@pentaksiara, Ja pstrykam D7100 i od razu Ci powiem, że w kwestii jakości użytych materiałów/pancerności K-3 wygrywa z tym Nikonem. Oczywiście taki D300/s to już zupełnie inna bajka, ale pod względem matrycy także inna bajka . Ostatnio chodzą słuchy o Nikonie D9300, który ma być "pełnowartościowym" następcą D300s, ale takie informacje pojawiają się już od kilku lat i tylko potencjalne oznaczenie modelu ulega zmianie .
Pod względem pancerności. A możliwości, matryca i inne szmery-bajery?
@pentaksiara, na szczęście decyzja należy do Ciebie ... Przyznaję, że obrazki z Nikona i Pentaksa różnią się kolorystycznie, tu decyduje gust fotografa.
Natomiast jeżeli zależy Ci na czasie, to niestety szybciej skompletujesz Nikona, TC Pentaxa jak wiesz w PL jeszcze nie jest osiągalny, w Europie i USA głównie preordery i pewnie jeszcze chwilę ten stan potrwa ...
Teraz chyba jednak nie starczyłoby na konwerter, więc czas nie gra aż tak dużej roli. Matryce P i N w tych modelach chyba pozwalają na swobodne cropowanie.
Jeszcze mam pytanie o głośność AF. Miałam w rękach (chwilę) Nikona z AF-S 300/4 i jest cichutki i szybki (przynajmniej na moje potrzeby), choć z TC szybkość dość znacznie spada.
I ostatnie pytanie - kolory. Piszesz, że między P a N jest różnica, czy duża? Czy dasz radę określić na czym polega? Canon to czerwień, Nikon - zielenie, a Pentax? Jak wygląda sprawa ze szczegółowością w bielach? Pytam, bo nie wiem czy to zależy od matrycy, czy szkła - czy k-r a k-3 będzie się tutaj akurat różnił... Myślałam, że to kwestia puszki, ale z tego co zauważyłam na swojej k-r z kitem krótkim i długim - barwy były niezbyt przyjazne memu oku (szaro-fioletowe niebo np.), ale po podpięciu Sigmy kolorystyka wydaje mi się ładniejsza. Nie wiem czy akurat miałam lepsze światło, ale zdjęcia są przyjemniejsze w odbiorze, cieplejsze, więc nie wiem, czy nie winić specyfiki szkieł systemowych. Czy kolorystykę na zdjęciu z krwawodziobem podkręcałeś w jakikolwiek sposób (nasycenie itp.)? Jest pięknie - takie odwzorowanie barw jak najbardziej mi odpowiada.
Użytkownik pentaksiara edytował ten post 09 kwietnia 2014 - 10:10