Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Sarna - Capreolus capreolus

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9013 odpowiedzi w tym temacie

#721 fotosc

fotosc

Napisano 01 sierpnia 2007 - 23:30

249
Dołączona grafika

250
d10 + 50mn
Dołączona grafika

#722 sebaok

sebaok

Napisano 02 sierpnia 2007 - 05:43

Oj sarny chyba nie mają takiego ogona;) więc znowu ktoś myli dział

#723 Elvie

Elvie
  • Moderator
  • 723 postów

Napisano 02 sierpnia 2007 - 10:48

Niby jeleń wirginijski to nie sarna, ale z tej samej podrodziny ;-) a nie z podrodziny jeleni właściwych ;-)
POZDRAWIAM

#724 Mortis

Mortis

Napisano 02 sierpnia 2007 - 16:17

szalesntwo :) niemwiem jakiego czasu na 249 uzyles, ale swiatlo jest nieziemskie, wyglada groznie :)

na 250 z kolei chyba czapka niewidka :) skoro to 50 mm.. :shock:
World is a lonely place - you're on your own.

#725 unkas

unkas
  • Użytkownik
  • 791 postów

Napisano 02 sierpnia 2007 - 19:58

Panie i Panowie! Kozły idą na wab, że hej.... rujka w pełni... czyli wabiki w łapę, aparaty na szyję, lornetka u boku i w teren....

(fuji s5600 + wabik [wabiony na mikot kozy])

251.
Dołączona grafika

252.
Dołączona grafika

253.
Dołączona grafika

Ciekawi mnie co sądzicie o takim podejściu do tematu - czyli żeby z rozmysłem przymykać przysłonę w celu pokazania odrobiny środowiska w jakim zwierzyna przebywa? Powiem szczerze, że zaczynam sie przekonaywac do tła innego niż rozmyte... Popełniam błąd? No to poproszę o KK i swoje spostrzeżenia ;-) .

#726 sebaok

sebaok

Napisano 02 sierpnia 2007 - 20:01

unkas, jak dla mnie to 252 najlepsiejsze;)
Z jakiej odległości fociłeś?

#727 unkas

unkas
  • Użytkownik
  • 791 postów

Napisano 02 sierpnia 2007 - 20:05

sebaok, siedem dużych kroków (no może nie Twoich, tych byłoby z pięć) ;-) - 350 do 380 mm (tyle daje s5600)

#728 sauer

sauer
  • Użytkownik
  • 1 395 postów

Napisano 02 sierpnia 2007 - 20:25

252. !!!
Ja wczoraj jak wybrałem się na wieczór to omal we mnie kozioł nie wpadł...wracam już do rowere a w zbożu słyszę, że coś idzie...przykucam...patrzę...parostki...DUPA...wiatr do niego a przed wyjazdem wiał w drugą stronę...kozioł raz podskoczył, żeby zobaczyć co tam siedzi...drugi...widział mnie...poszedł w długą.
Widziałem również jak kozioł goni kozę. Ta spokojnie sobie leżała w trawie, ja ją podchodziłe, a kozioł który wyszedł z kszaków spakudził mój podchód...
Ale wiem, że wieczory będę tam spędzał, a za rok z wabikiem :)
Moja galeria: http://foto.recenzja... ... -6188.html

Canon 30D+Canon 10-22 IS USM+Pol-Cir+Statyw i głowica Manfrotto+szkiełka M-42 :D

#729 unkas

unkas
  • Użytkownik
  • 791 postów

Napisano 02 sierpnia 2007 - 20:38

sauer, taka mysliwska rada dla Ciebie - jak kozioł spłoszony to warto spróbować sztuczki - gwizdnąc jak najmocniej w momencie ucieczki - jesli gwizd dostatecznie silny to najczęściej kozioł stanie jak wryty na dwie trzy sekundy.. a wtedy szybko ostrość kadr i strzał.
To sprawdze się w 100 % przy sarnach, które przechodzą obok nas tak szybko że af nie nadąza, ale bywa że i spłoszona sarna na gwizd przystaje (choc nie zawsze). trzeba jednak wiedziec, że wtedy tez czasu jest akurat tyle by poczynić rozpaczliwą próbe zrobienia zdjęcia (ale czesem wychodzi ;-) ).

#730 sauer

sauer
  • Użytkownik
  • 1 395 postów

Napisano 02 sierpnia 2007 - 20:45

Myślałem o: "BAEU! BAEU!" tylko nie chciałem denerwować innych saren, które były w pobliżu ;-)

Canon 30D+Canon 10-22 IS USM+Pol-Cir+Statyw i głowica Manfrotto+szkiełka M-42 :D

#731 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 02 sierpnia 2007 - 21:19

unkas, piękne zdjęcia. Tlo pasuje nawet bez rozmycia.

