Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Niebezpieczne fotografowanie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
461 odpowiedzi w tym temacie

#281 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 02 kwietnia 2010 - 10:10

hukowiec to troche bez sensu:P, sa psy ktore nie boja sie hukow, ludzie? hm....jak ma ochote obrobic ze sprzetu albo zrbic inna krzywde to tez sie nie wystraszy huku...
gaz jest ok, unieruchomi kazdego :D
a przynajmniej obezwlagni na jakis czas:D

no wiatrowka to moze byc ok, ale taki maly pistolecik, np replika waltera na gaz CO2 to ma slaby wygar, ledwo to robilo dziury w plastikowym wiadrze, jakby pies rzucil sie na mnie to niemialbym skrupolow zeby uzyc nawet ostrej broni takze miszak - nasze zdrowko jest wazniejsze niz jakiegos psiura....

hukowiec to w.g mnie zly pomysl, nie uchroni wsumie przed powaznym zagrozeniem.
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#282 trauma

trauma
  • Użytkownik
  • 204 postów

Napisano 02 kwietnia 2010 - 12:11

Ja noszę ze sobą pałkę teleskopową. LINK
Wczoraj jak fotografowałem gęsi to położyłem plecak na polu, a sam zacząłem się czołgać. Jakieś pokolenie JP100% mnie zobaczyło i zaczęli podjeżdżać rowerami. Myślałem, że będę musiał jej użyć, ale jakoś na szczęście zwątpili :mrgreen: Nie chciałbym stracić zębów ani sprzętu. Taka pałka jest całkiem okej, ale kupujcie tylko oryginalne hartowane, reszta się nie nadaje. Do zestawu dają kaburę do paska, więc z szybkim wyjęciem nie ma problemów.

Mimo wszystko zastanawiam się nad jakimś nożem. Ostatnio spotkałem w lesie dobermana i coś pokroju owczarka podhalańskiego. Pałką nie dałbym im rady. Noszenie wielkiego noża przy sobie jest legalne? Nie będę miał z tego tytułu kłopotów?

#283 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 02 kwietnia 2010 - 12:15

cos tam kiedys bylo ze niby ostrze powyzej jakiejs tam wilekosci jest zabronione ale to przeciez absurd, wole tlumaczyc sie wysokiemu sadowi niz sw. piotrowi....

uzycie noza w samoobronie to juz taka ostatecznosc, czasem lepiej go nie wyjmowac zeby przypadkiem nie stal sie narzedziem w rekach kogos innego...

przystaje przy gazie, niekomu krzywdy nie zrobi, a zapewni dobra obrone przed psem czy czlowiekiem.

#284 Saint (Jakub Szymkowiak)

Saint

Napisano 02 kwietnia 2010 - 12:26

Abstrahując od rodzajów 'broni' - Panowie.. po pierwsze, to jakiejkolwiek broni trzeba umieć używać.. Wyobraźcie sobie, co by się stało, gdyby tak trauma w boju z grupą dresiarzy taką pałkę stracił.. A w walce z dwoma przeciętnymi 'zawodnikami' wcale o to nie trudno. Także broń, bronią, ale w parze z umiejętnościami ;-)

jakubszymkowiak.wordpress.com

Nikon D200 + Nikon D7200 + Nikkor 18-105 mm + Tamron 24-70 mm + Tamron 150-600 mm

#285 trauma

trauma
  • Użytkownik
  • 204 postów

Napisano 02 kwietnia 2010 - 12:29

Spoko, ich było tylko 3 i to jakieś krasnale :mrgreen: Jakby to była "duża" dresiarnia to bym nie patrzył na gęsi itd. tylko bił rekordy w biegu :mrgreen:

#286 Birkof

Birkof
  • Użytkownik
  • 615 postów

Napisano 02 kwietnia 2010 - 12:30

Saint, ma rację...gdyby ktoś np. złapał w szoku pistolet drugą stroną i nacisnął spust :-P :-D

CO ZROBIĆ JEŚLI TAKI FOTOGRAF Z PAŁKĄ TRAFI NA TAKIEGO FOTOGRAFA Z GAZOWCEM ? :mrgreen: :mrgreen:

#287 trauma

trauma
  • Użytkownik
  • 204 postów

Napisano 02 kwietnia 2010 - 13:00

CO ZROBIĆ JEŚLI TAKI FOTOGRAF Z PAŁKĄ TRAFI NA TAKIEGO FOTOGRAFA Z GAZOWCEM ? :mrgreen: :mrgreen:

Kontynuują robienie zdjęć razem :mrgreen:

#288 kasprzyk

kasprzyk
  • Użytkownik
  • 1 059 postów

Napisano 02 kwietnia 2010 - 15:12

Kontynuują robienie zdjęć razem :mrgreen:

Nie powiedziane, zależy w jakich systemach fotografują :-D
fotki robię: Olympus E3 i ZD 70-300
strona: www.fotochodziez.pl

#289 Birkof

Birkof
  • Użytkownik
  • 615 postów

Napisano 02 kwietnia 2010 - 15:14

CANON (pistolet hukowy) :box: NIKON (pałka)

#290 morav

morav

Napisano 02 kwietnia 2010 - 19:13

Przeprowadźcie się w świętokrzyskie, u nas jest bardzo bezpiecznie. :-)

#291 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 02 kwietnia 2010 - 19:20

Birkof, - z emotikony wynika ze wygral canon, nikon uciekl w poplochu :D
hehe, w kazdym temacie mozna zaczac wojenke systemowa:P

morav - noo bardzo przydatna rada:P, tylko kto z niej jest w sstanie skorzystac ;>?

#292 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 03 kwietnia 2010 - 09:30

ja sądzę że Nikon by wygrał :mrgreen:

A jeżeli chodzi o broń to i bezpieczne i chyba skuteczne (średnio) to gaz a jak jest wiatr to przecież jest gaz w żelu, ja jak idę do lasu to zawsze w jednej kieszeni mam gaz a w drugiej nóż, zresztą do miasta też- tylko już noża nie biorę :-D . Nie wiem na ile to by pomogło ale wydaje mi się że lepiej mieć coś takiego niż nic.

#293 Birkof

Birkof
  • Użytkownik
  • 615 postów

Napisano 03 kwietnia 2010 - 09:36

przysłowie mówi "przezorny zawsze ubezpieczony"

#294 morav

morav

Napisano 03 kwietnia 2010 - 21:57

ja jak idę do lasu to zawsze w jednej kieszeni mam gaz a w drugiej nóż, zresztą do miasta też

Fajny tekst :thumbsup:

#295 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 03 kwietnia 2010 - 22:22

Jakoś trzeba sobie radzić :grin: (i jak tu teraz na plenerze się pokazać :oops:)ale są szanse że te osoby które tam będą tego nie czytały :mrgreen:

#296 miszak

miszak

Napisano 07 kwietnia 2010 - 14:39

Na pistolet gazowy potrzebne jest pozwolenie. Cytat z innego forum:

Jeżeli rozpylenie gazu jest skutkiem zadziałania ładunku pirotechnicznego (np. nabój gazowy) to mamy do czynienia z bronią palną gazową, jeżeli natomiast rozpylenie jest skutkiem działania płynów pod cisnieniem to mamy do czynienia z pojemnikiem z gazem bez wzgledu na to jaki będzie miał on kształt lub jak będzie wyglądała jego obudowa.
Zgodnie z ustawa o broni i amunicji z dnia 21 maja 1999 r. (Dz. U. Nr 53, poz.549 z późn. zmianami) oraz stosownych Rozporzadzeń na broń palną gazową wymagane jest zezwolenie wydawane przez właściwego miejscowo Komendanta Wojewódzkiego Policji na wniosek zainteresowanego po spełnieniu przez niego stosownych wymagań (m. in. badania lekarskie i zdanie egzaminu na broń palną gazową).
Zgodnie z powyższą ustawą na pojemnik z gazem nie jest wymagane zezwolenie.

Te tanie pistoletty gazowe to nic innego jak miotacze w kształcie pistoletu.
Nóż można mieć o ile dobrze pamiętam poniżej 11cm długości ostrza. Kiedyś koledzy z osiedla bronili sie długimi nożami (samoobrona) no i mieli sprawe o napasc z bronią w reku czy coś takiego bo oczywiście huligani ich oskarzyli o napaść a że mieli tylko kije i kastety a broniący się długie "finki" to się trochę sytuacja w sądzie odwróciła i w sumie to chłopaki orzekli, że woleliby mocniej dostać w ryja niz się ciagac po sądach.

No i pozostaje kwestia wiatrówek. Mozna miec o energii do 17J. Ktoś się na tym zna?

#297 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 14:47

Ja wiem tylko tyle że jeszcze niedawno trzeba było mieć pozwolenie na wiatrówki gwintowane a gładkolufowe można było mieć bez pozwolenia, z tego co się orientuję to obie są już bez pozwolenia , więcej nie wiem.

#298 sebaok

sebaok

Napisano 07 kwietnia 2010 - 15:41

Do 17J może kupić każdy kto ukończył 18 lat.
Powyżej również ale trzeba zarejestrować na policji i strzelać tylko na strzelnicy.

#299 kamil3

kamil3
  • Użytkownik
  • 353 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 17:10

Na militaria. pl może coś znajdziecie. Ja używam gazu pieprzowego bo w mojej okolicy kręcą się czasem dzikie psy.

#300 kamil3

kamil3
  • Użytkownik
  • 353 postów

Napisano 25 czerwca 2010 - 16:32

Dorzucam jako ciekawostkę.
Zobaczcie co można kupić w decathlonie: http://www.decathlon...-lisy-70144024/
D90, 18-200mm