Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Korekta zdjęć - przykłady

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
43 odpowiedzi w tym temacie

#41 pentaksiara

pentaksiara
  • Użytkownik
  • 52 postów

Napisano 27 kwietnia 2014 - 11:27

Dziękuję Wam za niezwykle cenne uwagi!

pentaksiara, wstan o 5 rano i zrob te same ujecia nad woda i porownaj[ tyczy sie pierwszego zdjecia i nurogesi], ta druga kaczuszka jest calkiem, calkiem, tylko perspektywa do bani;

poczekaj tylko, az slonce zaswieci bo bedziesz narzekac ze Twoj aparat robi niebieskie zdjecia , powodzonka i pozdr

ps. jak sie znudzisz fa300/4 daj znac;)

Nie mam Fa 300/4, focę DA 55-300 :)

@pentaksiara, też mam wrażenie że twoje narzekania na kolory biorą się z fotografowania w kiepskich warunkach świetlnych co nie znaczy że nie da się zrobić czasem dobrego zdjęcia w takich warunkach. Na podanych fotach jest "żarówa" w środku dnia albo szaro i buro. Oczywiście możnaby zmniejszyć nasycenie niebieskiego czy fioletowego ale to chyba nie tędy droga.

@Nemos, @Technik, chyba trafiliście w sedno :)

Rzeczywiście zdjęcia nie były wykonywane w magicznych godzinach - moje wypady nie są typowo fotograficzne, fotografuję z podchodu, przemierzam 10-15 km, czas mija, słońce sięga zenitu, by potem powoli chować się za horyzont... Łapię to, co zobaczę, bo gdy tam wrócę tam za tydzień, ptaka czy danej sytuacji może już nie być itp.

Myślę, że rozpieściły mnie jpegi znajomych z najtańszych eosów, które mają super nasycenie, kolory - po wspólnych wakacjach ubolewałam, że niby ten Pentax taki super, a zdjęcia dla mnie kolorystycznie nie do przyjęcia. Zapewne u nich rawy są fatalne, ale nie wiem czy oni wiedzą nawet co to takiego :)

jako były Pentaksiarz znam tę "chorobę" - też mi się zazwyczaj wydawało, że zdjęcia są za mocno fioletowo-niebieskie.

Tu też to widzę - jpegi z mojego Nikona nawet w takich warunkach wyglądają lepiej - ale zapewne wielu by napisało, że z kolei za bardzo w "zielone" poszły. Nie ma rady - trzeba robić RAWy i lekko korygować balans bieli w takich trudniejszych przypadkach.

Podesłałbyś mi na priv jakieś jpegi ze środka słonecznego dnia? Jak już pisałam, właśnie takie wakacyjne wyjazdy wiążą się z robieniem zdjęć w jpegach, a że podczas objazdówek nie mam możliwości wrócić gdzieś o świcie, bo jestem już 300 km dalej, to ładne jpegi z puszki sobie cenię.

#42 August

August

Napisano 27 kwietnia 2014 - 11:41

Chcesz jpegi z Nikona czy mam jeszcze z Pentaxa K20D poszukać?

<p>Nikon FX i Olympus m4/3

#43 pentaksiara

pentaksiara
  • Użytkownik
  • 52 postów

Napisano 27 kwietnia 2014 - 17:31

Chcesz jpegi z Nikona czy mam jeszcze z Pentaxa K20D poszukać?

Z Nikona.

#44 harrysly (Sly)

harrysly

Napisano 22 listopada 2014 - 19:38

Pora wykonywania fotek jest tu najistotniejsza.

Najlepiej oświetlone fotki rano i wieczorem gdy światło jest tzw. płaskie.

W zależności jaki efekt chce się uzyskać ...ze światłem (obiekt podświetlony) czy pod światło (sepia czy np:uwydatnianie kropel rozpryskującej wody.)

Każdy producent dorzuca do swojego sprzętu programiki do obróbki zdjęć.

W przypadku Canona jest to program Digital Photo Profesjonal jakiego używam.

Wszelkie doostrzenia korekcje krzywych Beizera wykonuję na nim.

Czasem podostrzam w Paint Net ale konieczne jest później zmiękczenie czyli filtr Blurs/Surface blur (2-max 6 podziałek w skali)

W tym samym programie zmniejszam rozdzielczość fotki,dodaję podpis i finisz.

W zasadzie to mi wystarcza.

Rada amatorska ale może się przydać.

Posiadam pełną wersję Corel Paint Shop Prox6 zdobytym drogą kupna w sklepie,ale rzadko z niej korzystam.

Czasem robię nieudolne rozmycia tła...ale rzadko.

Użytkownik harrysly edytował ten post 22 listopada 2014 - 19:42

Canon Eos 7D

Canon EF 100-400 f/4.5-5.6 L IS USM

Rura 650-1350mm made by China

Strona testowa"

http://harrysly.wix.com/photography