Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Sarna - Capreolus capreolus

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9013 odpowiedzi w tym temacie

#841 kacpero

kacpero
  • Użytkownik
  • 725 postów

Napisano 29 sierpnia 2007 - 10:47

kacpero, wiem... miałem taką okazje a zmarnowałem ją:/ poprostu emocje, serducho mi tak waliło do tego łapy mi się trzęsły.

Emocje muszą zostać w domu, przed komputerem. W czasie "sesji" trzeba być jak aparat, żadnych emocji.

Nie wiem czy nie przesiąść się na canona z m42 miałbym potwierdzenie ostrości

W zasadzie dużo byś nie stracił bo tylko D50 sprzedać z małą stratą (nie wiem za ile kupiłeś). Ja tam nikona nie sprzedam ze względu na super AF.

#842 PiotrRom

PiotrRom
  • Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 29 sierpnia 2007 - 12:48

Witam forumowiczów i gości
Widzę że temat sarenek jest juz mocno rozbudowany, zdjęcia sliczne nie ma co ukrywać(daleko mi do takiego poziomu) ale obiecuję się starać. Nie wiem tylko czy moim "sprzętem" da się "ustrzelić" zwierza z tak bliska jak prezentowane tu fotki. Na razie udaje mi się z podchodu podejść na 10-20 metrów(trochę mało) to dziś rano
280.
Dołączona grafika

Fotoamator

#843 PiotrRom

PiotrRom
  • Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 29 sierpnia 2007 - 12:49

miało zmienić na 800x600 i co??? przepraszam za wielkość
Fotoamator

#844 Vulpes (Marek Skruch)

Vulpes

Napisano 29 sierpnia 2007 - 13:47

Poza wielkością fotki (którą sam musisz poprawić) masz jeszcze problem z umieszczeniem saren w odpowiednim miejscu w kadrze. Lewy górny róg nie jest w tym przypadku najlepszym pomysłem :-)
<strong class='bbc'><span style='font-size: 10px;'>Pentaxy dwa i kupa szkła ;)</span></strong><br />
<span style='font-size: 14px;'><strong class='bbc'><a class='bbc_url' href='[url="""]http://www.marekskruch.pl'>www.marekskruch.pl</a></strong></span>[/url]

#845 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 29 sierpnia 2007 - 13:53

Ale chłopaki się rozszaleliście :-P (jeśli pominąłem kobiety to przepraszam). Zdjęcia są wspaniałe. Widać że warsztat macie coraz lepszy. Gratulacje.
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#846 Vulpes (Marek Skruch)

Vulpes

Napisano 29 sierpnia 2007 - 15:05

No to teraz dla oddechu czas na kogoś kto dysponuje nieco gorszym warsztatem :-) Zaleca się nie zwracanie uwagi na technikę lecz na wspaniałość rogacza :-)
281
Dołączona grafika
282
Dołączona grafika
<strong class='bbc'><span style='font-size: 10px;'>Pentaxy dwa i kupa szkła ;)</span></strong><br />
<span style='font-size: 14px;'><strong class='bbc'><a class='bbc_url' href='[url="""]http://www.marekskruch.pl'>www.marekskruch.pl</a></strong></span>[/url]

#847 sebaok

sebaok

Napisano 29 sierpnia 2007 - 15:18

Ja tam nikona nie sprzedam ze względu na super AF
Emocje muszą zostać w domu, przed komputerem. W czasie "sesji" trzeba być jak aparat, żadnych emocji.

Ja tam nie planuje w najbliższej przyszłości szkieł z AF wiec nic nie tracę

A co do emocji... łatwo powiedzieć mając AF i VR :D

Vulpes,
Piękny ten rogacz z 281

#848 kacpero

kacpero
  • Użytkownik
  • 725 postów

Napisano 29 sierpnia 2007 - 17:47

A co do emocji... łatwo powiedzieć mając AF i VR :D

:-) :-) :-)
I jeszcze czasami narzekam. Już nie będę.

