Sarna - Capreolus capreolus
#5361 (Piotr Kucharzewski)
Napisano 14 lipca 2010 - 20:37
#5362 (Paweł Wróblewski)
Napisano 14 lipca 2010 - 21:04
jakoś ta trawa w lewo mocno ucieka
#5363 (Michał Vogelgesang)
Napisano 15 lipca 2010 - 07:09
Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka
Napisano 15 lipca 2010 - 20:23
Masz racje, właśnie zrobiłem jej pierwsze zdjęcie i pokapowała się co w trawie siedzi, odskoczyła kilka metrów i zatrzymała się do tego ujęcia a potem poszła szybkim krokiem w las.wydaje mi się, że sarenka jakoś mocno spięta
Staram się coś ciekawego zrobić i w związku z tym często wychodzę w teren.widze ze nie proznujesz;>
MUSTANG_71, szkoda że poruszone.
Napisano 17 lipca 2010 - 07:44
1098
Konstruktywna krytyka Ciebie nie kosztuje NIC, mi może pomóc w dalszym rozwoju
D7100/D200+N300/4 AF+K1.4 DGX stoi to na Benro
http://www.tomaszwalkowiak.art.pl/
Napisano 18 lipca 2010 - 08:03
Girdian- 1097 ładniejsze, bardzo ciekawe parostki ma ten twój kozioł.
Ja mam troche mocniejszgo, zobacze co będzie wyrabiał jak będzie ruja
Napisano 18 lipca 2010 - 08:12
dobry- wyciągaj go całego,na pewno maszJa mam troche mocniejszgo
Napisano 18 lipca 2010 - 08:56
Właśnie że nie mam, gdybym miał jakieś dwie minuty czau węcej to zrobił bym go z mniejszej odległości i na pięknie wykoszonej łące, niestety za pózno zacząłem obchodzic zarośla w których go widziałem. Musiałem się ustawić pod wiatr i tak abym miał słońce za plecami, niestety zanim doszedłem do odpowiedniego miejsca kozioł był już po przeciwnej stronie łąki i tylko tak go cyknąłem. Mam za to o wiele bliżej innego kozła ale ten ma marne parostki. WG mnie to jest już stary kozioł.wyciągaj go całego,na pewno masz
#5369 (Krzysztof Krahel)
Napisano 18 lipca 2010 - 09:45
Napisano 18 lipca 2010 - 11:03
Jeszcze czasem wieczorem w "puszczykowym" lesie słyszę jak poszczeka któryś, gdzieś w oddali i tyle z kontaktu z kozłem
A tak swoją drogą, to ciekawe jest, kiedy wreszcie zerwę się z łóżka np. o 3.30 co by się wybrać na poranną sesję z sierściuchami To by była moja pierwsza taka "heroiczna" próba
... jest wolna chwila??? No to czas do lasu
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB
#5371 (Paweł Wróblewski)
Napisano 18 lipca 2010 - 13:30
Gratuluje, to wabione?
Napisano 18 lipca 2010 - 15:48
Podchodzone, dzęki wszystkim za wypowiedzi.to wabione?
#5373 (Piotr Kucharzewski)
Napisano 18 lipca 2010 - 18:43
ja też walczę z tym ale najlepszy sposób to iść na nockę być na miejscu około 18:00 do zachodu możesz popstrykać potem na ambonie pośpisz lub nie i skoro świt nogi same chcą biegaćA tak swoją drogą, to ciekawe jest, kiedy wreszcie zerwę się z łóżka np. o 3.30 co by się wybrać na poranną sesję z sierściuchami To by była moja pierwsza taka "heroiczna" próba
#5374 (Karolina Myroniuk)
Napisano 18 lipca 2010 - 21:18
Moim zdaniem ten kozioł ma nie więcej jak 4 - 5 lat. U czteroletniego kozła plama nosowa co prawda jest już siwa i wyciągnięta aż do świec ale plama czołowa jest dosyć wyrażnie odbijająca się na tle srebrnej plamy nosowej. U Twojego kozła plama nosowa jest już wyrażnie srebrno- siwa i sięga uszu zachodząc bokami na oczy tworząc tak jakby okular. Natomiast plama czołowa jest znacznie mniejsza niż u czterolatka o mniej intensywnej barwie przechodzącej w srebro.
Natomiast u kozłów 7 letnich wzwyż głowa jest siwiutka, jednobarwna bez plamy czołowej. Do tego takie kozły są niezwykle ostrożne, zmieniając co jakiś czas trasy swoich wędrówek, unikają również innych kozłów. O krótkiej , grubej szyi i mocnej budowie z wysuniętą do przodu piersią i opadającym tyłem tworzącym widocznie odcinający się spad.
