Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Niebezpieczne fotografowanie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
461 odpowiedzi w tym temacie

#321 August

August

Napisano 27 czerwca 2010 - 18:15

dostałem odpowiedź od Pana Wajraka - stwierdził że to przestępstwo i...
no cóż ciąg dalszy zapewne nastąpi.
<p>Nikon FX i Olympus m4/3

#322 Roby

Roby

Napisano 27 czerwca 2010 - 19:16

no cóż ciąg dalszy zapewne nastąpi.

Zobaczymy czy coś napiszą w gazecie. Jakby ktoś coś znalazł to niech wklei tu link.

#323 ostapowicz (Wojtek)

ostapowicz

Napisano 27 czerwca 2010 - 19:36

Ja próbowałem się dodzwonić w sobotę ale nikt nie odbierał napisałem do nich, ale na razie bez odpowiedzi.
Jutro zadzwonię, żeby pogadać i sprawdzić gdzie jest główna siedziba w Polsce aby powiadomić właściwa prokuraturę.

Dzisiaj 28.06.2010 dodzwoniłem się do firmy Decathlon w Warszawie.
Ku mojemu zdziwieniu pani, z którą rozmawiałem poinformowała mnie, że oni nie sprzedają tego produktu ponieważ w Polsce, jest zabronione używanie takich rzeczy.
Poinformowano mnie również, że oferta pochodzi prawdopodobnie ze strony francuskiej firmy, ktoś po prostu skopiował ten produkt na polska stronę.
Nie mniej chciałem rozmawiać z dyrektorem (bo ponoć on mógł mi udzielić bardziej szczegółowych informacji na temat tych sideł) ale jak to w takich firmach bywa przełączono mnie od jednej pani do drugiej, aż w końcu łączność się urwała.
Postanowiłem nie dzwonić ponownie uznając wyjaśnienia pani za wystarczające, może spróbuje jeszcze raz za jakiś czas.
Nie zmienia to jednak postaci rzeczy, że sklep łamie prawo oferując do sprzedaży takie urządzenia.
Wojtek

#324 wero

wero
  • Użytkownik
  • 137 postów

Napisano 28 czerwca 2010 - 18:35

Greenpeace też do nich dzwonił i potwierdzili że nie można tego kupić w Polsce w ich sklepach.

Sprawdziłem to. Na szczęście już nie sprzedają i nie ma możliwości zamówienia. Pewnie się zreflektowali, że to nielegalne.

Dziękuję za czujność i pozdrawiam

Jacek Winiarski
Rzecznik Prasowy Greenpeace Polska

#325 ostapowicz (Wojtek)

ostapowicz

Napisano 28 czerwca 2010 - 18:44

No to mamy chyba sprawę załatwioną.
wero dzięki za informację.
Wojtek

#326 Yamaya

Yamaya
  • Małomówny
  • 28 postów

Napisano 13 sierpnia 2010 - 11:17

Powiem szczerze że po przeczytaniu tego tematu to mi się trochę odechciało fotografię zwierzyny leśnej uskuteczniać , dzikie psy , kłusownicy , dzikie "karki" , narkomani itd itp.

Pytanie o zgodę na przebywanie w lesie? Czy zgodę na wchodzenie do lasu i zbieranie grzybów też muszę mieć zezwolenie ? Bo zdarzyło mi się już wejść myśliwym prosto przed strzelby jakieś 60-700m od ostatnich zabudowań, jakoś się panowie wtedy zbytnio nie przejęli a też chodzę ubrany w camo na grzyby.

#327 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 13 sierpnia 2010 - 11:21

Na wejście do lasu nie musisz mieć pozwolenia, chyba, że na wjazd poza dopuszczonymi do ruchu drogami.
Chyba, żę las jest na terenie poligonu lotniczego, to musisz mieć przepustkę z jednostki - ja tak mam :mrgreen:

PS: cały czas powtarzam i bede powtarzał, że do lasu nie chodzic bo tam jest niebezpiecznie

#328 Yamaya

Yamaya
  • Małomówny
  • 28 postów

Napisano 13 sierpnia 2010 - 11:24

@Sławoj

Jakby nie spojrzeć to w mieście chyba czasem niebezpieczniej bywa niż w lesie , przynajmniej w Poznaniu ;)

Czyli lepiej pozostać przy fotografowaniu "trzódki powietrznej" + żuczki ;)

#329 Saint (Jakub Szymkowiak)

Saint

Napisano 13 sierpnia 2010 - 17:44

Yamaya, teoretycznie myśliwi powinni podać do publicznej wiadomości gdzie i kiedy odbywają się polowania.

jakubszymkowiak.wordpress.com

Nikon D200 + Nikon D7200 + Nikkor 18-105 mm + Tamron 24-70 mm + Tamron 150-600 mm

#330 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 13 sierpnia 2010 - 20:25

Yamaya, teoretycznie myśliwi powinni podać do publicznej wiadomości gdzie i kiedy odbywają się polowania.

Tak, ale tylko polowania zbiorowe:) na indywidualnych mysliwy tylko wpisuje swoją obecność w łowisku w książce ewidencji.

#331 ktokolwiek

ktokolwiek
  • Małomówny
  • 3 postów

Napisano 18 sierpnia 2010 - 22:45

Witam Szanownych Forumowiczów

Pierwszy post, zatem - zwyczajowe dzień dobry.

Forum to, moim skromnym zdaniem jest niebywale zacne, forumowicze doborowi a treści i zdjęcia tu się znajdujące niekiedy naprawdę bezcenne.....

Ale do rzeczy. Otóż absolutnie nie jest moją intencją wsadzać przysłowiowy kij w mrowisko, tyle że chcę zwrócić uwagę na zacytowane poniżej wypowiedzi z prośbą o (nie wiem jak to grzecznie nazwać) "mniej pochopne" wyrażanie takich poglądów na forach publicznych ......

Ja noszę ze sobą pałkę teleskopową. LINK
Wczoraj jak fotografowałem gęsi to położyłem plecak na polu, a sam zacząłem się czołgać. Jakieś pokolenie JP100% mnie zobaczyło i zaczęli podjeżdżać rowerami. Myślałem, że będę musiał jej użyć, ale jakoś na szczęście zwątpili :mrgreen: Nie chciałbym stracić zębów ani sprzętu. Taka pałka jest całkiem okej, ale kupujcie tylko oryginalne hartowane, reszta się nie nadaje. Do zestawu dają kaburę do paska, więc z szybkim wyjęciem nie ma problemów.

Mimo wszystko zastanawiam się nad jakimś nożem. Ostatnio spotkałem w lesie dobermana i coś pokroju owczarka podhalańskiego. Pałką nie dałbym im rady. Noszenie wielkiego noża przy sobie jest legalne? Nie będę miał z tego tytułu kłopotów?

Koledzy, którzy nie sa fotoprzyrodnikami ani przyrodnikami to polecają wiatrówki. Ale takie coś to już poważnie rani zwierza chyba?
Hukowiec to niepweny pomysł.

Szanowni Państwo,
Po pierwsze:
Nie zwracam nikomu uwagi, nie wymądrzam się, nie jestem nawet ćwierć prawnikiem - nie mam też gotowego, skutecznego, alternatywnego rozwiązania opisywanych w tym wątku problemów (niestety).
Po drugie:
Fora publiczne z definicji mogą czytać również osoby mniej "dojrzałe społecznie" - nie dobrze było by gdyby nagle okazało się że jakiś "półgłówek" będzie biegał po lesie z "batonem"(jedna z potocznych nazw dla pałek teleskopowych) i rozrabiał a później tłumaczył się że dowiedział się tego z niniejszego forum. Co prawda nie mamy kontroli nad tym co robią inni ale jako osobniki pretendujące do miana bardziej dojrzałych możemy tonować nasze wypowiedzi.
Po trzecie:
Ustawa z dnia 21 maja 1999 r. o broni i amunicji artykuł 4, ustęp 1, punkt 4, litera a, tiret 3 jasno wskazuje że: pałka posiadających zakończenie z ciężkiego i twardego materiału lub zawierających wkładki z takiego materiału jest to broń - dokładnie, broń biała (de facto w definicji broni w tej ustawie nie ma mowy o broni siecznej :shock: (cóż takiego "wybraliśmy sobie" ustawodawcę)). W każdym razie - użycie przez kolegę trauma takiego "narzędzia" może być uznane przez sąd jako przekroczenie obrony koniecznej.
Po czwarte:
Jeżeli chodzi o wypowiedź kolegi miszak zacytowałby w odpowiedzi ....... nikt nie może legalnie robić czegokolwiek, co powoduje bezprawne zagrożenie dla zdrowia lub życia innych ludzi oraz dla ich majątku. Zwierzęta też są pod ochroną prawną, choć, oczywiście inną. Naruszenie tych zasad pociąga za sobą konsekwencje karne, a również poważne cywilne . O tym należy pamiętać. .............. i naprawdę zasugerowałbym nie używanie wiatrówek do tego celu - strzelając w terenie nigdy nie masz pewności czy na przykład za "bezpańskim psem" nagle nie pojawi się jego właściciel a jego oczy nie znajdą się w torze lotu wystrzelonego przez Ciebie śrutu/pocisku. Albo czy nie wyjdzie Ci na linię strzału jakiś postronny człowiek ......
Po piąte:
Wiem, wiem "zjecie mnie" za to co napisałem ale proszę potraktujcie to nie jako wymądrzanie się a raczej jako prośbę o większą rozwagę. Piszę to ponieważ znam przypadek zmarnowania życia przez głupotę która później okazała się "przekroczeniem granic ......".

Jak sobie wobec tego radzić w opisywanych tu sytuacjach? Sam tego nie wiem.

pozdrawiam

#332 trauma

trauma
  • Użytkownik
  • 204 postów

Napisano 19 sierpnia 2010 - 00:07

Ja uważam, że chyba lepiej trochę zaryzykować i się w razie potrzeby bronić niż stracić zdrowie, a nawet życie. Na szczęście nigdy nie musiałem używać pałki i mam nadzieję, że nie będę musiał. Poza tym niewygodnie się nosi :mrgreen: Kolega wyżej starał się być grzeczny, a nazwał mnie półgłówkiem, bo noszę ze sobą batona. Coś mu nie wyszło... :roll:

#333 kucharzewski (Piotr Kucharzewski)

kucharzewski

Napisano 19 sierpnia 2010 - 08:27

trauma, nie nazwał Cię półgłówkiem ;-) - swoją wypowiedź oparł o znany mu przypadek cyt. -

Piszę to ponieważ znam przypadek zmarnowania życia przez głupotę która później okazała się "przekroczeniem granic ......".

.
A swoją drogą też nie wiem jak bym sie zachował w sytuacji kryzysowej, nie ma tu niestety złotego środka, myślę że noszenie pałki, gazu itd w terenie do samoobrony nie jest niczym zdrożnym, jeżeli będzie to wykorzystane właśnie w sytuacji zagrożenia zdrowia lub życia. Nie podejrzewam aby ktoś z forumowiczów zabierał takowy sprzęt żeby nim potem ludzi i zwierzęta okładać po krzakach dla zabawy. Sam na szczęscie korzystam z takich terenów gdzie człowieka mogę przez tydzień w lesie nie uświadczyć ale gdzie indziej może być zupełnie inaczej i na różnych ludzi można się natknąć.

#334 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 19 sierpnia 2010 - 08:45

trauma, nie zostałeś nazwany półgłówkiem, chodziło o osobę która by rozrabiała a nie nosiła pałkę do samoobrony. Ty ją nosisz do samoobrony jak wiele osób z nas inne rzeczy- może już nie będę wymieniała.

#335 Marcin STFN

Marcin STFN
  • Użytkownik
  • 1 775 postów

Napisano 19 sierpnia 2010 - 09:50

Hmm czyli pałka teleskopowa, tzw "baton" nie jest do końca legalna, podobnie jak kij baseballowy jest to broń. Poszperałem troche w necie i okazało się że policja jak znajdzie u kogoś taką pałkę to może skierować sprawe do sądu. Ja taką pałkę wożę w aucie pod siedzeniem :roll:
Pozdrawiam!
Canon 7D+BG-E7, Canon 50D+BG-E2N, Canon EF 300/2.8 L IS USM, Canon TC 1.4xII, Manfrotto 055 PROB, Manfrotto 393, Skimmer
www.marcinstefanczyk.pl

#336 ktokolwiek

ktokolwiek
  • Małomówny
  • 3 postów

Napisano 19 sierpnia 2010 - 18:38

Ja uważam, że chyba lepiej trochę zaryzykować i się w razie potrzeby bronić niż stracić zdrowie, a nawet życie. Na szczęście nigdy nie musiałem używać pałki i mam nadzieję, że nie będę musiał. Poza tym niewygodnie się nosi :mrgreen: Kolega wyżej starał się być grzeczny, a nazwał mnie półgłówkiem, bo noszę ze sobą batona. Coś mu nie wyszło... :roll:

trauma absolutnie nie chciałem i nie chcę nikogo a już szczególnie Ciebie nazywać "półgłówkiem". Zdanie w którym użyłem tego nieszczęsnego słowa brzmiało: " .......jakiś "półgłówek" będzie biegał po lesie z "batonem" ..... i rozrabiał ......." a Ty przecież oczywiście nie rozrabiasz. Co nie zmienia postaci rzeczy, że jeżeli poczułeś się dotknięty, to bardzo, bardzo przepraszam. Nie taka była moja intencja. Wyciągam dłoń na zgodę :beer:
Wracając do tematu - Marcin STFN pisząc

Hmm czyli pałka teleskopowa, tzw "baton" nie jest do końca legalna, podobnie jak kij baseballowy jest to broń. Poszperałem troche w necie i okazało się że policja jak znajdzie u kogoś taką pałkę to może skierować sprawe do sądu. Ja taką pałkę wożę w aucie pod siedzeniem :roll:

ma rację. Mundurowi, w większości, są dość wyczuleni na osoby noszące "batony".

Aha - tak na marginesie, w nawiązaniu do "zwracania uwagi" na to co się mówi na forach publicznych - pewnie nie wielu z Was pamięta przypadek Jarosława G. (to zdarzenie to bardzo przerysowany przykład ale niestety prawdziwy).

Otóż, w 2004 Jarosław G., wówczas bodajże urzędnik państwowy (i wielki amator fotografii), tuż przed zjazdem wielu ważnych oficjeli w Warszawie, na jednej z list dyskusyjnych bardzo głupio i nieodpowiedzialnie zażartował że może "wyrobić przepustki/wejściówki". Oczywiście był to tylko żart, ale kilka tygodni później odwiedzili go "smutni panowie" (proszę pamiętać że funkcjonariuszowi nie wolno zignorować choćby najgłupszej i najbardziej nierealnej informacji o możliwości popełnienia przestępstwa) i skończyło się to dla niego, o ile dobrze pamiętam chyba oskarżeniem o terroryzm oraz o paserstwo (podczas przeszukania znaleziono kilka pirackich programów). Do tego oczywiście został wyrzucony z pracy.
Szczegóły można poczytać link do artykułu opisującego przypadek Jarosława G.
Zatem ......... :mrgreen:

#337 kucharzewski (Piotr Kucharzewski)

kucharzewski

Napisano 24 sierpnia 2010 - 15:03

Zatem .........

eehhh zatem lepiej milczeć na forach i pilnować swojego bezpieczeństwa i się z tym nie obnosić.

#338 johan

johan

Napisano 24 sierpnia 2010 - 15:24

Fotograf zamiast pałki używa monopodu. Jego noszenie jest w pełni legalne, a i skuteczność odpowiednia :lol:

#339 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 24 sierpnia 2010 - 15:28

johan, no to teraz się wyyygadałeś :-/ Zaraz mądrzy panowie znajdą ten post i wprowadzą nowy paragraf do ustawy ;-)

#340 tomaszewski

tomaszewski

Napisano 24 sierpnia 2010 - 16:23

najlepiej uzbroić się w 50/1.8 (najlepiej kilka) i ciskać niczym granatami ;-)