#849 korba

korba
  • Użytkownik
  • 888 postów

Napisano 29 sierpnia 2007 - 18:40

sebaok, moze matowke z klinem ... wiem ze Canona mozna takie bylo dostac, nie wiem jak z nikonem.
Jest tylko jeden problem ... nie dziala wtedy podswietlenie punktu AF (po prostu nie ma ich na matowce) wiec jak zalozysz jakikolwiek obiektyw systemowy to nie zobaczysz gdzie ci ostrzy.
Zdjecie ladne, ale faktycznie ostrosc poszla na trawy :-/

PiotrRom, musisz sam zmniejszyc zdjecie na swoim kompie zanim zaladujesz je na ImageShack'a.
Posta mozesz edytowac, wiec zalecam zmniejszyc zdjecie, wyslac na nowo i edytujac posta podmienic plik. Teraz forum sie rozjechalo i ciezko sie czyta (szczegolnie jak ktos ma rozdzielczosc <= 1024x768)

Co do fotki to koledzy juz pisali o kadrze, ja napisze jeszcze ze wolalbym nizsza perspektywe.
Canon 400D + Tamron 55-200 i coś krótszego (50 1.8)

#850 PiotrRom

PiotrRom
  • Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 29 sierpnia 2007 - 19:51

ech znowu namieszałem miałem poprawic tamto zdjęcie , a tu o prosze....... wgrało się jeszcze raz. Po prostu chowam głowę w piasek i uciekam w ciemny kąt. Wielkie SORKI dla wszystkich
Fotoamator

#851 marcinn29

marcinn29

Napisano 29 sierpnia 2007 - 21:18

sebaok - z tego co pamietam, to używałem swojego Nikona D50 z obiektywem M42 Zenita i tam było potwierdzenie ostrośći, jedynie nie było pomiaru światła.

#852 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 29 sierpnia 2007 - 21:22

PiotrRom, witaj. Już posprzątelem, pozamiatalem, zdjęcie jest tam gdzie powinno być :-)
Nie zrażaj się początkowymi trudnościami tylko aktywnie uczestnicz w życiu forum :-)

marcinn29, to samo chciałem napisać. W moim D70 zapala się zielone kołeczko w wizjerze przy obiektywach M42.

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#853 Mortis

Mortis

Napisano 30 sierpnia 2007 - 02:30

masz jeszcze problem z umieszczeniem saren w odpowiednim miejscu w kadrze. Lewy górny róg nie jest w tym przypadku najlepszym pomysłem

mi sie wlasnie taka kompozycja podoba. jest ciekawa, orginalna, cos w sobie ma :)
World is a lonely place - you're on your own.

#854 Jackos (Jacek Zięba)

Jackos

Napisano 30 sierpnia 2007 - 10:58

...Lewy górny róg nie jest w tym przypadku najlepszym pomysłem :-)

Zdecydowanie się pod tym podpisuję, sarny wyglądają poza kadr, nie wygląda to interesująco. Ich miejsce widzę w PG. Wysoka perspektywa to drugi minus, natomiast bardzo mi się podoba światło.

#855 Rafał

Rafał
  • Użytkownik
  • 185 postów

Napisano 30 sierpnia 2007 - 11:30

Niestety z wczorajszego polowania nic nie wyniosłem. "sfotografowałem" oczami uciekającą sarnę i lisa lub lisice w drodze powrotnej. Lis oślepiony lampami reflektorów samochodowych zdębiał :) Niewiele brakowało i było by zdjęcie :) Może dziś się uda w naturalnych warunkach.

PS. Gdzie i czy jest sens wrzucać rozjechanego zaskrońca?

Pozdrawiam :beer:
Rafał
Dołączona grafika

#856 morav

morav

Napisano 30 sierpnia 2007 - 12:40

czy jest sens wrzucać rozjechanego zaskrońca?

Nie.

#857 BlueDun

BlueDun

Napisano 30 sierpnia 2007 - 13:15

dlaczego niech wrzuci :)
do watku nie rospudzie jak znalazł! . mówię poważnie :-(

#858 Czarny zwierz

Czarny zwierz
  • Użytkownik
  • 1 162 postów

Napisano 30 sierpnia 2007 - 20:22

Chyba ostrość gdzieś uciekła :cry:
283.
Dołączona grafika

#859 nebari (Piotr)

nebari

Napisano 31 sierpnia 2007 - 06:16

283 fajnie złapane jakby były scalone jakiś mutant czy coś hehe

https://www.facebook...s.Piotr.Majder/

|BODY - CANON EOS 450D | CANON EOS 70D | Minolta A-2 |
|SZKŁO - SIGMA 70-300 APO DG Macro | SIGMA 18-50mm F2.8 EX DC MACRO |
|INNE - system Cokin -P, pierścienie pośrednie |

#860 sauer

sauer
  • Użytkownik
  • 1 395 postów

Napisano 31 sierpnia 2007 - 07:47

284. Droga do...
Dołączona grafika

Lepsze zdjęcia saren mam pozostawione na konkursy :-P
Moja galeria: http://foto.recenzja... ... -6188.html

Canon 30D+Canon 10-22 IS USM+Pol-Cir+Statyw i głowica Manfrotto+szkiełka M-42 :D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych