Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Sarna - Capreolus capreolus

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9013 odpowiedzi w tym temacie

#5561 johan

johan

Napisano 17 sierpnia 2010 - 12:27

chyba sprawię sobie jakiś lekki tani monopadzik.

Jak kupisz 300/2.8L IS to monopod Ci nie będzie potrzebny ;-)

#5562 kucharzewski (Piotr Kucharzewski)

kucharzewski

Napisano 17 sierpnia 2010 - 16:29

mój statyw też z reguły leży w bagażniku, monopod mam super lekki ale do przedzierania się przez chaszcze też go odpinam, dzisiaj nawet z kieszeni podczas podchodu wyładowałem brzęczące klucze, telefon itd. (potem udało się znaleźć:). Zmieniłem miejscówkę na inną gdzie ruja jeszcze trwa i nawet w południe coś się udało złapać. Przez 1,5 h udało mi się zwabic na siebie kozła, jednak foty do bezkrwawych daję bo wpadł na mnie w pędzie zrobił zwrot i mam tylko jego zad, z daleka widziałem kozę z dwójką młodych a na koniec podszedłem poniższego młodziaka.

1159
Dołączona grafika

1160
Dołączona grafika

#5563 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 17 sierpnia 2010 - 17:24

pazdzioch, - 1156 - fajne trojwymiarowe.
Qelka, - mimo szumu sie podoba.
maly_zg, - wez idz z tym gniotem do straconych ujec.
kucharzewski, - dobra ostrosc, troche dzis mnie wkurzaja przeszkadzajki w kadrze:P
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#5564 kucharzewski (Piotr Kucharzewski)

kucharzewski

Napisano 17 sierpnia 2010 - 17:38

To ten sam co na poprzednich, jak sie nie nada to śmiało, przeniosę do bezkrwawych.

1161
Dołączona grafika

#5565 maly_zg

maly_zg
  • Małomówny
  • 18 postów

Napisano 17 sierpnia 2010 - 19:31

Ok sorry za mojego "gniota" :) nastepnym razem bede mial na uwadze i podbije iso jak wspomniala Qelka, lecz byl to moj 3 podchod w zyciu tak na prawde wiec jeszcze sie ucze :)
D80, T70-200/2.8, N50/1.8, N18-135/3.5-5.6

#5566 kucharzewski (Piotr Kucharzewski)

kucharzewski

Napisano 17 sierpnia 2010 - 19:48

maly_zg, przejmuj się i ucz się ;-) , to forum to skarbnica wiedzy, i jest się od kogo uczyć. A swoją drogą to jak na trzeci podchód to i tak ładną odległość uzyskałeś

#5567 pazdzioch

pazdzioch

Napisano 17 sierpnia 2010 - 20:32

1162
Dołączona grafika
Qelka- fajny porankowy klimat.
kucharzewski- dwa wcześniejsze są ładniejsze, choć po kilku chwilach dokładniejszego ogladania zdjęcia 1161 dochodze do wniosku że jest ok. ładna dynamika z niego bije i pięknie uchwyciłeś koziołka.
maly_zg- powiem najłagodniej jak mogę. Zdjęcie nawet do BŁ. nie bardzo pasuje. Nie poddawaj się jednak i walcz z tematem a będzie coraz lepej.
Ja złapałem takiego pana, światło miałem do niczego ale coś mi sie udało wycisnąć z tych warunków, tak przynajmniej mi sie wydaje.

#5568 kucharzewski (Piotr Kucharzewski)

kucharzewski

Napisano 17 sierpnia 2010 - 20:43

pazdzioch, jak na takie warunki i iso to całkiem przyzwoicie, ładnie zapozował, ciekawą ma facjatę :)

#5569 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 17 sierpnia 2010 - 20:54

kucharzewski, nie podoba mi się biały pas na górze. Zawsze mam awersję do tego typu kadrów, nie wiedzieć czemu - sama takich nie mam bo zawsze uważam je za zmarnowane szanse. :sorry: do tego nie umiem panoramować :mrgreen: może kiedyś i takie klatki poćwiczę. Fajnie , że dołaczyłeś do nas "sarniarzy" bo mimo , że tamat jeden z prostszych to ma stałe niewielkie grono pasjonatów :->

maly_zg, nie przejmuj się a słowo "gniot" wpisz do swojego słownika na stałe bo pewnie często je u nas usłyszysz jak każdy z nas ;-) Nie wiem jaką Ty metodę stosujesz ale ja np. strasznie lubię podchód. Dostarcza masy emocji i jest ogromną lekcją pokory wobec tego co przed nami i cierpliwości aby dotrzymać chwili naciśnięcia spustu w dobrym momencie. Czołganie i kocie ruchy to podstawa w tej niełatwej sztuce. Ale ćwiczenie a przede wszystkim obserwacja to podstawa. Obserwuj miejsca przebywania i żerowania "swoich " saren bo wraz ze zmianami pór roku i cyklem ich życia i żerowania zmienia się miejsce ich pobytu. Pamiętaj, że sarna ma swoją stała ostoję i w cyklu rocznym porusza się zmieniając żerowiska w niewielkim obrębie. Po kilku obserwacjach będziesz wiedział gdzie i kiedy wychodzą a to już połowa sukcesu.

pazdzioch, co Wy z tym światłem, no rany boskie. Dla mnie jest idealne, naturalne rozproszone światło. Czy wszystko musi być skąpane w porankowym ciepłym świetle. Takie marudzenie , żeby tylko przymarudzić i się nad sobą poużalać.
Piękny siwy łeb Ci sie trafił i w ładnym ścierniskowym klimacie. Ja czekam i czekam ale chyba to jeszcze trochę potrwa na wybrzeżu ostatnio leje i żniwa na raty. Jak tylko chwilkę słońce się pokazuje to kombajny ruszają a sarniaki chowają się na dobre. Trzeba przeczekać ten okres a potem ruszę w pola. Na week jadę do siebie w dom, odwiedzę stare miejsce na bagnach i zobaczę jak się ma w tym roku kozioł , którego pokazywałam Wam w tamtym roku :-> Trzymajcie kciuki, żeby ten niemłody już cap dalej siedział na swoim bagnisku :-D

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#5570 johan

johan

Napisano 17 sierpnia 2010 - 21:05

kucharzewski 1159 i 1160 bardzo fajne, natomiast 1161 do poprawki ;-)
pazdzioch Trochę zimne, ale kozioł niczego sobie.
Ja dzisiaj wróciłem z niczym. Ostatnio po południu ciężko cokolwiek ustrzelić. Trzeba będzie się rano wcześniej z łóżka wygramolić..... :lol:

#5571 kucharzewski (Piotr Kucharzewski)

kucharzewski

Napisano 18 sierpnia 2010 - 09:20

kurdeniewiemco,pazdzioch, Qelka, johan, dzięki za uwagi:), wkręcam się powoli w te sarny. To jest dopiero pierwszy rok na tych polach więc nie mam doświadczenia i punktu odniesienia. Zimą były gdzie indziej, wiosną również a teraz też zmieniły lekko swoje miejscówki. Za rok pewnie będę miał pełniejszy obraz ich okresowych miejscówek.

#5572 seja

seja
  • Użytkownik
  • 82 postów

Napisano 18 sierpnia 2010 - 10:28

1163.
Dołączona grafika

To moja jedyna tak bliska przygoda z sarnami. Może to odświeżany "gniot" :-/ ale na razie mam tylko takiego, i tak jak pisałem nie mam ostatnimi czasy szczęścia do zwierzyny płowej. Jak najbardziej sarenki "...skąpane w porankowym ciepłym świetle." :mrgreen:

#5573 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 18 sierpnia 2010 - 10:48

seja, może nie jest idealnie ale mi się bardzo podoba :-D

#5574 niemar

niemar

Napisano 18 sierpnia 2010 - 15:09

seja, gratuluję spotkania, przeniósł bym to zdjęcie do BŁ.

Canon 5DIV, 6DII, 7DII, 50D, 40D, EF 17-40L, EF 400/5.6L, EF 70-200/4L, EF 24-70L, 85/1.8, YH324C.

#5575 pazdzioch

pazdzioch

Napisano 18 sierpnia 2010 - 16:20

1164
Dołączona grafika

Czy wszystko musi być skąpane w porankowym ciepłym świetle. Takie marudzenie , żeby tylko przymarudzić i się nad sobą poużalać.

Nie użalam się ani nie marudzę ;-) poprostu żal mi tego że to światło było juz słabe i przez to straciłem dużo zdjęc. Kozioł był w ciągłym ruchu i mogłem mieć kilka naprawde ciekawych ujęć, niestety przez to że czasy naświetlania wachały się od 1/160s do 1/180s wszystko co było dynamiczne wyszło nieostre, szkoda było nawet trzymać je na dysku. Jeżeli chodzi o samo rozproszone światło, to coraz bardziej mi sie ono podoba, pod warunkiem jednak że jest jeszcze w miare jasno.
Qelka, miedzy innymi to przez kilka twoich zdjęc saren w takim właśnie świetle zacząłem doceniac oswietlenie rozproszone.
kucharzewski- ja od 2006 r chodze za sarnami i z roku na rok jest coraz lepiej pod względem przewidywania ich zachowań i tego gdzie będą w jakim miejscu o jakiej porze roku.
Mam jeszcze takie ujęcie tego koziołka.

#5576 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 18 sierpnia 2010 - 16:37

pazdzioch, wiem jak ta puszka szumi i jak na iso 640 jest naprawdę nieźle.Fajny kozioł.
Bardzo fajne zdjęcia prezentujecie,gratuluję wszystkim autorom.

#5577 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 18 sierpnia 2010 - 17:44

pazdzioch, - swiatlo swiatlem ale jakie ladne, mocno uperlone ma parostki :)

#5578 kucharzewski (Piotr Kucharzewski)

kucharzewski

Napisano 18 sierpnia 2010 - 18:23

mocno uperlone ma parostki

No właśnie to samo chciałem napisać, piękna sztuka z tego kozła, ładna szata, obserwowałeś już go wcześniej?

#5579 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 18 sierpnia 2010 - 18:25

obserwowałeś już go wcześniej?

no wlasnie bo fot chyba wczesniej jego nie pokazywales ;>

#5580 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 18 sierpnia 2010 - 18:30

i jaki muskularny . Normalnie gwiazdor wątku :mrgreen: Dawno takiego dorodnego kozła nie było.

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych