Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Sarna - Capreolus capreolus

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9013 odpowiedzi w tym temacie

#921 mons

mons
  • Małomówny
  • 31 postów

Napisano 29 września 2007 - 22:34

:-) ....numerek już wstawiłem......miło,że sie podoba... :-) ...aczkolwiek dzień był ponurawy i swiatła za wiele nie było......

#922 lach

lach
  • Użytkownik
  • 69 postów

Napisano 30 września 2007 - 07:20

dziwne kolory raczej nienaturalne

#923 marcinn29

marcinn29

Napisano 07 października 2007 - 15:28

Jak tam polowania z aparatem u Was? W sobotę wstałem o 5.00 rano i do lasu. Przyczaiłem się na leśnej polance, siedziałem 1,5 godziny aż drąca się na cały las kobieta sprawiła że się "zagotowałem" i poszedłem głębiej w las (kiedy się skończą grzyby!!! :evil: ). Słyszałem jeszcze porykiwnia jelenia, ale grzybiarze go przepłoszyli. Po kilku godzinach łażenia po lesie wróciłem do domu, po za zdjęciami leśnej flory nic ciekawego nie sfociłem. I już myślałem że sobota będzie spisana na straty, ale kiedy jechałem ok. 15tej do rodziny, przy drodze zauważyłem sarny. Więc aparat w dłoń i do dzieła. To była młodzież, koza i koziołek, posilali się w dość gęstej i brązowawej roślinności - za bardzo się od niej nie odróżniali. Zastanawiałem się jak je zwabić trochę bliżej, miałem w samochodzie wabik Butollo(chyba tak się nazywa). Jak do tej pory nigdy nie udało mi się na niego zwabić sarny, a tu zaskoczenie, jak go młoda koza usłyszała odrazu zaczeła iść w moim kierunku. No i pstryknołem kilka zdjątek, efekt poniżej - i po co wstawać o 5.00 rano :-D

305
Dołączona grafika
306
Dołączona grafika
307
Dołączona grafika

#924 BlueDun

BlueDun

Napisano 07 października 2007 - 15:49

wstawać trza dla zdrowotności :mrgreen: i osczędności życia , które ( dla mnie ) jest za krótkie aby je spędzać z zamkniętymi oczami .
foty mi sie podobją , własnie przez tą naturalna scenerię
nie znam sie , ale widac ,żesarenki są zdrowe chyba i wypasiane jak ta lala , nie strach bedzie przetrwać zimę w takim super stanie hehe :lol:
bardo mnie zaciekawił ten wabik , siedziałes w wozie i co ? dmuchałeś w to czy jak ? i one szły ciekawe , bardzo ciekawe :roll:

#925 marcinn29

marcinn29

Napisano 07 października 2007 - 16:10

BlueDun - zgadzam się, właśnie satysfakcja jest wtedy jak się wstanie o 5.00 rano, zmoknie, wpadnie do leśneg rowu, pogryzą komary i jeszcze parę zdjęć się zrobi. Bo co to za przyjemność w 2 minuty zrobić zdjecia i pojechać dalej i nawet z samochodu nie wysiaść i butów w błocie nie umazać. A co do wabika, to jest pompka o której kiedyś pisał warchlaq, naciskasz kciukiem i wydaje dzwięk. kiedyś siedziałem ukryty na łące gdzie wypasała się koza i próbowałem ją zwabić wabikiem, ale jak usłuszała dzwięk to od razu uciekła. Więc dałem sobie z nim na luz, a teraz nie miałem innego pomysłu i wyciągnołem ze schowka i odziwo zadziałał, sarny podeszły bardzo blisko. Pewnie nie umiem się nim posługiwać.

#926 BlueDun

BlueDun

Napisano 07 października 2007 - 16:19

może to działa na młode , a stare odstrasza na zasadzie ,że wydaje dżwiek ostrzegający ?
to sie gdzieś nabywa drogą kupna , czy trzeba u zaprzyjażnionych mysliwych żebrać ? :mrgreen:

#927 marcinn29

marcinn29

Napisano 07 października 2007 - 16:23

tu jest link do strony na której można kupić - http://www.wabiki.pl/index.php?id=20
Wabik działa głównie na kozy, przynajmiej tak tweirdzi warchlaq - poczytaj posty z początku wątku o sarnach, on tam dokładnie to opisał - ja pewnie źle go używam.

A tak biegły jak usłyszały wabik
308
Dołączona grafika

#928 BlueDun

BlueDun

Napisano 07 października 2007 - 16:24

znalałem na forum watek wabiki zaraz poczytam .
dzieki :->
Zgodnie z punktem 7. regulaminu, ten użytkownik został usunięty z forum.

#929 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 07 października 2007 - 16:42

marcinn29, fajne zdjęcia, ale za kontrastowe i zbyt mocno podciągnąłeś kolorki. Oczywiście to moje zdanie :-)
Co do wabienia, to ja na razie z buttolo mam marne efekty :niewiem:

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#930 marcinn29

marcinn29

Napisano 07 października 2007 - 16:47

z kolorami nic nie robiłem, nie mam FS:) a kontrast może faktycznie, przesadziłem

Jak wabisz to też Ci uciekają :mrgreen:

PS. trochę poprawiłem.

#931 sebaok

sebaok

Napisano 07 października 2007 - 17:36

marcinn29, ale o tej porze roku buttolo jest bezużyteczny, no chyba, że wabisz na przestrach ale to nie jest zbyt dobry sposób.

#932 marcinn29

marcinn29

Napisano 07 października 2007 - 17:41

marcinn29, ale o tej porze roku buttolo jest bezużyteczny, no chyba, że wabisz na przestrach ale to nie jest zbyt dobry sposób.

raz wabiłem tylko w sierpniu, a że efekty były mierne to dałem sobie na luz z wabikiem. W jakich miesiącach wabik działa najlepiej? W instrukcji napisali że jest "całoroczny"

#933 sebaok

sebaok

Napisano 07 października 2007 - 17:54

W jakich miesiącach wabik działa najlepiej? W instrukcji napisali że jest "całoroczny"

Jeśli chodzi o rogacze to w czasie ruji, czyli ok. od połowy lipca do połowy sierpnia (w tym roku wczesniej, od lipca do sierpnia) Cały rok można wabić kozy na przestrach ale to nie jest dobry sposób - koza przeżywa "horror"

#934 Jackos (Jacek Zięba)

Jackos

Napisano 07 października 2007 - 18:34

może to działa na młode , a stare odstrasza na zasadzie ,że wydaje dżwiek ostrzegający ?
to sie gdzieś nabywa drogą kupna , czy trzeba u zaprzyjażnionych mysliwych żebrać ? :mrgreen:

W Decathlonie na Targówku w dziale myśliwskim jest duży wybór wabików (przynajmniej latem jeszcze był). Mnie osobiście udało się kilka razy zwabić kozła na buttolo, ale też czasami zupełnie nie reagowały :-/

#935 Rafał

Rafał
  • Użytkownik
  • 185 postów

Napisano 10 października 2007 - 10:48

Hej!
Z dzisiejszego polowania..
309
(usunięte)
310
(usunięte)
311
Dołączona grafika

Mnie to wygląda na łańkę z młodym, ale nie jestem pewien. Chwilę później, jak się zmyły (dzięki jakiemuś rozklekotanemu polonezowi), przeleciały przez polanę jeszcze dwie, mniejsze , bardziej podobne do saren (suknia ciemnobrunatna, białe lusterko). Pomóżcie ocenić co to jest? :mrgreen:

Pozdrawiam
Rafał
Dołączona grafika

#936 unkas

unkas
  • Użytkownik
  • 791 postów

Napisano 10 października 2007 - 11:13

Zdjęcia umieściłeś w dobrym wątku - bezapelacyjnie, żadne łańki. Nie wiem w jakiej tuszy "chodzą" u ciebie tegoroczne koźlaki (bo sa duże rożnice zależnie od regionu), więc się nie wypowem czy mniejsza sztuka to koźlak. Raczej to zeszłoroczny przychówek a dwa mniejsze to własnie tegoroczne koźlaki. Sarny już się w coraz większe rudle zbijają. Odnośnie "białego lusterka", to jest ono białe tylko w szacie zimowej, uwidacznia się tez jaśniejsza plama na gardle.

#937 Roby

Roby

Napisano 10 października 2007 - 11:34

Rafał numeracja !!! No i dwa ostatnie są nieco za ciężkie Trzeba je odchudzić do regulaminowych 250 kb.

#938 Vulpes (Marek Skruch)

Vulpes

Napisano 10 października 2007 - 16:26

Rafał chyba jeszcze nie widział łani jelenia. Jak zobaczy to na pewno będzie już wiedział jakie są różnice między łanią a kozą :-)
<strong class='bbc'><span style='font-size: 10px;'>Pentaxy dwa i kupa szkła ;)</span></strong><br />
<span style='font-size: 14px;'><strong class='bbc'><a class='bbc_url' href='[url="""]http://www.marekskruch.pl'>www.marekskruch.pl</a></strong></span>[/url]

#939 Rafał

Rafał
  • Użytkownik
  • 185 postów

Napisano 11 października 2007 - 19:27

Vulpes Widział, widział, lecz te wydawały się jakieś podejrzane. Co do wielkości (kb), zdjęcia są tak słabej jakości, że nie ma sensu ponownie się z nimi "bawić". Posiadam tylko powyższe wglądówki (oprócz oryginałów). Jeśli wrzucę takie zdjęcie do PS, to mocno straci na jakości. Zawsze staram się nie przekraczać 250. Lepiej chyba będzie usunąć.

Pozdr.
Rafał
Dołączona grafika

#940 sebaok

sebaok

Napisano 14 października 2007 - 11:47

312. No niestety ale nie mogłem się podnieść, byłem przyklejony do ziemi, sarny patrzyły w moją stronę bo słyszały hałas aparatu
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych