Brałbym 0,6. Używam 0,9 i często jest za ciemny.
To mnie trochę zmartwiłeś bo też zamierzam też się trochę pobawić połówkami i właśnie zamówiłem 0.9 reverse na oceanowe zachody/wschody słońca i 0.9 soft na oceanowe głazy wystajęce ponad wode, latarnie i góry.
Z fitrów bardzo ciemnych polecam nakręcane bo one szczelnie wchodzą i nie ma przecieków światła.
Kiedyś kupiłem Haida ND 3.0 1000x Slim dla Canona 10-22 i nie byłem z tego filtra zadowolony. Po przejściu na FF i 17-40 zakupiłem taki sam, tylko że B+W też 3.0.
Ostatnio dla porównania zrobiłem zdjęcie w tych samych bez filtru, Haida i B+W. Na komputerze nie sprawdzałem, tyle co na wyświetlaczu, więc nie mogę powiedzieć jak wypadała ostrość, ale jeśli chodzi o kolor, to Haida była bliższa temu co zarejestrował aparat bez filtra.
Dodatkowo polecam polar. Ja mam B+W slim i Hoya. Dziaanie praktycznie takie samo, tylko czyszczenie lepsze B+W , ale i nie ma on wewnętrznego gwintu, więc ne można w niego już nic wkręcić.
ale na allegro nie znalazłem na średnicę 40,5 mm. może trzeba lepiej poszukać, bo jakaś UV wyskoczyła:
Moe poprzez jakiś pierścień redukcyjny jak w Cokinie.