Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Sarna - Capreolus capreolus

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9013 odpowiedzi w tym temacie

#5041 pazdzioch

pazdzioch

Napisano 02 maja 2010 - 11:05

Qelka, przede wszystkim ładny kozioł i całe zdjęcie miło się ogląda. Wracając do tematu siatki to powiem tak, jak podchodzę zwierza to robię to bez siatki z tych samych powodów co je opisałaś, jeżeli siedzę pod siatką to robię to przeważnie w zasiadkach wieczornych. Wychodze jakieś dwie godziny przed zachodem słońca i zanim sie dowloke do miejsca w krórym mam zamiar siedzieć i zanim się rozłożę to do siedzenia zostaje mi 1,5 godziny, czasem wychodze pod siatkę z rana, przed wschodem słońca ale nie robię tego za często.

#5042 adamotl

adamotl
  • Użytkownik
  • 1 039 postów

Napisano 02 maja 2010 - 12:28

966.Ciekawska
Dołączona grafika

„Tu z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pół, srebro jezior i rzek. Tu śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo, po polsku…” Jan Paweł II

#5043 ryba

ryba

Napisano 02 maja 2010 - 17:12

Zdjęcia zrobione przypadkowo. Siedziałem na skraju lasu wkurzony, że nie udało mi się ptaków cyknąć i zobaczyłem sarny, dwie sztuki. Pomyślałem sobie, że i tak uciekną jak mnie zobaczą więc zacząłem jeść kanapkę i popijać kawą. A te nic biegną w moją stronę, zatrzymały się około 10 m. ode mnie i wcale nie uciekły, pobiegły po prostu dalej. Zdjęcia z ręki, nie miałem statywu przy sobie i wcale nie byłem zamaskowany - no tylko ubranie moro

967
Dołączona grafika
968

Dołączona grafika
969

Dołączona grafika

#5044 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 02 maja 2010 - 17:16

ryba, - dobry ruch.
Piekne drzewa na 967!
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#5045 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 02 maja 2010 - 18:10

Moim zdaniem to bardzo dobre zdjęcia. Fajnie skadrowane w ciekawym środowisku, ostre jak żyletka i zimna kolorystyka też mi tu pasuje.

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#5046 pol

pol

Napisano 02 maja 2010 - 19:11

ryba mz pięknie :clap:

#5047 WildRoses

WildRoses

Napisano 02 maja 2010 - 19:14

Z pewną nieśmiałością dorzucam swoje majowe, chociaż patrząc na Wasze dzieła to widzę, że sporo jeszcze przede mną.

970.
Dołączona grafika

971.
Dołączona grafika

kurdeniewiemco, dzięki za mobilizację, kiedyś w końcu trzeba zacząć działać ;-)
Nikon i klamoty

#5048 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 02 maja 2010 - 19:22

ryba, drzewo na 967 , na które uwagę zwrócił kurdeniewiemco jest piękne. Zastanawiam się ileż ono może mieć w obwodzie, ale mając do porównania kozła wyrażnie widać, że to drzewo przekroczyło już dawno wymiary pomnikowe. Mniemam, że to lipa. Naprawdę robi wrażenie.

a ja no cóż, znów nie tak jak chciałam. Sarniaki owszem i wyszły ale co z tego jak za blisko. Wyszły w miejscu gdzie dzieliło nas może 5 m. Byłam bez siatki, leżałam w podeszwie płużnej więc wiadomo, że sesja skazana na porażkę. Kozioł a i owszem ściachany, ale to "niestety" pełna klatka. ;-) I musze powiedzieć, że napędził mi stracha, jak już mnie obejrzał i ofukał to odszedł kilka metrów dalej w krzaki i zaczoł czochrac porożem po krzakach , schylac łeb i na mnie prychać a na koniec kopał ziemię jak byk przed szarżą. Poważnie zastanawiałam się czy zaraz na mnie nie ruszy :-D Pierwszy raz oglądałam takie zachowanie.

972.

Dołączona grafika

973.

a w powrocie jeszcze takie dwie panienki na łące. Widać jak łądnie jedna z nich zmieniła już suknię. Jeszcze myślę góra dwa tygodnie przygody z nimi. A potem rozstaniemy się na czas kocenia :-)

Dołączona grafika

Znów byłam druga :mrgreen: WildRoses bardzo fajne, napreawdę możesz być z nich dumna.

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#5049 ryba

ryba

Napisano 02 maja 2010 - 19:30

ryba, drzewo na 967 , na które uwagę zwrócił kurdeniewiemco jest piękne

takiej alei lipowej jest kilkaset metrów, niektóre faktycznie potężne, niektóre przewrócone i wszystko na uboczu i przylega do rezerwatu. Pełno tam dziupli a ptaków nie widać.

970 ładne to górne czyli WildRoses fajnie zielone
drugie 972 czyli Qelka jak biometryczne

#5050 Gutek

Gutek

Napisano 02 maja 2010 - 20:12

ryba, Teraz wszystko we właściwym miejscu, co do dziupli to jeszcze nie wszystkie dziuplaki pozajmowały swoje miejsca. Warto poczekać, może jakiś dudek się trafi.
WildRoses, Nie jest źle, sam bym chciał takie mieć.
Qelka, Przedni kozioł.

#5051 pazdzioch

pazdzioch

Napisano 03 maja 2010 - 08:12

Qelka, nie przesadzaj z tymi portretami bo wstyd będzie po tobie coś wstawić ;-)
Domyślam sie że zdjęcie to pełna klatka, w przeciwnym razie nie ucięłabyś parostków.
Kapitalna ostrość, obraz idealnie rozdzielony, jak daleko był?

#5052 WildRoses

WildRoses

Napisano 03 maja 2010 - 08:56

Qelka, dzięki, Twoje zdanie liczy się dla mnie szczególnie - mam nadzieję, że kiedyś choć trochę uda mi się zbliżyć do poziomu zdjęć Twoich czy pazdziocha, ale patrząc choćby na portrecik kozła z 972 widzę, że jeszcze dłuuuuga droga przede mną.
Nikon i klamoty

#5053 pazdzioch

pazdzioch

Napisano 03 maja 2010 - 09:10

974
Dołączona grafika
To ja znowu otwieram nową stronę.
WildRoses- wystarczy że ujmiesz troche zieleni z twoich zdjęć i będzie ok.
ryba- zdjęcia zrobione w przepięknym klimacie, drzewo na pierwszym zdjęciu dodaje niesamowitego uroku tej fotce.

#5054 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 03 maja 2010 - 11:05

kurdeniwiemco "daleko" to złe słowo :-P

Kiedy pierwsza koza wyszła z krzaków, a te chodzą bezszelestnie, nawet w największej gęstwinie (nazywam je leśne duszki) stała, ja wiem 5 - 7 m. Patrząc w wizjer nie mieściłam jej głowy. Dlatego przylgnełam płasko do ziemi a ta rozejrzała sie po polu. Nie zwęszyła mnie, bo podeszła w moim kierunku na jakieś dwa metry po czym z krzaków z trzaskiem wypadł kozioł i wtedy ruszyłam się a koza zauważyła mój ruch i odskoczła kilka metrów dalej. Kozioł z gracją podszedł do mnie na jakieś 4 m i dokładnie obejrzał,po czym odbiegł na kilka metrów i oglądał już z 10 m. Koza w tym czasie z młodym dała dyla w las a ten jak pisałam wcześniej stał na skraju lasu i pokazywał swoją siłę (czochrał krzaki i bił nogą w ziemią) by po kilku minutach dać dyla za kozą.

975.

Dołączona grafika

976.

Dołączona grafika

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

#5055 karol102

karol102
  • Użytkownik
  • 439 postów

Napisano 03 maja 2010 - 11:54

Qelka, wrażenia pewnie piękne, bolesne uroki stalki niestety troszkę przeszkadzają ;-) choć jakość nienaganna i w kadrze czyściutko :-P

#5056 TOMeS

TOMeS
  • Użytkownik
  • 1 129 postów

Napisano 03 maja 2010 - 12:00

pazdzioch, 974. wymiata jak na razie. Ładny kadr i światełko.
Qelka, historia i spotkanie ekstra. Pewnie puls skacze w takich momentach - nie wiem bo nie doświadczyłem z tak bliska.
Z całym szacunkiem do zdjęć, zapału, ale kadry z poucinanym porożem (jeszcze raz ukłony za bliskość) czy nogami dyskwalifikują moim zdaniem zdjęcie do tematycznych. Znając Twój upór wierzę, że za chwilę pojawią się pełne klatki - nie "inwalidek" :mrgreen: Kibicuje.

pozdrawiam,

TOMeS

Zapraszam na mój profil na FB:  http://www.facebook....ynskiFotografia  ;) 

#5057 Magnum43

Magnum43

Napisano 03 maja 2010 - 12:17

Qelka, pazdzioch, Brawo :clap:

#5058 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 03 maja 2010 - 12:42

Qelka, - pisalas ze koziol bym na Ciebie zly, poprostu juz maja Cie dosc:D
co do fotek to szkoda ze poobcinane....ale przezycie pieerwssza klasa:)

WildRoses - no gratuluje :), wakacji pewnie sie juz doczekac nie mozesz;>, akurat bedzie ruja to szansa na jakiegos kozla bedzie spora:)

#5059 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 03 maja 2010 - 14:34

karol102, czy ja wiem. Cięcia nie uważam za błąd, kadrowanie może być różne a odczucia co do kadru to kwestia osobistego estetycznego postrzegania kadru. :->

TOMeS, mówisz masz. Są i takie zwyczajowo "poprawne", ale na pierwszym kozioł zrobił lepszą minę i to wydaje mi sie minimalnie poruszone.

977.

Dołączona grafika

cięcia no cóż tu widoczne , a przy takich kadrach ? Przecież też nie widac połowy kozła, a jednak nikt nie krzyczy, że powinien być week :mrgreen:

978. namierzanie :-D

Dołączona grafika

#5060 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 03 maja 2010 - 14:37

Qelka, - co innego cewki obciete a co innego zasloniete przez cos ;>
977 - bardzo dobre, nie obcielas mu tym razem parostkow ;>, gratuluje.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych