Jeżeli body odmawia współpracy to faktycznie trzeba kupić nowe. Zmiana systemu to spory wydatek, bo praktycznie kupujesz wszystko od początku. Jak masz kasę bierz ff i chociaż jedno porządne szkło. Chyba że już kupiłaś, bo temat od czterech tygodni wisi:)
Tak, kupiłam, ale od razu wyjechałam na urlop, dlatego zamilkłam.
Za radą części z Was wybór padł na Tammy'ego, którego sparowałam z D7100. Pierwsze pozytywne wrażenia dotyczą przede wszystkim szybkości AF-u i cichości ostrzenia - w porównaniu z moim dotychczasowym zestawem to przepaść. Zdjęć nie zdążyłam jeszcze sprawdzić na monitorze, bo po przyjeździe od razu praca i załatwianie sporej ilości spraw, ot, szara rzeczywistość. Mam nadzieję, że w weekend dane mi będzie zacząć powoli ogarniać materiał.
Wiem jedno - choć 300-tka (w wersji AF-S ze światłem 4) optycznie była moim świętym Graalem, o tyle z jej ogniskową bym nie poszalała, podobnie z brakiem stabilizacji (wielu z Was może teraz zakrzyknąć: a nie mówiłem? ). Na chwilę obecną biorąc pod uwagę mój styl fotografowania (99% podchód, 1% przyczajek z samochodu) to był chyba najlepszy wybór, chyba że to, co zobaczę na monitorze rozczaruje mnie... Ale tego się nie spodziewam
Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji i chęć pomocy.