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#732 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 02 sierpnia 2007 - 21:36

Super ujecia. Jak widac czasem niewiele trzeba do zrobienia niezlego zdjecia. Mi sie ostanio jakos nie udaje odnalesc saren, co nawyzej ich tropy przy wodopoju...A jesli juz to z dosc duzej odleglosci, gdzie nawet nie warto wyciagac aparatu :-/ Z drugiej strony dosc zadko ostatnio bywam w lesie na pietraszach (to na polnoc od Bialegostoku) - ciagly brak czasu...
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#733 kacpero

kacpero
  • Użytkownik
  • 725 postów

Napisano 03 sierpnia 2007 - 09:32

Ciekawi mnie co sądzicie o takim podejściu do tematu - czyli żeby z rozmysłem przymykać przysłonę w celu pokazania odrobiny środowiska w jakim zwierzyna przebywa? Powiem szczerze, że zaczynam sie przekonaywac do tła innego niż rozmyte... Popełniam błąd? No to poproszę o KK i swoje spostrzeżenia ;-) .

Ja robię takie zdjęcia ale zwierzak nie zajmuje na nich całego kadru :-D tylko około 1/3, wtedy widać to środowisko. Jednak takie zdjęcia nie cieszą się popularnością, większość oglądających woli prawie portrety z pięknie rozmytym tłem, niestety.

#734 fotosc

fotosc

Napisano 03 sierpnia 2007 - 16:04

kacpero ja tam wole jak 1/3 zdjecia zajmuje tylko zwierzak :mrgreen:

#735 Jackos (Jacek Zięba)

Jackos

Napisano 03 sierpnia 2007 - 19:07

No unkas dałeś czadu, szczególnie 252 przypadła mi do gustu, gratulacje. A tak z ciekawości - jakiego wabika używasz?

#736 unkas

unkas
  • Użytkownik
  • 791 postów

Napisano 03 sierpnia 2007 - 19:56

Miło, że choć trochę zdjęcia się podobają. Wielką przyjemność sprawia podpatrywanie przyrody i utrwalanie chwil spędzonych w terenie, ale równiez przyjemnie jest jak komuś efekt się spodoba. Bez przesady jednak, bo są w tym watku o niebo lepsze zdjęcia tych zwierząt (vide warchlaqu, Ryszard, sebaok...)
Kacpero , właśnie dlatego Twoje zdjęcia bardzo lubię, tak jakby cżłowiek tam był i patrzył.

Jackos, używam starego leszczynowego wabika, nie wiem jaka to firma. Podobny dziś robi "Hubertus". Daje bardzo naturalny, miękki dźwięk. Ale bywa, że i na zwykłej trawce "zagram" - tylko, ze w tym przyadku tylko mikot mi wychodzi - to czesto wystarcza. Pozostałe "kawałki" odgrywam tylko na wabiku.

#737 Jackos (Jacek Zięba)

Jackos

Napisano 03 sierpnia 2007 - 20:07

...używam starego leszczynowego wabika, nie wiem jaka to firma. Podobny dziś robi "Hubertus". Daje bardzo naturalny, miękki dźwięk. Ale bywa, że i na zwykłej trawce "zagram" - tylko, ze w tym przyadku tylko mikot mi wychodzi - to czesto wystarcza. Pozostałe "kawałki" odgrywam tylko na wabiku.

No właśnie, ostatnio testuję pompkę buttolo i prawdę mówiąc na mój mikot kozły nie bardzo chcą reagować, natomiast na pisk lecą jak głupie, podobnie jak na gon. Jutro popiskam trochę zwykłą trawką i zobaczymy :-) W każdym razie dzięki za wyjaśnienie :beer:

#738 sauer

sauer
  • Użytkownik
  • 1 395 postów

Napisano 04 sierpnia 2007 - 08:03

A można gdzieś posłuchać w internecie poszczególnych dżwięków? Może poprubuję na trawce, nie mam nic do stracenia :)

#739 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 04 sierpnia 2007 - 09:28

Można. np. tu:
http://www.kolo-lowi...com.pl/wab.html

i tu:
http://www.buttolo.com/seite4.html

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#740 unkas

unkas
  • Użytkownik
  • 791 postów

Napisano 06 sierpnia 2007 - 20:48

W sobotę na kanale Puls będzie wyemitowany program "Knieja", tematycznie program będzie poświęcony wabieniu rogaczy. Chyba warto poświęcić chwilkę. Godzina 11.20.
Fuji s5600 (50d + Sigma 100-300 f/4 w fazie testów...).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych