Wycieczka objazdowa po paru krajach, termin 12-ty - 18-ty październik 2013.
Plan wycieczki obejmował takie miasta i rejony jak:
Budapeszt - wzgórze zamkowe i góra Gellerta
Park narodowy - Jeziora Plitvickie
Wybrzeże Chorwacji z takimi miastami jak Dubrownik, Split, Trogir
Bośnia i Hercegowina Neum
Czarnogóra - Kotor
Moje wrażenia - termin wydawał się późny jednak okazał się bardzo trafiony, temp ok 20st, woda w morzu zdatna do kąpieli z czego niektórzy skorzystali.
Ponieważ byłem tam pierwszy raz zaskoczyło mnie tamto morze, są to w większości jakieś zatoki z minimalnym falowaniem i dla mnie przyzwyczajonego do naszego Bałtyku wyglądało to trochę śmiesznie.
Największe rozczarowanie to plaże, a właściwie ich brak, skaliste wybrzeża z brakiem dojścia do wody.Niektóre z hoteli utworzyły sztuczne plaże, ale na tylu turystów to zupełnie niewystarczające.
Wycieczka objazdowa ma to do siebie że na wszystko jest mało czasu, wyjazd po śniadaniu cały dzień w drodze i często już po ciemku dojazd do miejsca noclegu.
Zwiedzanie grupowe, minimalna ilość czasu wolnego, tam gdzie chciałbym spędzić tydzień (jeziora plitvickie) idzie się grupą poganianą przez pilota.
Czy pojechałbym na taką wycieczkę za własne pieniądze? pamiętając 36 godzinny powrót do Polski i permanentny brak czasu raczej nie, ale ponieważ "darowanemu koniowi itd"
to byłem i jest co wspominać.
Wstawiam po parę fotek z każdego miejsca w kolejności chronologicznej.
1. Widok na Budapeszt ze wgórza Gellerta
2.
3.
Nocleg i poranek nad Balatonem
4.
5.
6.
Wyspa Pag ze sztuczną plażą gdzie w pobliżu jest kilka dużych hoteli
7.
8.
9.
Park narodowy Jeziora Plitvickie
10.
11.
12.
13.
Split
14.
15.
16.
Trogir
17.
18.
Bośnia i Hercegowina Neum hotel Sunce- świetne jedzenie i kolejna sztuczna plaża
19.
20.
21.
22.
Czarnogóra - wreszcie jakieś przyzwoite plaże, za to poziom obsługi hotelowej jak za PRL-u
23.
24.
25.
26.
Czarnogóra Kotor
27.
28.
29.
Z trasy
30.