Jeżeli pamiętasz coś z tej obserwacji to dodam, że kozioł 5 - 6 letni również chadza sam podobnie jak starsze kozły. Jednak głowa jest tępa, góra głowy przy różach robi się daszkowata jak u Twojego kozła opadająca w stronę uszu. Głowę trzyma nisko i rytmicznie nią przy chodzie kiwa. Przód w kłebie wyższy niż tył, który zaczyna opadać by w wieku pózneijeszym tworzyć wyrażny spadek. Suknia żółtawobrązowa, głowa oczywiście srebrna natomiast boki głowy siwe.
Bardzo fajny portret jak masz coś więcej z chęcią na tego kozła popatrzę. Ciekawa jestem jak ma się do tego mój typ.
Twój kozioł może być wybitnie cienkim szóstakiem o słabo naznaczonych odnogach a więc niestety kozłem odstrzałowym.
Grzebiąc jeszcze w literaturze odnosząc się do uwsteczniającego kozła a więc w wieku 8 - 9 lat piszą, że odnogi co prawda stają się krótsze, a w szczególności przednia masa ich obniża się, perły rzedną a róże stają się daszkowate. Kozioł traci odnogi stając się widłakiem lub szydlarzem. Możdzenie stają się krótkie i grube, poroże jest jasne a w miejsce pereł pojawiają się rowki na tykach.
Widziałeś go z bliska więc pewnie możesz ocenić to lepiej niż ja.
Zdjęcia gratuluję. Bardzo udane.
"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."
Albert Schweitzer (1875 - 1965)
#5375 (Sławek Wojtczak)
Napisano 18 lipca 2010 - 21:26
Ja z wstaniem o 3:30 zazwyczaj nie mam dużego problemu, oby tylko budzik zadzwoniłA tak swoją drogą, to ciekawe jest, kiedy wreszcie zerwę się z łóżka np. o 3.30 co by się wybrać na poranną sesję z sierściuchami To by była moja pierwsza taka "heroiczna" próba
O 3 na zdjęcia, lepiej mi się wstaje niż o 7 do szkoły
Qelka, niezły wywód
Napisano 19 lipca 2010 - 14:42
Qelka-Dzięki za więcej szczegółowych informacji, rzadko tu zaglądasz ostatnio ale za to jak juz wpadniesz to piszesz za kilka tygodni nieobecności
Zdjęcia kozła w pełnej okazałości nie mam, mogę tylko powiedzieć że kiedy go obserwowałem jak sie przechadzał po zaroślach to miał łepek bardzo nisko, do tego ta troche bardziej siwa głowa niz u innych kozłów, to pozwoliło mi napisac że to " WG mnie jest stary kozioł" oczywiście tak być nie musi.
Ja tam nie mam z tym żadnego problemu, wiekrzosc moich wyjśc w pole ma miejsce rano. Wychodzę około 4:00 i na wybranym miejscu jestem po 15 minutach, wieczorami też chodze ale z rana jest ciszej, żadnego rolnika w polu i mam sarny tylko dla siebie, poza tym dochodzi ten wspaniały klimat poranka i te zapachy, mgła itp. Kiedys tez miałem problem z wstawaniem ale teraz jest to normalne i nie boli tak bardzo.A tak swoją drogą, to ciekawe jest, kiedy wreszcie zerwę się z łóżka np. o 3.30 co by się wybrać na poranną sesję z sierściuchami
#5377 (Tomek)
Napisano 19 lipca 2010 - 16:50
C5Dmk2 | Canon EF 28 1.8 | Canon EF 85 1.8 | Zenitar 50mm F1.7 | Plfoto.com
#5378 (Michał Vogelgesang)
Napisano 19 lipca 2010 - 20:41
pazdzioch, gratuluję bliskich spotkań i fajnych zdjęć.
Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka
Napisano 19 lipca 2010 - 21:46
Moim zdaniem ten kozioł ma nie więcej jak 4 - 5 lat.
Troche przeasadziłaś
Po porożu widać, ze to młodziak. Masywność, uperlenie, róże a raczej brak tych cech mówią, ze ma nie więcej jak dwa latka.
pazdzioch, każ mu sie uśmiechnąć do zdjecia to po ząbkach ustalimy ile ma dokładnie
#5380 (Paweł Wróblewski)
Napisano 19 lipca 2010 - 21:57
a to opinia Pana z wabiki.pl ocenial wiek na podstawie ogolnej sylwetki, parostki raczej na koncu.
Mowil ze duza role odgrywa dieta kozla.
mysle ze pojde z paroma fotami do znajomego mysliwego, zobaczymy co on by powiedzial, pewnie jeszcze co innego moznaby sie dowiedziec:P
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych