Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

inwestować w nowe body, czy szkło?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 beata

beata
  • Nowa postać
  • 2 postów

Napisano 31 maja 2014 - 15:44

Witam,

Wstyd mi z takim pytanie tutaj występować :) ale naprawdę potrzebuję pomocy ludzi, którzy znają się na fotografii i mają doświadczenie w tej dziedzinie. 

Swoją przygodę z fotografią zaczynałam od kompaktów. W zeszłym roku dostałam Canona 1100d z obiektywem kitowym 18-55 mm oraz Tamronem 70-300 mm z macro (1:2). Chociaż jestem amatorką, to chciałabym coś lepszego.. Bardzo brakuje mi stabilizacji w moim Tamronie i jest zbyt ciemny. 

Proszę o poradę, czy wymienić cały sprzęt, czy też zainwestować w lepsze szkło. Interesuje mnie głównie fotografia przyrodnicza, ptaki, owady, ale również krajobrazy.

Zastanawiam się nad:

Tamron AF 28-300mm F/3.5-6.3 XR Di VC LD Asph. (IF) MACRO

Jest jaśniejszy od mojego szkła, ma stabilizację, ogniskowa już od 28mm, ale max powiększenie to 1:3

Będę wdzięczna za każdą sugestię. Może macie jakieś propozycje??

Pozdrawiam

#2 PREM (Przemek Zięba)

PREM

Napisano 31 maja 2014 - 20:58

Szkło najwazniejsze, a w Twoim przypadku to szkła w liczbie mnogiej :-) Skoro zamierzasz robic i makro i ptaki a i krajobrazy to bez 2-3 szkieł sie nie obędzie. Korpus ważny, ale chyba Canon 1100d to niezły sprzęt na początek? Wszystko zależy od zasobności portfela. Tzn., zalezy ile zamierzasz przeznaczyć na szkło/szkła, ten tamron wiele pochlebnych opinii nie zbiera poza ,,uniwersalnością " i VC, bo Canon stabilizacji w korpusie nie ma z tego co wiem.  Ale takim uniwersalnym to mozna popstrykać na wycieczce, lekki etc. Makro tym za bardzo nie zrobisz, ptaki przy dobrym oświetleniu i z niewielkiego dystansu bo na końcu przy 300 a zapewne i wczesniej ma f6,3. Za takie pieniądze jak kosztuje nowy tamron kupisz sobie dwa dobre szkła jedno do makro (np. tamrona 90) i innego tamrona np 200-500 mówię o używanych oczywiście. Zresztą jest ich trochę do wyboru, Canon ma naprawdę fajny wybór szkieł.

#3 beata

beata
  • Nowa postać
  • 2 postów

Napisano 01 czerwca 2014 - 12:43

Dziękuję bardzo za pomoc :) Do Canon 1100d nie mam większych zastrzeżeń. Jeśli chodzi o szkła, to myślę, że zrobię jak radzisz. Na początek zaopatrzę się w szkiełko do makro i jakieś z dłuższą ogniskową. Dzięki jeszcze raz :)