u mnie nie ma takiego;p, jak na moje oko to ma w granicach 5 lat, kiedyś w łowcu polskim była dokładna rozpiska po czym określić wiek, jak znajdę to wrzucę na forum.

Ostatnio słyszałem twierdzenie, że u rogaczy największy wpływ na wielkość i kształt parostków ma jakość i ilość pożywienia w okresie zimowym.
D300, S 70-300, T17-50 pasekdawid.wordpress.com

#4880 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 12 kwietnia 2010 - 21:37

Ostatnio słyszałem twierdzenie, że u rogaczy największy wpływ na wielkość i kształt parostków ma jakość i ilość pożywienia w okresie zimowym.

pewnie dlatego w 2008 mial takie wielkie parostki a teraz troche mniejsze.
Cieszy fakt ze mysliwi go zostawiaja mimo ze ma cos z okiem(pewnie o tym nie wiedza)
Ciekawe jak radzi sobie w pojedynkach z innymi kozlami;>

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych