Jeśli chodzi o obróbke obrazu, to wydaję mi się, zę trzeba się kierować pewnymi normami, które się stosuje np w międzynarodowych konkursach fotograficznych, czyli: poprawiać możemy lekko jasność, kolorystykę, szumy i ostrość, nie wycinamy, nie kadrujemy, nie tworzymy na siłę HDR-a, nie gumkujemy, nie dodajemy blura etc.. poza tym wszystkie opcje, które możemy zmenić w photoshopie, możemy ustawić w aparacie: jasność, ostrość, kolor, kontrast, w zależności gdzie, co i o jakiej porze fotografujemy i zanim zaczniemy pstrykać trzeba owe opcje dostosować. To takie moje zdanie, ja najpierw robie 2-3 foki testowe jakiemuś krzakowi, sprawdzam, poprawiam i do piero przymierzam się do kadru, dla niektórych to strata czasu, ale potem mniej w photoshopie siedzę przynajmniej i mogę tu na forum częściej się udzialać także: wszystkie przeróbki zdjęć pokazane w tym poście według mnie powinny trafić do szuflady, Oczywiście bez urazy dla ich autorów, gdyż, czasami sam jestem zmuszony ostro przykadrować i ostrość poprawić, ponieważ obiektyw, którym można gwoździe wbijać, ewentualnie muchy po chałupie ganiać, a nie focić posiadam.
Użytkownik pawelpisz edytował ten post 01 kwietnia 2014 - 11:08