Marzec 2014
#21 (Paweł Kołodziejski)
Napisano 04 marca 2014 - 10:41
Napisano 04 marca 2014 - 11:17
fotosnajper - czy Ty wstawiasz foty - surowce prosto z puchy, w ogóle nie dbasz o kolorystykę, ujęcia owszem ładne ale z korektą to już jesteś na bakier, wszystkie Twoje zdjęcia są w brzydkiej niebieskiej tonacji.
#23 (Michał Przystaś)
Napisano 04 marca 2014 - 11:55
https://www.facebook...ystasfotografia
Napisano 04 marca 2014 - 12:32
wiadomo ze kazdemu podobaja sie foty przesycycone barwami i przeostrzone, ale...? idz na sarrny po zachodzie i foć, zdaje sie niebieski kolor zacznie byc Twoim 'nie'przyjacielem, a takie zabawy w zmiany kolorow i barw mnie nie bawia
Napisano 04 marca 2014 - 12:51
wiadomo ze kazdemu podobaja sie foty przesycycone barwami i przeostrzone, ale...? idz na sarrny po zachodzie i foć, zdaje sie niebieski kolor zacznie byc Twoim 'nie'przyjacielem, a takie zabawy w zmiany kolorow i barw mnie nie bawia
To jest Twoja opinia - podejrzewam że jedna z niewielu.
Nalerzy wszystko robić z umiarem, po to wymyślono programy do korekty zdjęć by z nich korzystać co robią praktycznie wszyscy dobrzy fotograficy.
Ty możesz postępować jak Tobie pasuje nikt na siłę nie będzie Cię przekonywał co do zasadności korekty zdjęć.
Napisano 04 marca 2014 - 12:54
tych fot, ktore mają potencjał, nie należy sztucznie ubarwniac;)
#27 (Paweł Kołodziejski)
Napisano 04 marca 2014 - 12:58
Napisano 04 marca 2014 - 15:27
fotosnajper - nie trzeba bardzo ingerować wystarczy tak:
Czy nie lepiej wygląda?
#30 (Michał Przystaś)
Napisano 04 marca 2014 - 16:33
tych fot, ktore mają potencjał, nie należy sztucznie ubarwniac;)
Żadna matryca nie da nam w 100% takiego obrazu jak widzimy. Nie chodzi tu o zmianę kolorystyki a jedynie korektę zapisanego obrazu. Zwylke w takich momentach wystarczy lekkie podbicie (a raczej korektę) WB. Automatyczne ustawienia WB jakie jest każdy wie i w większości przypadków otrzymany obraz nie odpowiada temu prawdziwemu. Można równierz ustawić balans bieli ręcznie wtedy jest duża szansa aby zdjęcie mialo kolorystykę najbardziej zbliżoną do rzeczywistej.nie lubię gmerać za bardzo w kolorach i innych ustawieniach moim zdaniem to zmienia rzeczywisty obraz,
@fotosnajper, mam nadzieję, że nie odbierzesz uwag jako ataku na twoje pracę a jako koleżeńskie rady
Kolorystycznie tak ale na jakości straciło, nie ma się co dziwić w końcu do dyspozycji miałeś tylko jpg.Czy nie lepiej wygląda?
@siwy49, nie mniej jednak jeśli zamieszczasz w swoim poście zdjęcie wykonane przez inną osobę to wypadało by chociaż napisać w sposób jednoznaczny kto jest autorem zdjęcia i co w nim poprawiłeś. (Domniemam, że @fotosnajper pozwolił Ci na zamieszczenie jedo zdjęcia na forum)
https://www.facebook...ystasfotografia
#31 (Paweł Kołodziejski)
Napisano 04 marca 2014 - 16:38
@fotosnajper, mam nadzieję, że nie odbierzesz uwag jako ataku na twoje pracę a jako koleżeńskie rady
Pewnie że nie raczej jestem wdzięczny za wskazówki, człowiek uczy się całe życie i głupi umiera
Napisano 04 marca 2014 - 16:51
@siwy49, nie mniej jednak jeśli zamieszczasz w swoim poście zdjęcie wykonane przez inną osobę to wypadało by chociaż napisać w sposób jednoznaczny kto jest autorem zdjęcia i co w nim poprawiłeś. (Domniemam, że @fotosnajper pozwolił Ci na zamieszczenie jedo zdjęcia na forum)
Co prawda nie pytałem o zgodę kol.fotosnajper, ale myślę że się nie pogniewa.
Kto jest autorem zdjęcia wynika jednoznacznie z mojego postu.
Myślę iż takie fora są po to iż jeden drugiemu coś doradzi, a najlepszą wskazówką jest metoda wizualna.
Napisano 04 marca 2014 - 17:21
Ja mam problemy z obrabianiem zdjęć więc nie wiele w nie ingeruje bo efekty mogą być gorsze niż w orginale
Ja to rozumie ale na dalszą metę tak nie można, za wiele będziesz tracił w jakości zdjęć - musisz gdzieś podpatrzyć sposób obrabiania zdjęć najlepiej w Photoschopie, można kupić niedrogo na początek starszą wersję np na Allegro.
#35 (Paweł Kołodziejski)
Napisano 04 marca 2014 - 19:10
Napisano 04 marca 2014 - 20:50
słabe światło więc tylko dokumentacyjne zwłaszcza śnieguły na Narwi, co do obróbki zdjęć też lubie jak fotka sama z siebie jest taka jak powinna być, ale to by tego mało było do pokazania, ale w sumie jakoś ten film trzeba wywołać zwłaszcza jak się myśli o szerszej widowni, sowy zazdroszcze mi się udało widzieć raz, bez aparatu:( z oprogramowania to chyba najpopularniejsze adobe camera raw bezpłatny do photoshopa lub lightroom, a i w paintnecie można nieźle podkręcić jpegi
33.
34.
35.
Użytkownik motylpodlaski edytował ten post 04 marca 2014 - 20:52
#38 (Klaudiusz Muchowski)
Napisano 05 marca 2014 - 11:02
@fotosnajper Wystarczy przy wywoływaniu rawów zmienić balans bieli na jakiś pochmurny ewentualnie suwaczkiem od kelwinów wg uznania.
Zdjęcie nic nie straci, a będzie wyglądało dużo lepiej. No chyba że robisz jpgi z puszki. Pozdrawiam.
36 znacznie lepiej, ale jeszcze bym podciągnął.
Użytkownik Klaudiusz edytował ten post 05 marca 2014 - 11:04
#39 (Piotr)
Napisano 06 marca 2014 - 12:22
@fotosnajper - ładne te sarenki Za kolegami ciut ocieplić i będzie bajeczka.
@motylpodlaski - sarenek u Ciebie nie brakuje Gratki za żurawie
#40 (Mirek)
Napisano 06 marca 2014 - 20:13
Widzę zastój w Bezkrwawych to postanowiłem coś wstawić. I tu od razu zonk! - imageshack przestał być darmowy. Przerzuciłem się na postimage.org i właśnie testuje wstawianie zdjęć.
Światło było kiepskie a nawet padał deszcz, ale i tak jestem zadowolony bo przeżyłem nalot grubodziobów. Dotąd widywałem jednocześnie 1-2 sztuki, tym razem było ich ok 20
37
38
39
40 pani grubodziobowa - pierwszy raz widziałem
Pentax K-5, kit 18-55, Sigma 70-300, Sigma 150-500 APO DG HSM, Pentacon 2.8/135
www.fotomir.cba.pl