Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Sarna - Capreolus capreolus

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9013 odpowiedzi w tym temacie

#1521 sebaok

sebaok

Napisano 07 kwietnia 2008 - 20:09

unkas, Pozazdrościć modela i światła, u mnie od kilku dni totalna ciemność, deszcz, śnieg.

#1522 unkas

unkas
  • Użytkownik
  • 791 postów

Napisano 07 kwietnia 2008 - 20:17

Dzięki za komenty

niemar,
Dane z exif’a

Fuji s5600
Przysłona f/3,2
Migawka 1/200s
ISO 200
Ogniskowa 63mm (380mm) + TC 1.7
Tryb: priorytet przysłony
Kompensacja: -2/3 EV
Pomiar światła: matrycowy

sebastian, "koleś" juz wytarty chodzi, bez kropelki krwi :-) i przegrał potyczke o rewir.
sebaok, u mnie teraz też szaruga. Ja tam się cieszę, że popada bo u mnie susza niemal przez brak śniegu w zimę.

#1523 marcinn29

marcinn29

Napisano 19 kwietnia 2008 - 18:02

348 - najlepsze z dzisiaj
Dołączona grafika
349
Dołączona grafika

#1524 sebastian

sebastian
  • Użytkownik
  • 638 postów

Napisano 19 kwietnia 2008 - 18:09

marcinn29,
ale ten koziołek ma karczycho - jak byk!
Gratuluje spotkania!
S.

#1525 grabeer

grabeer

Napisano 19 kwietnia 2008 - 19:04

marcinn29, 348 b. ładne ...

#1526 matzone

matzone
  • Użytkownik
  • 363 postów

Napisano 20 kwietnia 2008 - 09:53

Przyjemne w odbiorze dwa ostatnie zdjęcia-marcinn29 Piękne otoczenie. Światło troszkę ostre ale to może być wina mojego monitora.

#1527 niemar

niemar

Napisano 20 kwietnia 2008 - 11:38

marcinn29 gratuluję spotkania i zdjęć, są bardzo fajne, kozioł na ostatnim ma posturę raczej jelenia niż sarny, ale na tym akurat znam się słabo. Pozdr.

#1528 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 20 kwietnia 2008 - 12:08

marcinn29, pięknie ustrzelone, zwłaszcza koziołek piękny :->
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#1529 piotro82

piotro82
  • Użytkownik
  • 446 postów

Napisano 20 kwietnia 2008 - 18:41

350.
Latający cyrk.....
Dołączona grafika

351.
młodzian
Dołączona grafika

#1530 niemar

niemar

Napisano 20 kwietnia 2008 - 18:43

Ale wymiatasz... 350 rewelacyjna

#1531 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 20 kwietnia 2008 - 18:44

350 -"Latający cyrk" - a to dobre :mrgreen: . Podoba mi się. Tylko czy mi się zdaje, czy on taki chudy? :roll:

#1532 piotro82

piotro82
  • Użytkownik
  • 446 postów

Napisano 20 kwietnia 2008 - 18:46

350 -"Latający cyrk" - a to dobre :mrgreen: . Podoba mi się. Tylko czy mi się zdaje, czy on taki chudy? :roll:

no jakis taki mikry :mrgreen:

#1533 sebaok

sebaok

Napisano 20 kwietnia 2008 - 20:06

350 świetne, 351 trochę nie tak skadrowane - bardziej z lewej powinien być;)

#1534 marcinn29

marcinn29

Napisano 20 kwietnia 2008 - 20:36

350 -rewelacja i faktycznie chudziutki taki.

#1535 piotro82

piotro82
  • Użytkownik
  • 446 postów

Napisano 20 kwietnia 2008 - 21:00

dziekuje za mile slowa :oops:

#1536 sebaok

sebaok

Napisano 21 kwietnia 2008 - 11:58

Dzisiejszego ranka pierwszy budzik zadzwonił kilka minut po 4. Otworzyłem jedno oko i pomyślałem: nie dziś… , po 5 minutach włączył się telewizor z przeraźliwym i głośnym piiiiiiiiii przez które wyrwałem z łóżka jak oparzony (zawsze skuteczny budzik). Po zbierałem się, zjadłem kanapkę i już jechałem na jeden z obwodów.
Pod domem kolegi gdzie zostawiam auto byłem ok. 4.40. Z góry zaplanowałem, ze idę na rzepak rosnący na górzystym terenie gdzie łatwo podejść zwierza. Na polu byłem po 5, najpierw usiadłem na górce widząc część pola. Czekałem aż się rozjaśni, pojawi się słońce i będę mógł rozpocząć łowy. Przy remizie zauważyłem leżącą kozę. Kiedy na horyzoncie pojawiło się słonce koza wstała i schowała się w zarośla, postanowiłem podejść bliżej, usiadłem w rzepaku kilka metrów prze remizą. Po ok. 20 minutach z pola w kierunku remizy szedł młody szóstak, jeszcze w scypule. Przeszedł kilka metrów przede mną
352. Dołączona grafika

i schował się w gęstwinie. Po ok 10 sekundach wybiegł z krzaków a za nim starszy rogacz, tez szóstak lecz ładnie wytarty. Przegonił młodziaka i zaczął żerować ok. 50 metrów przed mną. Powoli zbliżał się w moją stronę, nagle zniknął. Przez chwile go nie widziałem bo siedziałem za górką. Nagle wyłoniły się parostki, kilka metrów przede mną

353.Dołączona grafika
, zrobiłem kilka zdjęć, rogacz obszedł mnie ostrożnie poszczekując przy tym. Był tak blisko, że jak szczekał to aparat mi się trząsł na statywie;)
354. Dołączona grafika

Po chwili dał sobie spokój z "tym czymś" i schował się w remizie. Posiedziałem jeszcze chwile po czym udałem się na ambonę żeby na chwile się zdrzemnąć. Kiedy wszedłem na górę ujrzałem na środku pola kozę i dwa kozły.
Postanowiłem podejść trochę bliżej i poczekać. Przez ponad 1,5h obserwowałem leniuchujące sarny. Kilka minut po 9.00 ruszyły się na żer lecz wciąż były za daleko, podejść sie już nie dało więc musiałem czekać z nadzieją, że któreś z modeli do mnie przyjdzie. Nagle z oczu zniknęła mi koza, co chwile próbowałem wyciągnąć wysoko głowę i zlokalizować modelkę ale bez skutku. Po chwili ujrzałem grzbiet tuż przed obiektywem tak, że w ogóle nie mieścił się w kadrze. Na bagnecie 300mm i tc 1,4. Nagle koza się położyła, uffff zdążę rozbroić sprzęt, zdjąłem puszkę, zdejmuje telekonwerter a koza prawie na mnie włazi. Gdybyście zobaczyli minę kozy i moją w tym momencie, obojgu nam szczęki opadły;) Koza odbiegła na kilkadziesiąt metrów ale na szczęście nie podniosła alarmu i rogacze wciąż żerowały przy mnie. Koza stała na górce patrząc na mnie, co uniemożliwiało mi wstanie i "strzelanie" do rogaczy. Po chwili pokazałem jej nie kulturalny gest, jak by zrozumiała o co chodzi i znowu zaczęła szczekać, na szczęście kozły miały to w głębokim poważaniu. Słońce było coraz wyżej i wyżej, świeciło coraz mocniej co nie było zbyt korzystne dla mnie. Nagle jeden rogaczy zniknął z mojego pola widzenia. Próbowałem go wypatrzyć lecz nie mogłem bo co chwile w moim kierunku spoglądał drugi. Po 5 minutach żerowania ruszył w kierunku remizy. Wstałem żeby zlokalizować zgubę i natychmiastowo usiadłem i pomyślałem : o kur..cze, rogacz był strasznie blisko, nie będę tu pisał na ile m podszedł bo i tak nie uwierzycie;) Przekręciłem aparat o 180 stopni, przestawiłem głowicę na panoramowanie i śledziłem parostki. Po chwili ujrzałem łeb, strzelam 1,2,3

355. Dołączona grafika
po czym schylam się do ziemi żeby nie zostać zauważony. Rogacz spokojnie przechodzi koło mnie, czekam jeszcze chwilę aż się oddali, po czym wstaję i kieruje się w stronę domu kolegi. Po drodze widzę jeszcze kilka saren, zajęcy ale już nie chce mi się do nich "strzelać"

ps.
Pisarz ze mnie, żaden, z polskiego same pały więc się nie czepiać szczegółów. To po prostu sprawozdanie z „polowania”
Wybaczcie 4 zdjęcia :mrgreen:
Większe bywały przekręty :lol:

#1537 Maruna

Maruna
  • Użytkownik
  • 102 postów

Napisano 21 kwietnia 2008 - 12:05

niesamowite miałeś sebaok doznania o poranku :->

prześliczne zdjęcia i opis oddający sytuację, moje gratulacje.

#1538 marcinn29

marcinn29

Napisano 21 kwietnia 2008 - 12:30

no seba - jesteś debeściak!!!:))

#1539 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 21 kwietnia 2008 - 12:38

O takim spotkaniu to tylko można sobie po marzyć. Co tu więcej opowiadać? To są jedne z najlepszych zdjęć w tym wątku, szczególnie 355. Dla mnie nie ma znaczenia ,że 4 zdjęcia w jednym poście. To jest wręcz uzasadnione.

#1540 thebleeding (Maciej Safaryn)

thebleeding

Napisano 21 kwietnia 2008 - 13:19

ale opowieść :) - gratuluję spotkania :-)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych