Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Sarna - Capreolus capreolus

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9013 odpowiedzi w tym temacie

#641 Vulpes (Marek Skruch)

Vulpes

Napisano 21 czerwca 2007 - 10:34

Pierwsze wejści i od razu wpadka :oops: Przepraszam :roll: W przyszłości się poprawię...

Fotki zaś robione są z zasiadki Pentaxem ME super z Orestegorem 4/300 na Fuji NPH 400.
Pozdrawiam
<strong class='bbc'><span style='font-size: 10px;'>Pentaxy dwa i kupa szkła ;)</span></strong><br />
<span style='font-size: 14px;'><strong class='bbc'><a class='bbc_url' href='[url="""]http://www.marekskruch.pl'>www.marekskruch.pl</a></strong></span>[/url]

#642 Dunadan

Dunadan

Napisano 21 czerwca 2007 - 16:19

Piękne zdjęcia! jak jeszcze pomyślimy że to wszystko manualem... no brawo! A co do wpadki - zdarza się ;-)

:ninja:

#643 Mortis

Mortis

Napisano 21 czerwca 2007 - 18:43

mi najbardziej pdodoba sie 225. Czyms nioekreslonym wybije sie ponad pzoostale 2. Kadr fajny, ale chyba i swiatelko ciut ciut inne niz na pozostalych
World is a lonely place - you're on your own.

#644 Vulpes (Marek Skruch)

Vulpes

Napisano 21 czerwca 2007 - 19:14

Sam nie wiem dlaczego kolorystyka tego zdjęcia jest inna niż sąsiednich - może bardziej naświetliłem negatyw. Światło było takie samo, bo był to bardzo pochmurny dzień bez przebłysków słońca. W trakcie spotkania z tym rogaczem wykonałem kilkanaście zdjęć. Kilka jest nieostrych, kilka innych ze źle trafioną ostrością.
Jako ciekawostkę dodaje zdjęcie tego samego koziołka wykonane 14 miesięcy wcześniej. Można go rozpoznać po rozerwanej łyżce. Zdjęcie wykonane prawie w tym samym miejscu, co świadczy o przywiązaniu rogaczy do swoich ostoi.
227
Dołączona grafika
<strong class='bbc'><span style='font-size: 10px;'>Pentaxy dwa i kupa szkła ;)</span></strong><br />
<span style='font-size: 14px;'><strong class='bbc'><a class='bbc_url' href='[url="""]http://www.marekskruch.pl'>www.marekskruch.pl</a></strong></span>[/url]

#645 juroch (Jerzy)

juroch
  • Użytkownik
  • 159 postów

Napisano 21 czerwca 2007 - 19:25

Hej, witam kolegę z pentaxem. 224 najbardziej się podoba

Sony H2

#646 Vulpes (Marek Skruch)

Vulpes

Napisano 21 czerwca 2007 - 19:50

Witaj! Nie wiem co to jest, ale pentaxiarze już tak mają, że z wielką sympatią odnoszą się do innych pentaxiarzy :-)

#647 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 21 czerwca 2007 - 21:46

Ciekawe zdjęcia Vulpes, bardzo blisko musiałeś być.

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#648 Vulpes (Marek Skruch)

Vulpes

Napisano 22 czerwca 2007 - 10:54

To było tak:
Wybrałem się na zasiadkę do lasu w bardzo pochmurny i chwilami deszczowy dzień w połowie maja 3 lata temu. Jak to zwykle w takie dni światło jest kiepskie ale szansa na to, że zwierz wyjdzie większa. Idąc na miejsce zasiadki przemokłem nieźle czołgając się do leżącej kozy, która oczywiście uciekła :-( No ale w końcu zasiadłem na skraju bukowego młodnika mając przed sobą troszkę otwartej przestrzeni w prześwietlonym starodrzewiu bukowym. Byłem zasłonięty tylko przez gałązki buczyny. Szybko przede mną pojawił się lis. Ale przemknął tylko niczym duch i w chwili gdy nacisnąłem spust mykita był poza głębią ostrości (o czym oczywiście przekonałem się dopiero po wywołaniu filmu). No trudno, czekałem dalej. Po niedługim czasie jakieś 100m ode mnie znacznie niżej (Zdjęcia wykonane są w górzystym terenie - Pasmo Brzanki na Pogórzu Ciężkowickim) pojawił się koziołek. Długo obserwowałem go jak wyznaczał granice swojego leśnego królestwa, znęcając się nad małymi drzewkami czy sterczącymi patykami.
228
Dołączona grafika
W końcu podszedł bliżej i zaczął się paść pośród bujnych paproci.
229
Dołączona grafika
W tym momencie nacisnąłem spust aparatu i koziołek pewnie usłyszał trzask migawki gdyż zaciekawiony błyskawicznie zaczął posuwać się w moją stronę. Serce zaczęło mi walić ze zdwojoną szybkością. W głowie miałem dylemat: czy naciskać spust już, czy poczekać aż koziołek podejdzie jeszcze bliżej. Zdawałem sobie sprawę, że powtórny trzask migawki może spowodować natychmiastową ucieczkę mojego bohatera. Na szczęście wiatr miałem korzystny a ponadto usadowiony byłem nieco wyżej niż znajdował się rogacz. Wreszcie uznałem, że jest dostatecznie blisko i nacisnąłem spust. Kozioł stanął i zaczął uważnie spoglądać w moją stronę (fot.224) Węszył i nasłuchiwał, ale najwyraźniej nie wiedział co jest przyczyną tego dziwnego dźwięku co chwilę wydobywającego się ze skraju młodnika. Wreszcie zaczął posuwać się łukiem w moją stronę (fot.225 i 226). Miałem wrażenie, że chce mnie przepędzić – być może wziął mnie za jakiegoś pobratymca, który naruszył granice jego rewiru i siedzi sobie gdzieś w młodniku. Widziałem jak drżą mięśnie kozła po każdym trzasku migawki mojego aparatu. Odległość jaka dzieliła mnie i rogacza to było najwyżej 10m. Rogacz postał chwilę i nagle wskoczył w młodnik na lewo ode mnie, najwyraźniej spodziewając się tam rywala. Widziałem przez gąszcz listowia jak z odległości 3-4m patrzy w moją stronę i węszy. Pewnie wyczuł mój zapach bo nagle wyskoczył jak poparzony z młodnika i po kilku skokach zniknął w gęstwinie drzewek po drugiej stronie dolinki.
To chyba moje najbardziej niesamowite spotkanie z rogaczem jakie przeżyłem.
Ciekawe w jaki sposób mój bohater dorobił się tego rozdarcia łyżki (ucha)? Pewnie niezły musiał być z niego rozrabiaka.
To tyle mojego ględzenia :-)
Pozdrawiam

#649 Rafał

Rafał
  • Użytkownik
  • 185 postów

Napisano 22 czerwca 2007 - 15:48

Hej. Wczoraj rano, wybrałem się w nowe miejsce. Są to poletka myśliwskie nad rzeką, tuż przy lesie :) W sumie miałem trzy spotkania. Raz kozioł przed wschodem słońca, później jakaś rodzinka i na końcu znowu rodzinka. To ostatnie się udało, z podchodu jeden kozioł, koza i dwa koźlęta. Gdy mnie ujrzały dały dyla w krzaki a ja cały przemoczony dałem im spokój i wróciłem tą samą drogą.
230
Dołączona grafika

231
Dołączona grafika
Kozioł (pomóżcie ustalić wiek -miał tylko szpice) gdy mnie zobaczył/usłyszał z odległości 50-100m, szedłem pod wiatr.

PS: wydaje mi się że moje fotki są jakieś za bardzo kontrastowe prawda? Również witam kolegę Vulpes-a ;)
Rafał
Dołączona grafika

#650 Vulpes (Marek Skruch)

Vulpes

Napisano 22 czerwca 2007 - 16:00

Trudno tutaj określić z całą pewnością wiek kozła, bo całej sylwetki nie widać. Szpice może mieć zarówno kozioł w I porożu jak i w 10-tym. Ten tutaj jednak wygląda na młodzieniaszka. Stawiam na 2 poroże, więc koziołek 3-letni.

#651 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 22 czerwca 2007 - 21:17

Vulpes, sorry, ale wątek jest o sarnach a na zdjęciu 228 nie widzę żadnej sarny. Do tego typu zdjęć wykorzystuj raczej wątki z miesiącami np "Czerwiec 2007".

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#652 Rafał

Rafał
  • Użytkownik
  • 185 postów

Napisano 23 czerwca 2007 - 00:32

Vulpes, a jesteś w stanie ocenić wiek kozła ze zdjęcia 220? Bardzo mi na tym zależy. Jeśli potrzeba to udostępnię większe i w pozycji stojącej. Co do tematu tego Lisa to uważam że w Czerwcu 2006 jest jego miejsce ale to sprawa moderatora ;) Pozdrawiam
Rafał
Dołączona grafika

#653 unkas

unkas
  • Użytkownik
  • 791 postów

Napisano 23 czerwca 2007 - 08:49

Rafał, co prawda pytanie skierowałeś do Vulpesa, ale może i moje domysły (bo tylko one tu w gre wchodzą) na cos się przydadzą.
Zdjęcie jest strasznie słabej jakości, nie widac sylwetki (kluczowa przy orientacyjnej ocenie wieku (orientacyjnej, bo dokładnie można to zrobić tylko na podstwie oględzin żuchwy), nie widać dokładnie parostków (choć to zwykle i tak na niewiele się przydaje - racvzej tylko żeby wspomóc osąd czy kozioł sie uwstecznia) , nie widac siwizny łba (choć i ta raczej nie nalezy sie zbytnio sugerować).
Z tego co sie domyślam to kozioł jest w hmm... trzeciej głowie. Chyba widoczna już jest siwizna, sylwetka raczej młodzieńcza, choć w ucieczce tego nie widać bo kozioł się spina i wysoko zadziera łeb. Wniosek wysnuty na podstawie tego, że nie widzę daszkowatych róż przy parostkach - takie miałby uwsteczniajacy się kozioł. Ale może to byłoby widac na innym zdjęciu. No cóż, jak narazie to dla mnie to słaby szóstak (choc słabo widac jedna z odnóg - może być za krótka a wtedy to widłak) w trzeciej głowie.
Zamieść inne zdjęcie, mniej dynamiczne.
Vulpes a Ty jak oceniasz? :-)

#654 Vulpes (Marek Skruch)

Vulpes

Napisano 23 czerwca 2007 - 09:02

Rafał: Aby prawidłowo oceniac wiek zwierzyny płowej nie wystarczy oglądać zwierzęta na fotografiach. Na zdjęciach niejednokorotnie widać wiele, ale nie wszystko. Fotografia często "zamraża" zwierza w pozie sugerującej, że jest on w wieku innym niż w rzeczywistości. Poza sylwetką istotne są: sposób poruszania się zwierzęcia, pora wychodzenia na żer, zachowanie się w sytuacji zagrożenia, czas wymiany sierści zimowej na letnią, szczegóły ubarwienia pyska. Natomiast kształt i wielkość parostków nie są przez myśliwych traktowane jako główne kryteria w ocenie wieku. Owszem są pomocne takie cechy jak wygląd róż czy ogólny zarys parostków, ale w terenie czasem trudno jest to ocenić. Proponuję Ci zaopatrzyć się w jakiś podręcznik do łowiectwa, np. "Wademecum myśliwego", także internet. Oczywiście wiedzę którą nabędziesz należy obowiązkowo skonfrontować z obserwacjami w naturze :-)

unkas: Nie widziałem Twojej odpowiedzi pisząc swojego posta :-) Zgadzam się z Tobą co do wieku kozła i w kwestii zbyt małej ilości danych jaką niesie ze sobą ta fotografia. Też stawiam no to, że to może być 3 głowa.

P.S.
Nie jestem myśliwym :mrgreen:

P.S.2
Rafale: znień numerację swoich zdjęć, bo ja usunąłem jedną swoją fotkę.

#655 apassionata

apassionata
  • Małomówny
  • 5 postów

Napisano 29 czerwca 2007 - 05:31

232
Dołączona grafika

#656 apassionata

apassionata
  • Małomówny
  • 5 postów

Napisano 29 czerwca 2007 - 05:36

233
Dołączona grafika

#657 sauer

sauer
  • Użytkownik
  • 1 395 postów

Napisano 29 czerwca 2007 - 06:37

ad. 232. przesunąłbym minimalnie w prawo i maksymalnie bym przymknął przysłonę, żeby wszystko w kadrze było ostre ;-) sytuacja trafiła się świetna :-D
Moja galeria: http://foto.recenzja... ... -6188.html

Canon 30D+Canon 10-22 IS USM+Pol-Cir+Statyw i głowica Manfrotto+szkiełka M-42 :D

#658 unkas

unkas
  • Użytkownik
  • 791 postów

Napisano 29 czerwca 2007 - 11:07

apassionata, witaj! No nareszcie... :thumbsup:
Fuji s5600 (50d + Sigma 100-300 f/4 w fazie testów...).

#659 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 29 czerwca 2007 - 14:46

apassionata, fajne ujecie na 232 (juz az tyle zdjec mamy?) Rzeczywiscie szkoda ze nie ma calosci w GO. Ale sceneria jest fajna...
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#660 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 29 czerwca 2007 - 16:42

Uwielbiam takie ujęcia jak na 232.
233 trochę bym rozjaśnił.

Moja wizytówka

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych