Ostrygojad - Haematopus ostralegus
Napisano 19 lutego 2013 - 10:21
93. W królestwie mym
94.
95.
Napisano 19 lutego 2013 - 11:55
#183 (Tomasz Szyszko)
Napisano 19 lutego 2013 - 15:56
Napisano 19 lutego 2013 - 16:02
Canon 7D+BG-E7, Canon 50D+BG-E2N, Canon EF 300/2.8 L IS USM, Canon TC 1.4xII, Manfrotto 055 PROB, Manfrotto 393, Skimmer
www.marcinstefanczyk.pl
#185 (Piotr Kendzierski)
#186 (Karol Waszkiewicz)
Napisano 19 lutego 2013 - 20:45
Napisano 19 lutego 2013 - 22:32
Nie to jest w Galway na Silverstrand, na którm jestem średnio raz w tygodniu po pracy. Jutro też tam będę jak obrobię się z robotą wcześniej. Wpadam tam zwykle na jakieś 2 do 3 godzin, jak jest odpływ. Jak nie ma odpływu to wtedy chodzę na jakąś drobnice lądową. Miejsce fajne i obfite w ptactwo a przy okacji jest parking i toaleta obok. W ciągu maksymalnie 3 godziny leżenia pod siatką miałem kulika wiekliego, świstuna, czaple nadobną, ostrygojady, szlamnika, krwawodzioby, kwokacza.mkkaczy 93 jest świetne.To gdzieś nad jez. Tacumishin?
Wpisz sobie w satelitarną mape google Silverstrand Lodge, Barna Rd, County Galway i zobaczysz poniżej coś w rodzaju wyschniętego jeziora. Ostrygojady robiłem dokładnie w miejscu gdzie widać lej przez który woda uchodzi do oceanu.
Trzeba też uważać żeby się nie zasiedzieć bo będąc na środku przypływ może odciąć drogę do brzegu. Woda w ciągu doby zmienia poziom o jakieś 1.5m i ledwo zaczyna się odpływ, już jest przypływ. Dodatkowym utrudnieniem jest to, że nawet jak się ustawię na plaży i mam statyw w wodzię, żeby mieć jak najniższą perspektywę to za jakieś 15 min woda już jest pare metrów ode mnie, więc cały czas muszę się czołgać, mając karimatę pod sobą i siatkę na sobie. Musze pomyśleć nad jakimś skimmerem, bo statyw jest bardzo niewygodny do tego.
Tacumshin za to jest trochę inne, bo nie zmienia poziomu, ale jest słono-słodkie od morza. To miejsce to takie sanktuarium rybitw. A w ten weekend mam nadzieję że zrobię tam wreszcze ohary.
Napisano 19 lutego 2013 - 23:42
#189 (Karol Waszkiewicz)
Napisano 20 lutego 2013 - 23:08
Takie lokalizacje wcale nie są takie idealne do fotografowania. Raz,że fotografowanie w strefie pływów sprawia wiele problemów o których wspomniał mkkaczy-dodać można tylko,że muł pozostały gdy woda schodzi bardzo ciężko się zmywa nawet ze skafandra nurkowego/sodniobutów. Inną sprawą jest fakt,że są to miejsca oblegane przez ludzi spacerujących,z psami biegającymi luzem,płoszącymi ptactwo itp.mkkaczy ależ Ci zazdroszczę możliwości przebywania w takich lokalizacjach super zdjęcia.
Dzięki mkkaczy za opis. Na ostrygojady jest to wymarzona miejscówka.Ciężko lepiej przedstawić ten gatunek niż na stercie muszli. Mieszkam pod Dublinem więc do Galway raczej nie zawitam ale Tacumishin kto wie może się kiedyś spotkamy.
Napisano 20 lutego 2013 - 23:48
Napisano 22 lutego 2013 - 11:38
No dokładnie, są bogate w ptaki, ale i trudne. Muł zacina przyciski na aparacie a ludzie z psami które mają sie wyszaleć na ptakach....ech. Ostatnio miałem sytuacuje że ostrygojady nagle odsunęły się ode mnie o nie chciały podlecieć. Okazało się że jakiś pies podbiegł do mojej siatki i zaczął mnie obwąchiwać, a dwie starsze panie stanęły za mną i przyglądały się co robię.Takie lokalizacje wcale nie są takie idealne do fotografowania. Raz,że fotografowanie w strefie pływów sprawia wiele problemów o których wspomniał mkkaczy-dodać można tylko,że muł pozostały gdy woda schodzi bardzo ciężko się zmywa nawet ze skafandra nurkowego/sodniobutów. Inną sprawą jest fakt,że są to miejsca oblegane przez ludzi spacerujących,z psami biegającymi luzem,płoszącymi ptactwo itp.
Dzięki mkkaczy za opis. Na ostrygojady jest to wymarzona miejscówka.Ciężko lepiej przedstawić ten gatunek niż na stercie muszli. Mieszkam pod Dublinem więc do Galway raczej nie zawitam ale Tacumishin kto wie może się kiedyś spotkamy.
wacha123 Mam nadzieję że się spotkamy na Saltee Island jak maskonury, głuptaki, alki inne zlecą na lęgi. Swoją droga to ja nie mieszkam w Galway tylko w Cc. Carlow więc raczej niedaleko siebie.
Napisano 22 lutego 2013 - 17:38
Napisano 28 lipca 2013 - 17:47
#196 (Paweł Kołodziejski)
Napisano 28 lipca 2013 - 19:34
#197 (Piotr Kendzierski)
Napisano 28 lipca 2013 - 21:03
To już była ostatnia seria z ptakami zrobiona tym szkłem.mkkaczy - dla mnie bomba - widze, ze jeszcze 400/5.6 w uzyciu.....
#199 (Paweł Kołodziejski)
Napisano 08 września 2013 - 19:58
o demnie troszke szersze ujęcie
100
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych