Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Sarna - Capreolus capreolus

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9013 odpowiedzi w tym temacie

#1301 Czarny zwierz

Czarny zwierz
  • Użytkownik
  • 1 162 postów

Napisano 26 stycznia 2008 - 21:52

...i mnie się 295 podoba... :-P

#1302 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 26 stycznia 2008 - 22:13

Spokojnie. Nie dajemy ostrzeżeń za "byle co".
Sarenka fajna :-D

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#1303 Magnum43

Magnum43

Napisano 27 stycznia 2008 - 13:45

Magnum43, Ja bym uważał na twoim miejscu

Seba bez obaw zobacz kiedy się zarejestrowałem na tym forum :-/ wówczas kiedy większość nie miała pojęcia że fotoprzyroda.pl istnieje 8-) z władzy to Morav jest najdłużej a poza tym Michalv nie miał nic innego na myśli ponad to aby trzymać się tematu .

#1304 nebari (Piotr)

nebari

Napisano 28 stycznia 2008 - 10:15

ehh świetne foteczki pozazdrościć, z mojego ostatniego wypadu niestety nici od 6.30 w plenerku pełno tropów ale zwierza ani śladu - 4 godziny wędrowania i tylko na pocieszenie zobaczyłem jak w oddali w lesie czmychają 3 sarenki (a raczej ich zadki widziałem) :-(

https://www.facebook...s.Piotr.Majder/

|BODY - CANON EOS 450D | CANON EOS 70D | Minolta A-2 |
|SZKŁO - SIGMA 70-300 APO DG Macro | SIGMA 18-50mm F2.8 EX DC MACRO |
|INNE - system Cokin -P, pierścienie pośrednie |

#1305 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 28 stycznia 2008 - 20:06

U mnie ten rok też wybitnie niesarenkowy :-( Byłem już kilka razy tam gdzie zawsze byly i nic :cry:

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#1306 Magnum43

Magnum43

Napisano 28 stycznia 2008 - 21:24

Unkas dość dobrze opisał w jednym z postów zwyczaje saren zmnieniają się w zależności od pory roku ,praktycznie obserwując wybrane osobniki mozna pokusić się o stworzenie mapy , tras przemieszczania się i żerowisk . Sarny nie migrują więc jeżeli wiesz gdzie występują wystarczy poszukać śladów żerowania, w moim terenie najchętniej przy obecnej pogodzie zostają na polach lub w bezposredniej bliskości żerowiska , stare kozły jednak bardzo wcześnie kończą żerowanie i raczej nie pokazują się w dzień na otwartej przestrzeni . Michalv szkoda że mieszkasz tak daleko, akurat saren to u mnie pod dostatkiem :mrgreen:

#1307 Xzazax

Xzazax
  • Użytkownik
  • 76 postów

Napisano 28 stycznia 2008 - 21:58

Dzisiał koło 13 sarenek widziałem. Zdjecie nie jest zbyt dobre.
296
Dołączona grafika

#1308 Magnum43

Magnum43

Napisano 28 stycznia 2008 - 22:08

Fotografowałeś z ambony mysliwskiej ?
Ambona to doskonałe miejsce do obserwacji ale niestety nie do fotografi :-/ kazdy z nas popełnił kilka fotek z ambony ale to tak dla rozgrzewki :lol: Mialeś dobre światlo i mogles to wykorzystać . Czym fotografujesz kolego?

#1309 unkas

unkas
  • Użytkownik
  • 791 postów

Napisano 28 stycznia 2008 - 22:14

Xzazax, jak sam zauważyłeś zdjęcie dokumentalne (sam mam takich mnóstwo - nie sa bez wartości, bo dobrze opisane - gdzie, kiedy i okoliczności - wiele mówią o naszych "łowiskach". Warto prowadzić takie zapiski i dokumentować je zdjęciami drukowanymi chocby w najmniejszym formacie). Główną przyczyną (poza odległością do zwierzaka) działająca na niekorzyść jest perspektywa. Praktycznie każde zdjęcie "ambonowe" nie wychodzi zbyt efektownie. Zejdź do poziomu wzroku zwierzęcie (lub nawet niżej). Wiem, że z ambony więcej widać, łatwiej się przygotowac do zdjęcia i w końcu to Ty widzisz pierwszy zwierzaka a nie on Ciebie, ale.. coś za coś..
Druga sprawa to balans bieli. Trzecia to bardzo ostre światło (choć nieraz fajnie może wyjść z takim światłem - choćby ostatnie zdjęcia sebaok). Kolejna sprawa to zamydlenia (nie wiem czy to crop, czy jakiś tc podpięłeś..).
Fajnie wyszedł Ci kadr, ale zwierzaka jednak trzeba na zdjęciu szukać.
Widzę, że u Ciebie sarna bytuje w podobnym terenie jak u mnie... zgroza.. cięzko zauwazyć je wcześniej a i podchód.. mało mozliwy. Ciekawe jest to, że sarny (przynajmniej u mnie) nie pozbijały się w duże rudle, a kozły zaczynają praktycznie samotnie juz chodzić. Fakt , że jeszcze nie obejmuja rewirów, ale najczęsciej widuję je z dala od innych osobników.
EDIT. Zajrzałem do tematu "Czatowni czas" - czyli zdjęcie z tej czatwni? zdecydowanie za wysoko... Może lepiej byłoby zrobić ja na skraju tego pola/łąki? Sarniaki z pewnością tam wychodzą.
Magnum43, z ta mapą to masz racje. Kilka kozłów ma u mnie wąłsne galerie, zajmują praktycznie od lat te same rewiry i koczowiska. Czasem zdrzająsie małe przepychanki, no i młode kozły są zmuszane do migracji.

#1310 Magnum43

Magnum43

Napisano 28 stycznia 2008 - 22:25

kozły zaczynają praktycznie samotnie juz chodzić. Fakt , że jeszcze nie obejmuja rewirów, ale najczęsciej widuję je z dala od innych osobników.

Wiesz Unkas że to wlaśnie mnie tez zastanawia , stare kozły zawsze gdzies tam bokiem łaziły ale to że nie ma rudli po 50-60 szt tak jak w innych latach to z pewnością wina nietypowej aury. Dla fotografa to na plus :lol: podejść kilka sztuk to żaden wyczyn ale podejść 120 par oczu i uszu to juz jest coś .

#1311 Czarny zwierz

Czarny zwierz
  • Użytkownik
  • 1 162 postów

Napisano 29 stycznia 2008 - 08:26

[quote name="Magnum43 nie ma rudli po 50-60 szt.[/quote]
U nas bez problemu takie chmary jeleni można spotkać :mrgreen:

#1312 Xzazax

Xzazax
  • Użytkownik
  • 76 postów

Napisano 29 stycznia 2008 - 08:53

Nie robiłem z ambony. Schodziłem z górki gdy ją zobaczyłem. Na dodatek krzak mi zasłaniał i słonce bardzo ostro swieciło.

#1313 Xzazax

Xzazax
  • Użytkownik
  • 76 postów

Napisano 29 stycznia 2008 - 09:59

A jesli chodzi o to ze zamglone. Czasem mi sie tak robi niewiem czy to od pogody zalezy czy cos zle z aparatem jest.
Mam:
KONICA MINOLTA DIMAGE Z6 bez zadnych dodatków
Obiektyw:
GT 35-420mm 1:2.8-4.5
(Equiv.135) APO

#1314 Magnum43

Magnum43

Napisano 29 stycznia 2008 - 13:16

ad Czarny Zwierz zarzucasz mi że nie wiem co piszę ? otóż powiem Ci że czasami rudel saren liczy dużo więcej jak 50-60szt Kliknij -Rudel Saren
Chmary Jeleni miewają często ponad 100szt , widocznie w zyciu jeszcze niewiele widziałeś . Pozdrawiam.

#1315 Orion

Orion
  • Małomówny
  • 30 postów

Napisano 30 stycznia 2008 - 17:17

Czy to etyczne w obecności leżącej panny oglądać sobie interes ?

Może to po prostu prezentacja możliwości :mrgreen:
Jadąc dzisiaj w trasie widziałem trzy sarny na polu jednak odległość była za duża żeby zrobić fotke. Szkoda bo sarenki nie mam jeszcze na rozkładzie ale nadziei nie trace. :-)
Pentax K100D SUPER + Pentax SMC DA 18-55 mm + Sigma 70-300 mm f/4.0-f/5.6 DG APO MACRO - pierwsze lustro, pierwsze doświadczenia

#1316 Magnum43

Magnum43

Napisano 01 lutego 2008 - 17:54

296
Dołączona grafika
Duzo nie brakowało abyśmy spotkali się oko w oko , zachciało jej się przejść rzeczkę w miejscu mojego legowiska. Swoją drogą głupio do sarny mówić ...a kysz...poszła...
297
Dołączona grafika
Za chwilę przyszedł nastepny osiołek :-/ po lewej miałem daniele i paniczna ucieczka saren zostałaby zauważona na pewno....i znowu ...a kysz..poszła.

#1317 Czarny zwierz

Czarny zwierz
  • Użytkownik
  • 1 162 postów

Napisano 01 lutego 2008 - 19:04

Magnum43, kurcze wybacz, ale jakoś tak niezbyt rozumnie napisałem. ;-) Chodzi mi o to, że u Ciebie mozna spotkać tak duże rudle, natomiast umnie są w takich ilościach jelenie, a nie sarenki. ;-)

#1318 unkas

unkas
  • Użytkownik
  • 791 postów

Napisano 01 lutego 2008 - 19:16

Magnum43, 290 lepsze. Kadr, perspektywa i akcja pomimo pozornego braku akcji. Podoba mi się w Twoich fotografiach ten charakterystyczny klimat starych fotografii, na który chyba składa się także brak "żyletowatości". Choć dla niektórych to może być wada...
Miałem o coś już dawno zapytać (wiem, że to nie pytanie na ten wątek, ale co tam) - dlaczego sprzedałeś Sigmę 135-400 ?

#1319 Magnum43

Magnum43

Napisano 01 lutego 2008 - 19:25

:mrgreen: Nie obrażam się :mrgreen: Pamiętam zimy kiedy za saniami z sianem szły sarny i zanim siano było w paśniku juz po drodze skubały sianko . W Żorskim obwodzie bylo wówczas ponad 300 saren , rudel ponad 80szt praktycznie koczował na skraju wsi i lasu :-/ stare dzieje.

ad Unkas Sigma 135-400 po prostu ciężkie szkło wymagające stabilnego ustawienia , a ja to taki włóczykij jestem .

#1320 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 01 lutego 2008 - 21:58

296 wyszło bardzo malarsko. Gratuluję spotkania i fotek :-D

Moja wizytówka

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych