Huhu, do 1000 zł to ty będziesz miał bardzo dobrą lornetkę! no więc tak... 10x50 oznacza ze lornteka daje powiększenie 10x ( tak jak przy obiektywie 500mm ) a średnica obiektywu wynosi 50mm. Im większa średnica tym lepiej - tym więcej światła, lepszy kontrast itp. Ale też niestety większy ciężar :/ zasadniczo do obserwacji ptaków najlepszym rozwiązaniem jest chyba właśnie 10x. Drugi problem to stałka czy zoom? zoom daje większe możliwości ale oraz gorszej jakości... czyli jak w fotografii

tyle ze tu NAPRAWDĘ widać różnicę.
Bardzo popularne są loernetki Olympusa - moi zanjomi mają lornetki z seri DPS1 i EXPS. Jeden ma 10x50, drugi ma zoom 8-16x40, trzeci ma EXPS1 10x42. 10x50 jest po prostu boska - obraz jest czysty, BARDZO kontrastowy, pole widzenia olbrzymie! jest największą spośród nich. 8-16 daje świetne możliwości! tej lornetki używa znajomy-ornitolog. Jak mówi - 8x używa żeby znaleźć ptaka i rozpoznać gatunek. 16x używa vby rozpoznać płeć i wiek

niestety obraz jest ciemniejszy, mniej kontrastowy a pole widzenia sporo mniejsze. EXPS 1 10x42 to już profesjonalna lornetka - w sumie obraz jakościowo jest taki jak przy 10x50, ale rozmiar waga są mniejsze. Niestety ta lornetka kosztuje jeszcze raz tyle co 10x50 - czyli ok 800 zł! jak widzisz cena wcale nie taka duża - 10x50 kupisz teraz za 400zł, a to naprawdę niezły sprzęt.
Tylko kiedyś sobie zerknąłem na testy lornetek ( jak znajdę to dam linka ). Test był naprawdę świetny. testowane i porównywane były chyba wszystkie lornetki dostępne na rynku. Sam test obejmował rzeczy o których ja nawet bym nie pomyślał. Tak czy siak wyszło że lornetki Olympusa są raczej średnie. Zdziwiło mnie to bo naprawdę obraz jaki dawały mi się podobał. No, ale nie używałem innych więc nie mam porównania.
Tak czy siak za 400zł możesz mieć niezły sprzęt - pytanie czy jest sens wydawać więcej na lornetkę... czy nie warto sobie kupić lornetkę za 400zł ( IMHO naprawdę dobrą ) i kupić jakąś lunetę w przyszłości?