Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Korekta zdjęć - przykłady

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
43 odpowiedzi w tym temacie

#21 Harvester (Tomek J. Kierkowicz)

Harvester

Napisano 29 marca 2014 - 17:48

chyba że jesteś uznanym ekspertem Photoshopa.

Wręcz odwrotnie. ;)

PS
Do dyspozycji miałem tylko kopię a nie oryginał.

Zadaje sobie sprawę i wiem, ze ma to duży wpływ na efekt końcowy. 

Jednak pozostanę zdania, że nie należy zbytnio ingerować w zdjęcia, jak w poście nr 14. Pozostałe wersję są dla mnie akceptowalne (nie biorąc pod uwagę efektu finalnego).

FB

tomaszkierkowicz.manifo.com

#22 Biodar

Biodar
  • Użytkownik
  • 126 postów

Napisano 30 marca 2014 - 12:04

z tą obróbka jest jeszcze jeden problem ... monitora i jego wyświetlanych kolorów. W pracy mam kilka komputerów i specjalnie sprawdziłem kolorystyke kilku zdjęć w stosunku do mojego lapka - na każdym jest inaczej, za zimno, za ciepło, za niebiesko, za jakoś tam ;) Różnice nie sa duże (poza jednym przypadkiem) ale jednak. Jeśli dołożymy fakt, że wiekszość amatorów raczej obrabia swoje foty na nieskalibrowanych monitorach (jak fabryka dała) to  może lekko wypaczać odbiór. 

przerobione zdjęcie żubra niestety mi nie pasuje, w przeciwieństwie do oryginału - świetny kadr z klimatem :)

Parę moich fotek:  http://biodar.flog.pl

#23 fotosnajper (Paweł Kołodziejski)

fotosnajper

Napisano 30 marca 2014 - 19:46

@Biodar Zgadzam się co do tych monitorów ja ostatnio miałem okazje przeglądać swoje zdjęcia na kilku monitorach i byłem zaszokowany różnicami wyświetlanych zdjęć.
CANON

#24 Harvester (Tomek J. Kierkowicz)

Harvester

Napisano 30 marca 2014 - 21:29

Trafne spostrzeżenie @Biodar. Ja mam Eizo (nie najwyższy model) i jest to IMHO niezły monitor, porównując go z monitorami LG i Samsunga (w cenach ~1,5kzł) były niemałe różnice. Jednak tak jak napisałeś, monitor nie jest w stanie nagle diametralnie zmienić zdjęcia. 

FB

tomaszkierkowicz.manifo.com

#25 Technik

Technik

Napisano 31 marca 2014 - 07:28

@siwy49, moim zdaniem nie masz wyczucia, umiaru w ruszaniu suwakami. Twoje przeróbki strasznie sztucznie wyszły.  Sarny mocno przekontrastowane a żubry się świecą jak napromieniowane ;)

Albo jest tak jak tu piszą, mamy inne monitory. 

#26 marek4066 (Marek)

marek4066
  • Użytkownik
  • 346 postów

Napisano 01 kwietnia 2014 - 07:07

Witam wszystkich :) nic tu się nie dzieje więc jeszcze was pomęczę :) a co myślicie o tym 

nadal fotka nr 394.

83097267910164000979.jpg

Canon eos60d, Tamron 70-300mm f/4-5,6 Di VC USD  ,    18-135mm f/3,5-5,6  IS STM

#27 pawelpisz (Paweł Niedźwiecki)

pawelpisz
  • Użytkownik
  • 818 postów

Napisano 01 kwietnia 2014 - 10:59

Jeśli chodzi o obróbke obrazu, to wydaję mi się, zę trzeba się kierować pewnymi normami, które się stosuje np  w międzynarodowych konkursach fotograficznych, czyli: poprawiać możemy lekko jasność, kolorystykę, szumy i ostrość, nie wycinamy, nie kadrujemy, nie tworzymy na siłę HDR-a, nie gumkujemy, nie dodajemy blura etc.. poza tym wszystkie opcje, które możemy zmenić w photoshopie, możemy ustawić w aparacie: jasność, ostrość, kolor, kontrast, w zależności gdzie, co i o jakiej porze fotografujemy i zanim zaczniemy pstrykać trzeba owe opcje dostosować. To takie moje zdanie, ja najpierw robie 2-3 foki testowe jakiemuś krzakowi, sprawdzam, poprawiam i do piero przymierzam się do kadru, dla niektórych to strata czasu, ale potem mniej w photoshopie siedzę przynajmniej i mogę tu na forum częściej się udzialać :closedeyes:  także: wszystkie przeróbki zdjęć pokazane w tym poście według mnie powinny trafić do szuflady, Oczywiście bez urazy dla ich autorów, gdyż, czasami sam jestem zmuszony ostro przykadrować i ostrość poprawić, ponieważ obiektyw, którym można gwoździe wbijać, ewentualnie muchy po chałupie ganiać, a nie focić :bang:  posiadam. :alcapone:

Użytkownik pawelpisz edytował ten post 01 kwietnia 2014 - 11:08

Gdzieś z Puszczy Piskiej...

puszczapiska.pl

#28 marek4066 (Marek)

marek4066
  • Użytkownik
  • 346 postów

Napisano 01 kwietnia 2014 - 17:22

pawelpisz Witam :) Mądrze piszesz:) tak powinno być fotka powinna być zrobiona aparatem i żadnych popraw na siłę:) że najpierw testowa fotka i ustawienie aparatu i cyk i na forum,:) ale ja np,jak już jestem na łowach:) i zobaczę jakiegoś ptaszka to cykam szybko aby nie odleciał i potem tak wychodzi że mam poprawki:) w PS i nie zawsze a nawet bardzo często na nie korzyść :) chyba muszę napić się melisy na uspokojenie i dopiero zabrać się za fotografowanie:) 

pozdrawiam wszystkich:)

Canon eos60d, Tamron 70-300mm f/4-5,6 Di VC USD  ,    18-135mm f/3,5-5,6  IS STM

#29 Argo (Michał Przystaś)

Argo

Napisano 01 kwietnia 2014 - 17:50

chyba muszę napić się melisy na uspokojenie i dopiero zabrać się za fotografowanie

Zacznij od obserwacji przyrody, obserwacji i poznania zachowań i zwyczajów zwierząt. Jak tego się nauczysz foty będą wychodzić same (no może prawie same).
Canon 7D | Sigma 18-200 | Canon EF 100mm f/2,8L macro | Canon EF 300mm f/2.8L IS | TC 1.4x III | TC 2x III

https://www.facebook...ystasfotografia

#30 marek4066 (Marek)

marek4066
  • Użytkownik
  • 346 postów

Napisano 01 kwietnia 2014 - 17:57

Argo Wielkie dzięki:) czytam sporo ,oglądam sporo filmów przyrodniczych a jak pojadę na fotki to zjadają mnie nerwy :) ale zapanuje nad tym :) mam prośbę :) masz jakieś strony w necie albo inne źródła  aby podpatrzeć jak podchodzą jak się kryją inni fotograficy przyrody??:) 

pozdrawiam

#31 fotosnajper (Paweł Kołodziejski)

fotosnajper

Napisano 01 kwietnia 2014 - 18:11

@marek4066 Dobrze poszperaj na tym forum a znajdziesz odpowiedzi na twoje pytania, są tematy jak się maskować jak zrobić pływadełko do ptaków wodno-błotnych jak się robi i jak wyglądają czatownie fotograficzne na ptaki drapieżne i na drobnice i jak się maskować pod siatką. Dużo ci da poznanie zwyczajów ptaków i najlepiej poświęcić czas na obserwacje, gdzie i jakie ptaki przebywają i w jakich występują środowiskach a dobre fotografie przyjdą z czasem.
CANON

#32 marek4066 (Marek)

marek4066
  • Użytkownik
  • 346 postów

Napisano 01 kwietnia 2014 - 18:40

Fotosnajper wielkie dzięki a czy znajdę coś na temat ustawień aparatu ? Czy zwiększyć ISO ? Czy zawsze focić na statywie ? Czy wystarczy stabilizacja ? Pytam o to bo robię fotki tamronem 70-300mm że stabilizacja i podobno ten obiektyw ma bardzo efektywną stabilizację.

Pozdrawiam

#33 Argo (Michał Przystaś)

Argo

Napisano 01 kwietnia 2014 - 18:41

masz jakieś strony w necie albo inne źródła  aby podpatrzeć jak podchodzą jak się kryją inni fotograficy przyrody??

Niech pomyślę... może www.fotoprzyroda.pl :)
Nie odbieraj tego jako złośliwość albo żart tu tak jak powiedział kolega @fotosnajper jest napisane bardzo dużo na ten temat. Jeśli szukasz bardziej szczegółowych informacji to wybierasz sobie gatunek (ptaka lub innego zwierza) i szukasz wszystkiego na temat jego miejsc występowania, pokarmu, zwyczajów, itp... później poświęcasz wiele godzin (dni, miesięcy) na obserwację i w końcu przychodzi czas na zdjęcia. Zauważ, że te zdjęcia którymi się wszyscy zachwycają nie są zrobione przypadkowo.
Canon 7D | Sigma 18-200 | Canon EF 100mm f/2,8L macro | Canon EF 300mm f/2.8L IS | TC 1.4x III | TC 2x III

https://www.facebook...ystasfotografia

#34 marek4066 (Marek)

marek4066
  • Użytkownik
  • 346 postów

Napisano 01 kwietnia 2014 - 19:06

Argo dzięki ,biorę się za lekturę i naukę, ale jak narazie będę was mordował swoimi nieudanymi fotkami. :-) jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.

#35 pentaksiara

pentaksiara
  • Użytkownik
  • 52 postów

Napisano 24 kwietnia 2014 - 20:12

Pisałam w którymś z postów, że kolorystyka zdjęć (jpg) z Pentaksa mi nie odpowiada, a niestety nie umiem tego poprawić w programie graficznym. Wywołanie rawa jest niemożliwe, bo moim największym problemem jest ocena obszarów do poprawy (czy ruszać nasycenie, kontrast, no i jak pozbyć się dominanty barwnej). Spisywałam ten system na straty, wiem, że niesłusznie, bo czy to P czy C czy N trzeba będzie siąść w końcu do edycji, która jest dla mnie czarna magią, dlatego proszę Was o wskazówki, od czego zacząć wołanie (żeby nie był to krzyk wołającego na puszczy ;)) i jak wyeliminować niepożądane efekty. Załączam kilka losowych zdjęć z szuflady, na których widać zaróżowienia/zafiolecenia ;) (niebo, woda). Czy możecie mi pokazać jak można te zdjęcia zmienić i napisać jak osiągnąć taki efekt?

PS. Teraz już wiem, że zdjęcia ptaków robi się z ich poziomu, więc na tę kwestię spuśćmy zasłonę milczenia.

PS. 2. Mogę podesłać rawy na maila, jak tylko ktoś reflektuje na dłuższą zabawę :)

_IGP0242_zps6489552f.jpg

IMGP1382_zps1ba606e8.jpg

_IGP12782_zpse073a6b8.jpg

#36 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 24 kwietnia 2014 - 20:28

@pentaksiara - ale o co Ci chodzi? Ja nie widze na tych zdjęciach nic co byłoby do poprawki jeśli chodzi o post produkcje...
Naświetlone poprawnie, kolory poprawne.

Mi w 99% chodzi o to żeby na zdjęciu było tak jak było na prawdę. W większośći przypadków nic nie muszę robić. Czasem pogrzebię w balansie bieli jak żle ustawiłem w terenie. Czasem niedoświetlę czy prześwietlę to potem poprawiam.

<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#37 kulek855

kulek855
  • Użytkownik
  • 2 043 postów

Napisano 24 kwietnia 2014 - 23:07

Ostatnie zdjęcie posiada słaby kontrast i słabą jasność. Co do kolorów to brak mi kalibratora więc się nie wypowiadam.

Użytkownik kulek855 edytował ten post 24 kwietnia 2014 - 23:08

ARTLIMITED

Vanitas vanitatum et omnia vanitas.

#38 nemos_22

nemos_22

Napisano 26 kwietnia 2014 - 09:28

pentaksiara, wstan o 5 rano i zrob te same ujecia nad woda i porownaj[ tyczy sie pierwszego zdjecia i nurogesi], ta druga kaczuszka jest calkiem, calkiem, tylko perspektywa do bani;

poczekaj tylko, az slonce zaswieci bo bedziesz narzekac ze Twoj aparat robi niebieskie zdjecia , powodzonka i pozdr

ps. jak sie znudzisz fa300/4 daj znac;)

Użytkownik nemos_22 edytował ten post 26 kwietnia 2014 - 09:30

Pentax k10d, kit 18-55, SMC A Pentax 70-210/4, pentacon 300/4

#39 Technik

Technik

Napisano 26 kwietnia 2014 - 10:40

@pentaksiara, też mam wrażenie że twoje narzekania na kolory biorą się z fotografowania w kiepskich warunkach świetlnych co nie znaczy że nie da się zrobić czasem dobrego zdjęcia w takich warunkach. Na podanych fotach jest "żarówa" w środku dnia albo szaro i buro. Oczywiście możnaby zmniejszyć nasycenie niebieskiego czy fioletowego ale to chyba nie tędy droga.

#40 August

August

Napisano 26 kwietnia 2014 - 11:05

jako były Pentaksiarz znam tę "chorobę" - też mi się zazwyczaj wydawało, że zdjęcia są za mocno fioletowo-niebieskie.

Tu też to widzę - jpegi z mojego Nikona nawet w takich warunkach wyglądają lepiej - ale zapewne wielu by napisało, że z kolei za bardzo w "zielone" poszły. Nie ma rady - trzeba robić RAWy i lekko korygować balans bieli w takich trudniejszych przypadkach.

<p>Nikon FX i Olympus m4/3