Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Sarna - Capreolus capreolus

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9013 odpowiedzi w tym temacie

#601 Magnum43

Magnum43

Napisano 09 czerwca 2007 - 20:35

210
Dołączona grafika
Dawno mnie tu nie bylo :lol:

#602 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 09 czerwca 2007 - 20:59

Dawno mnie tu nie bylo :lol:

Ale za to jakie piekne zdjecie :-P
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#603 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 09 czerwca 2007 - 21:16

Dawno mnie tu nie bylo

Dobrze, że wróciłeś :-) I to w jakim stylu!
A to mije dzisiejsze:
211.
Dołączona grafika

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#604 Magnum43

Magnum43

Napisano 09 czerwca 2007 - 21:43

Michalv jeszcze parę kroków i by na Ciebie weszła :lol: Przy ISO 800 żadnych szumów i wydobyleś ją z tla po mistrzowsku ,moje gratulacje.

#605 Apollo36

Apollo36
  • Użytkownik
  • 198 postów

Napisano 10 czerwca 2007 - 06:49

Ładne ujęcie, są fotografie, gdzie częściowo przysłonięta zwierzyna (liście, drzewo...) ciekawiej wygląda, niż wystawiona jak na talerzu.
I to zdjęcie właśnie takie jest ;-) , czuć odrobinę tajemnicy, dzikiej natury.
Kolorki też takie łagodne.
KonicaMinolta D7D+ 16-300mm f/1.4-5.6

#606 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 10 czerwca 2007 - 10:44

Apollo36, ja rowniez z toba sie zgadzam. Kompozycja zdjecia jak najbardziej poprawna. Drugi plan w GO jest niczego sobie - wg mnie glowny motyw jest dobrze wyodrebiony z reszty (mimo innych obiektów odciągających wzrok)
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#607 Roby

Roby

Napisano 11 czerwca 2007 - 14:54

Michalv świetnie ją wydobyłeś z GO. Nawet nie przeszkadzają te nieostrości na pierwszym planie, a wręcz dodają uroku :thumbsup:

#608 marcinn29

marcinn29

Napisano 11 czerwca 2007 - 17:48

Dołączona grafika 212
koziołek, który strasznie mnie zaskoczył. Zauważyłem go wracając już do domu, byłem pewien że zanim się rozstawię to mi ucieknie i żadnego zdjęcia nie będzie. Jednak jak zacząłem robić mu zdjęcia, strasznie go to zaciekawiło i zaczął iść w moim kierunku i z ciekawością mi się przyglądać. W pewnym momencie podszedł tak blisko że nie mieścił mi się już w kadrze. Podszedł na jakieś 3-4 m i dopiero w tedy zorientował się kim jestem, jego reakcja była niesamowite - obszczekał mnie (odgłos przypominający zachrypniętego psa) a potem uciekł. Spotkanie było rewelacyjne, pierwszy raz mi się to przydarzyło, aby kozioł podchodził do mnie a nie na odwrót. Wytłumaczenie tego mam jedno, cały czas byłem przyklejony do aparatu, więc nie było widać twarzy i dlatego koziołek tak późno się zorientował.

#609 marcinn29

marcinn29

Napisano 11 czerwca 2007 - 17:50

213
Dołączona grafika
214
Dołączona grafika

#610 marcinn29

marcinn29

Napisano 11 czerwca 2007 - 17:56

i jeszcze sarenka z sobotniego polowania
215
Dołączona grafika
216
Dołączona grafika
217
Dołączona grafika

#611 unkas

unkas
  • Użytkownik
  • 791 postów

Napisano 11 czerwca 2007 - 19:10

marcinn29, sarna ma astygmatyczne oko - widzi tylko rozmyte i zniekształcone obrazy. Za to ułatwia jej to dostrzeganie ruchu. Dlatego kozioł nie mógł zlokalizować źródła dżwięku i sprawdzał podchodząc coraz bliżej. Gdybyś miał wiatr w plecy, to by do tego spotkania nie doszło. Szczekanie robi wrażenie i zapada w pamięć, to fakt.
Teraz odnośnie zdjęć - kozioł mieściłby się w kadrze gdybyś spróbował kadru pionowego, mogłoby być ciekawie, ale rozumiem , że emocje i nie chcialeś spłoszyć zwierza ruchem. Na 212 psauje poziomy, ale mogłeś uniknąc ucięcia nóg, znów pewnie emocje ;-) . 215-17 strasznie wysoka perspektywa, ale ja nie patrzę na zdjęcia jak zawodowcy, liczą się spotkania i spokojne dojście do "strzału" - dlatego nie podoba mi się 216 - nie lubię zdjęć spłoszonego zwierza (z małymi wyjątkami - niektórzy potrafią zrobić w takich chwilach świetne ujęcie. Ale zawsze pozostaje wrażenie, że fotograf "wlazł" na obiekt).

#612 kacpero

kacpero
  • Użytkownik
  • 725 postów

Napisano 11 czerwca 2007 - 19:51

marcin29
Fajne zdjęcia, ale miałeś jeszcze trochę miejsca na górze.
Nie odpowiadają mi jeszcze kolory na 212-214, za dużo fioletów, różów. Tak zachowuje się D50 jak robisz w jpg. Dlatego lepiej robić NEFy i później dopracować zdjęcie. Na pewno będą lepsze efekty ale troszkę więcej pracy.

#613 marcinn29

marcinn29

Napisano 11 czerwca 2007 - 21:09

Panowie, bardzo dziękuję za rady, postaram się je wykorzystać następnym razem. Zdjęcia kozła zostały wykonane przy ISO 800 dla tego są takie kolory, ale fakt muszę przsiąść się na NEFy. Co do samego kadrowania, to byłem tak zdziwiony i zadowolony zachowniem kozła, że całkiem przestałem myśleć o poprawnym kadrowaniu.
Pozdr.
Marcin

#614 suchar

suchar
  • Małomówny
  • 16 postów

Napisano 11 czerwca 2007 - 21:11

Przejrzalem chyba ze 30 ostatnich zdjec i niesamowicie urzeklo mnie 197. Piekne... Poza tym bardzo ladne sa w zasadzie wszystkie sarenki michlava, dobre kadry i swietna jakosc zdjec.
Pzdr
Lubię robić zdjęcia. Ostatnio głównie analogowo. OM

#615 marcinn29

marcinn29

Napisano 11 czerwca 2007 - 21:15

UNKAS - jeżeli będę stał pod wiatr, to sarna mnie nie "rozpozna"? z jakiej odległości jest w stanie "zobaczyć", zidentyfikować człowieka?
Marcin

#616 unkas

unkas
  • Użytkownik
  • 791 postów

Napisano 11 czerwca 2007 - 21:39

marcinn29, sarna rozpozna człowieka z takiej odległości z jakiej do jej zmysłów dotrze informacja o tym, że przed nia stoi cżłowiek ;-) . A tak powaznie to przy sprzyjającym (umiarkowanie silnym, nie kręcacym wietrze od zwierza) bardzo częste są przypadki, że sarny mijają o kilka kroków nieruchomo i cicho siedzącego cżłowieka. Trzeba tu zaznaczyć, że choć astygmatyczne oko sarny rozmazuje kształty to jednak z pewnej odległości dostrzega nawet nieruchoma sylwetkę człowieka (dlatego tak ważne jest by, jesli zwierz blisko, sylwetka nasza nie przypominała wyprostowanego cżłowieka -to postawa wyprostowanana kojarzy się sarnom z cżłowiekiem, "bagaz doświadczeń"). Dodatkowo jasne plamy twarzy i rąk ułatwiają lokalizację. Dobrze jest nosić rękawice i kapelusz lub czapkę z daszkiem któe zacieniają twarz. Także strój w nieregularne plamy pomaga "ukryć" kontury ciała. Najwazniejszy jest bezruch w momencie kiedy saran obserwuje - ta cechę doświadczeni przyrodnicy, myśliwi potrafią wykorzystać przy podchodzie. Poruszają się w kirunku sarny wtedy gdy ta żeruje z głowa ukryta w trawach a zamierają w bezruchu kiedy ja podnosi. Trzeba pamiętac o tym, że sarna mając świetny słuch szybko zlokalizuje dziwne dźwięki, ale mając słabszy wzrok (wrązliwy na ruch) bedzie starała sie przyłapac "wroga" własnie na ruchu - pozoruje żerowanie by nagle podrywac głowę. Często - miałes tego przykład- sarna podchodzi ostrożnie w kierunku źródła dźwięku.
Myśliwi amerykańscy twierdza że zwierzyna widiz także promieniowanie ultrafioletowe. Coś w tym musi być bo kiedy upiorę "garnitur" wyjściowy do lasu, to zawsze jestem zauwazony przez nie pierwszy. Podobno proszki zawierające optyczne wybilelacze powodują własnie świecenie ubrań w ultrafiolecie.
Ale sie rozpisałem.. :sorry:

#617 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 11 czerwca 2007 - 21:49

marcinn29, Bardzo fajne spotkanie przeżyłeś. Rzeczywiście w takich chwilach człowiek zapomina o właściwym kadrowaniu. Też tak mam :-)
Proponuję Ci też poczytać regulamin. Nie umieszczamy postów jeden pod drugim :sorry:

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#618 marcinn29

marcinn29

Napisano 12 czerwca 2007 - 07:46

UNIKAS - dziękuję za wyczerpującą informacją:)

#619 morav

morav

Napisano 12 czerwca 2007 - 16:23

michalv, bardzo ładnie tą sarenkę sfotografowałeś.

#620 marcinn29

marcinn29

Napisano 12 czerwca 2007 - 18:26

Mam nadzieję że to nie ostatnie i jeszcze uda mi się zrobić dobre foty:)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych