Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Sarna - Capreolus capreolus

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9013 odpowiedzi w tym temacie

#821 Dunadan

Dunadan

Napisano 27 sierpnia 2007 - 22:10

kacpero, pokombinuj z jakimś odszumiaczem.

:ninja:

#822 kacpero

kacpero
  • Użytkownik
  • 725 postów

Napisano 28 sierpnia 2007 - 06:25

wld chyba ma taki sam i nie narzeka :-)

Już mi przeszło, wczoraj miałem dołka. To chyba przez te nowości najkona.
Obiektyw nie jest zły pod warunkiem że jest dobre światło i się go przymknie do F/7,1. A vr to cudo.

#823 Mortis

Mortis

Napisano 28 sierpnia 2007 - 07:32

byc moze za duzo fotek z NG sie naogladalem, ale szum, nawet przeogromny, mi nie przeszkadza. Na powyzszym zdjeciu jest maly, do tego uroczy :) dol takze mi nie przeszkadza, w polaczeniu z pieknym bokehem i swiatlem tworzy szalenie malarski efekt... mysle ze bez tego dolu byloby mniej ciekawie. no i gora... o gornej czesci kadru chyba nie musze nic pisac, cudo.... jako caloksztalt zdjecie jest bezapelacyjnie przegenielane! Pokusze sie nawet o stwierdzenie, ze gdyby bylo idealnie ostre, bez szumu i bez dolu, straciloby ogromna czesci swojego uroku.

Ba, pokusze sie o jeszcze bardziej radykalne stwierdzenie, wg mnie jest to chyba najlepsze zdjecie w tym temacie (Doskonale pamietam niedawne genialne Tomajkowe poczynania)

..chcialbym miec takie zdjecie na scianie :P
World is a lonely place - you're on your own.

#824 kacpero

kacpero
  • Użytkownik
  • 725 postów

Napisano 28 sierpnia 2007 - 10:17

byc moze za duzo fotek z NG sie naogladalem, ale szum, nawet przeogromny, mi nie przeszkadza. Na powyzszym zdjeciu jest maly, do tego uroczy :) dol takze mi nie przeszkadza, w polaczeniu z pieknym bokehem i swiatlem tworzy szalenie malarski efekt... mysle ze bez tego dolu byloby mniej ciekawie. no i gora... o gornej czesci kadru chyba nie musze nic pisac, cudo.... jako caloksztalt zdjecie jest bezapelacyjnie przegenielane! Pokusze sie nawet o stwierdzenie, ze gdyby bylo idealnie ostre, bez szumu i bez dolu, straciloby ogromna czesci swojego uroku.

Ba, pokusze sie o jeszcze bardziej radykalne stwierdzenie, wg mnie jest to chyba najlepsze zdjecie w tym temacie (Doskonale pamietam niedawne genialne Tomajkowe poczynania)

..chcialbym miec takie zdjecie na scianie :P

Dzięki że mnie podniosłeś na duchu. Każdy artysta miewa chwile słabości (żartowałem).
To zdjęcie kosztowało mnie dużo wysiłku i dlatego miałem zbyt duże oczekiwania co do końcowego efektu. Zobaczę jak to wyjdzie na odbitce 30x20cm i wtedy dopiero będę mógł ocenić ostatecznie to zdjęcie.

#825 trzyipół

trzyipół

Napisano 28 sierpnia 2007 - 10:45

Technicznej jakości zdjęcia komentować nie będę, ponieważ mnie do ideału też wiele brakuje :)
Korzonki na dole trochę mi przeszkadzają, ale za to TO ŚWIATŁO pomiędzy pniami drzew - extra. Piękny efekt.

#826 Ryszard

Ryszard
  • Użytkownik
  • 55 postów

Napisano 28 sierpnia 2007 - 13:09

Tło mogłoby być fajne , ale te paskudne szumy i nieostrości psują cały efekt.
pozdrawiam Ryszard.
Dziadek

#827 Vulpes (Marek Skruch)

Vulpes

Napisano 28 sierpnia 2007 - 13:50

Kacpero: To zdjęcie (274) według mnie też jest genialne, a genialnych zdjęć nie ogląda się patrząc na szumy, nieostrości czy jakieś pniaki :-)

A oto moja sktomna sarenka
275
Dołączona grafika
<strong class='bbc'><span style='font-size: 10px;'>Pentaxy dwa i kupa szkła ;)</span></strong><br />
<span style='font-size: 14px;'><strong class='bbc'><a class='bbc_url' href='[url="""]http://www.marekskruch.pl'>www.marekskruch.pl</a></strong></span>[/url]

#828 nebari (Piotr)

nebari

Napisano 28 sierpnia 2007 - 13:52

hmmm czyżbyście walczyli kto mrógnie pierwszy ?? :mrgreen: świetna fota widać jak wygląda warsztat w plenerku

https://www.facebook...s.Piotr.Majder/

|BODY - CANON EOS 450D | CANON EOS 70D | Minolta A-2 |
|SZKŁO - SIGMA 70-300 APO DG Macro | SIGMA 18-50mm F2.8 EX DC MACRO |
|INNE - system Cokin -P, pierścienie pośrednie |

#829 Vulpes (Marek Skruch)

Vulpes

Napisano 28 sierpnia 2007 - 13:57

Ja mrugnąłem w czasie tego spotkania kilka razy..... migawką :-) Ona zaś z wytrzestrzonymi ślepiami gapiła się na mnie jakby zapominając o konieczności mrugania :-)
<strong class='bbc'><span style='font-size: 10px;'>Pentaxy dwa i kupa szkła ;)</span></strong><br />
<span style='font-size: 14px;'><strong class='bbc'><a class='bbc_url' href='[url="""]http://www.marekskruch.pl'>www.marekskruch.pl</a></strong></span>[/url]

#830 sebaok

sebaok

Napisano 28 sierpnia 2007 - 20:39

276. Kózka była z koźlakiem, podszedłem ją na ok. 3 metry
Dołączona grafika

#831 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 28 sierpnia 2007 - 20:53

Pięknie sebaok! Gratulacje!
Dałbym może kadr ciut w lewo, ale i tak gratuluję!

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#832 migawka

migawka
  • Użytkownik
  • 295 postów

Napisano 28 sierpnia 2007 - 22:41

ojojoj 3 metry ... !!!
szuwar.deviantart.com

#833 Rafał

Rafał
  • Użytkownik
  • 185 postów

Napisano 28 sierpnia 2007 - 23:42

Hej!

Dzięki za komentarze. Na uwagę zasługują ostatnie trzy fotki! ale Trzypiół pobija jakością :P Skoro chcecie więcej ładnego lasu to proszę:

277.
Dołączona grafika
To jeszcze z ostatniej serii.

Dziś znowu jadę na sesje to może coś będzie. Miałem kilka dni prezerwy. Koło Golubia Dobrzynia wycięto piłą łańcuchowa około 10 ambon. Wie ktoś coś więcej? Jeśli tak - proszę o info.

Pozdrawiam Rafał
Rafał
Dołączona grafika

#834 nebari (Piotr)

nebari

Napisano 29 sierpnia 2007 - 06:09

pewnie się boją aby ich zdjęć nie zamieścić na tym formum jako osobliwości techniczne :hihi:
Sebaok 276 bardzo ładna gratulacje sprytu 3 m no no nieźle

#835 sebaok

sebaok

Napisano 29 sierpnia 2007 - 07:22

Tego wieczoru wyjechałem z domu po 17. Na początku wybrałem się na rzepakowe ściernisko gdzie wczoraj "strzeliłem" rogacza, tam spotkałem kozę z koźlakiem, zdjęć nie robiłem bo była za daleko. Później poszedłem na owsiane ściernisko, tam naliczyłem ok. 18 saren w tym 5 rogaczy, 7 kóz i 6 koźlaków. Usiadłem przy poletku łowieckim, siedziałem tam ok. 1,5h. Kiedy słonce powoli chowało się za lasem poszedłem w stronę ambony gdzie chciałem poczekać na dziki. Kiedy byłem jakieś 50 metrów od ambony zobaczyłem kozę z koźlakiem. Wiatr miałem wymarzony, udało mi się je podejść na niecałe 3 metry, usiadłem wygodnie pod drzewem, hałasowałem strasznie aparatem, kózka co chwile gapiła się prosto w obiektyw. Kiedy zaszło słonce wyszedł jeszcze piękny widłak ale mój obiektyw już sobie nie poradził. Poczekałem aż sarny się oddalą i udałem się w kierunku domu.

278.
Dołączona grafika

Zdjęcia wyglądają kiepsko ale to wina nie umiejętnej obróbki :-/

#836 Vulpes (Marek Skruch)

Vulpes

Napisano 29 sierpnia 2007 - 07:57

I troszeczkę też winy jest po stronie zbyt ostrego słońca..... ale spotkanie-marzenie!

#837 sauer

sauer
  • Użytkownik
  • 1 395 postów

Napisano 29 sierpnia 2007 - 08:01

sebaok, gratuluję udanego podejścia i pięknych zdjęć :)
Moja galeria: http://foto.recenzja... ... -6188.html

Canon 30D+Canon 10-22 IS USM+Pol-Cir+Statyw i głowica Manfrotto+szkiełka M-42 :D

#838 kacpero

kacpero
  • Użytkownik
  • 725 postów

Napisano 29 sierpnia 2007 - 08:01

sebaok, na 278 wygląda jakby ostrość była przed sarnami.

#839 sebaok

sebaok

Napisano 29 sierpnia 2007 - 09:40

kacpero, wiem... miałem taką okazje a zmarnowałem ją:/ poprostu emocje, serducho mi tak waliło do tego łapy mi się trzęsły. Ta koza wychodzi tam co wieczór więc dzisiaj też jadę, będę lepiej przygotowany, wezmę statyw albo monopod, lepiej sie zamaskuje, zobaczymy... może coś z tego będzie;)
279.
Dołączona grafika

Nie wiem czy nie przesiąść się na canona z m42 miałbym potwierdzenie ostrości

#840 nebari (Piotr)

nebari

Napisano 29 sierpnia 2007 - 09:57

EHHH zazdroszczę Wam tych spotkań ostatnio przemaszerowałem kawał naszego lasu i bez efektu, do tego narazie bez telekonwentera nie mam szans podejś takich ślicznych sarenek :cryingy: jak dla mnie to wszystkie fotki w tym temacie są rewelacyjne bo zdaję sobie sprawę ile to wymaga czatowania, podchodów i stalowych nerwów, a na koniec dopiero jak się człowiek przypomni to pstryknie fotkę tak więc :clap:

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych