Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Canon 100-400 L

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#21 Guest_cypek_*

Guest_cypek_*

Napisano 01 kwietnia 2014 - 12:04

Używam 100-400 i nie mogę narzekać. Zaznaczam, że również miałem ten dylemat 5 lat temu, ale postawiłem na mobilność. W mojej ocenie z podchodu na ssaki lepszy będzie zoom. Używam tego obiektywu również do czatowni i często bywa tak, że aby poprawnie skadrować muszę zrezygnować z maksymalnego wyciągu bo czasem podleci na przykład większy ptaszek niż planowaliśmy :) Tak czy inaczej to dwa świetne obiektywy :) 

#22 miszak

miszak
  • Użytkownik
  • 3 739 postów

Napisano 03 kwietnia 2014 - 22:57

Ale maruderów tu kupa a w życiu nie focili 100-400 ;-)

Ja wybrałem 100-400. Derkacze,  kuropatwy, wodniki, myszaki, bieliki, jemiołuszki, kszyki, sieweczki, żołny, kraski ..... to wszystko fociłem na ogniskowych 180-300mm.Odległość ostrzenia 1,8m rewelacja :)

Oczywiście 400/5,6 jest ostrzejszy ... ale akurat wielu tych ostrzejszych obrazków bym nie miał ;-)

Jednak głównym powodem dla którego wybrałem 100-400 a nie 400 było to, że jest to świetny obiektyw krajobrazowy i portretowy. 

Na mojej stronce 95% zdjęć jest z tego szkła. Można sprawdzić czy pasuje, jest wystarczająco dużo różnych ujęć... chociaż najnowszych, czyli z ostatnich kilkunastu miesięcy... ;-),zdjeć jeszcze nie ma.