Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Niebezpieczne fotografowanie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
461 odpowiedzi w tym temacie

#341 johan

johan

Napisano 24 sierpnia 2010 - 17:19

najlepiej uzbroić się w 50/1.8 (najlepiej kilka) i ciskać niczym granatami ;-)

Helios wyjdzie taniej, a i waga słuszniejsza i metalowy jest... ;-)

#342 marynowskhy

marynowskhy
  • Małomówny
  • 32 postów

Napisano 24 sierpnia 2010 - 19:00

Ja użyłem TAIRa do obrony przed nadgorliwym psem, lepszy od batona ;-)
20D, EF 300mm f4 L

#343 kulek855

kulek855
  • Użytkownik
  • 2 043 postów

Napisano 24 sierpnia 2010 - 19:06

Parę dni temu jak fociłem spotkałem dwóch kolesi pokroju jp100% popatrzyli na mnie odjechali z 10 metrów i jeden mówi do tego swojego kolegi chodź się wrócimy i mu naje..my" na co ja oczywiście do nich żeby liczyli się ze sowami bo potracą zęby. Na szczęście sobie pojechali. Na kolejne wyprawy zabieram zawsze motylka (ale kupię sobie gaz albo paralizator bezpieczniejsze to będzie w moich rękach).

Następny przypadek miałem wczoraj gdy fociłem w rezerwacie przyrody. Oczywiście szedłem sobie wytyczoną ścieżka i robiłem zdjęcia w pewnym momencie podszedł sobie koleś co się opiekuje stawami i zaczął do mnie mieć pretensję, że mu trawę depczę i robię zdjęcia a on nic o tym nie wie. Zaczął mnie straszy więc powiedziałem żeby mi dał nr. do nadleśnictwa... to się uciszył. Kto wie jeszcze jakich ludzi spotkam na swojej drodze. Wolę być na wszystko ubezpieczony.

ARTLIMITED

Vanitas vanitatum et omnia vanitas.

#344 kucharzewski (Piotr Kucharzewski)

kucharzewski

Napisano 24 sierpnia 2010 - 23:00

kulek855, mi się przypomina sytuacja jak jechałem kiedyś nocą jakąś małą asfaltową ścieżką wśród koloni wiejskich, potrzeba zmusiła do zatrzymania samochodu wyszedłem, pod drzewo a tu psy z drugiej strony zaczęły ujadać, wyskoczył z chałupinki chłop i drze się że mu psy denerwuję i żebym wyp...lał bo je pospuszcza z łańcuchów i że to jego pole i wara od niego, normalnie szczere pole jedna chałupa i taka akcja, przeprosiny i tłumaczenia mogłem sobie w buty schować :mrgreen:. A takich akcji jak twoja na szczęście nie doświadczyłem i unikam miejsc gdzie takie mamejstwo się kręci.
W lesie jak wracam ścieżkami, i gdy słyszę samochód to schodzę w niewidoczne miejsce, nie wiadmo czy ktoś nie jedzie kradzionym autem do jakiejś ,,dziupli", lepiej z oczu zejść.

#345 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 24 sierpnia 2010 - 23:17

W lesie jak wracam ścieżkami, i gdy słyszę samochód to schodzę w niewidoczne miejsce, nie wiadmo czy ktoś nie jedzie kradzionym autem do jakiejś ,,dziupli", lepiej z oczu zejść.

mądrze gadasz :mrgreen:

#346 maciojj

maciojj

Napisano 25 sierpnia 2010 - 09:38

Hej, kiedyś jak fociłem z kumplem na skraju lasu, to jacyś goście na skuterze z dziewczynami zauważyli nas i pomyśleli, że podglądamy ich laski i po chwili na nas ruszyli.
Gonili nas przez spory kawałek lasu, a tam gdzie nie mogli wjechać pobiegli, ale po chwili się zmęczyli xD i w końcu zwialiśmy ;-)

#347 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 25 sierpnia 2010 - 09:58

Ale Wy macie przygody ;-) Z tego wychodzi, że lepiej do lasu nie chodzić ;-) Tato już ponad 20 lat chodzi po lasach, jako myśliwy/leśniczy, nierzadko ze mną, jak byłem młodszy i nigdy nie spotkało go/nas nic niebezpiecznego. Od kilka lat sam wędruje po lesie, nierzadko po nocach, i oprócz spotkania raz psiurów, nic mnie niepokojącego nie spotkało :-)

#348 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 25 sierpnia 2010 - 10:00

slawoj, - takiego konia jak Ty to ciezko by spotkalo cos niepokojacego:p, raczej odwrotnie, Ciebie nalezy sie obawiac ;)
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#349 Birdwatcher

Birdwatcher
  • Użytkownik
  • 87 postów

Napisano 26 sierpnia 2010 - 14:14

I ja miałam przygodę w lesie, niedaleko zresztą mojej miejscowości. Pojechałam z mamą na grzyby, przy okazji troszkę pofotografować. Mama jak to mama poszła w las za grzybami, ja za ptakami tudzież czymkolwiek co do fotografowania się nadało - ani się obejrzałam a straciłyśmy się z oczu. Z daleka usłyszałam hałas - no to idę - gdzie hałas, tam jakieś zabudowania:)
Jestem coraz bliżej, hałasem okazała się być piła. No to już zbastowałam, bo pierwsza myśl to nielegalne wycinki, które od zawsze miały tam miejsce. Jako zagorzały Kapitan Planeta postanowiłam sfocić złoczyńców i zweryfikować sytuację. Idę cichaczem... podchodzę.... patrzę a tu panowie bez szyj tną poloneza na kawałki! Nie powiem co prawie miałam w majtach ale poczułam w pewnym momencie niezręczną ciszę... byłam w kiepskiej sytuacji bo zwyczajnie zgubiłam się w lesie a panów nie miałam zamiaru o drogę pytać.
Więc jedyne co pozostało to szybko odejść... a potem co sił w nogach w kierunku...cóż przeciwnym!!! Nie wiem czy mnie gonili, raczej widzieli - nie wnikam, biegłam.
Zlana potem po przeszło 40 minutach znalazłam samochód, potem zaczęłam szukać mamy, nie chciałam żeby trafiła na tych panów.
Poszłam drogą w jedną potem w drugą stronę. Znalazłam ją, powiedziałam co widziałam i szybko odjechałyśmy...
Uważam, że miałam fart, bo smienę miałam z tyłu i miałam..13 lat:) Kolesie mnie chyba olali.

Co do spotkań jeszcze. Na mazurach w okolicach Kosewa w lesie spotkałam grupkę bardzo pokojowych punków:D Siedzieli w samiuśkim środku lasu - pozdrawiam ich serdecznie - bardzo mili ludzie. I mieli kosz na śmieci :-D

Co do gazu pieprzowego. Uważam, że przy tym JAK wrażliwy węch ma pies - taki gaz powinien wystarczyć w zupełności. No chyba, że trafimy na bydlaka po walkach... wiem co takie nieresocjalizowane psy potrafią;/

pałkę 'batona' miałam bardzo długo przy sobie. Nazwy wsi nie będę wymieniać, ale przydała się... teraz od kilku lat zaginiona w akcji leży gdzieś ... nawet nie wiem gdzie.

obecność rożnych ludzi w lesie też da się zauważyć - od butelek, przez 'gumki', po pozostawione żyłki :evil: :evil: :evil:

pozdrawiam wszystkich Łazików:)
Ann
Canon EF 75-300mm f/4-5.6 i pożyczane od kogo się da body do niego.

#350 kamil3

kamil3
  • Użytkownik
  • 353 postów

Napisano 11 listopada 2010 - 17:01

Dziś w lesie znalazłem przy drodze do polany na której znajduje się paśnik sidła wykonane z linki. Lecz to nie było zwykłe "oko", w sumie było 8 pętli połączonych ze sobą. Linka zrobiona ze stali nierdzewnej, profesjonalizm wykonania świadczył o tym, że kłusol robi takie codziennie :(((. Była to dość duża konstrukcja, także zwierzyna nie miała szans tego ominąć. Sidła zniszczyłem i zakopałem. Wole nie myśleć ile tego będzie jak spadnie śnieg.
D90, 18-200mm

#351 PatrykGala

PatrykGala

Napisano 11 listopada 2010 - 17:11

kamil3, zawiadom leśników!
Patryk, Pozdrawiam

#352 kamil3

kamil3
  • Użytkownik
  • 353 postów

Napisano 11 listopada 2010 - 17:21

PatrykGala, już wiedzą, ale co można zrobić. Zawsze jak jestem w tamtej okolicy to przechodzę ścieżkami zwierzyny i patrze czy znowu nie rozstawił. Szybko linkę ściągam i w nogi.
D90, 18-200mm

#353 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 11 listopada 2010 - 17:27

PatrykGala, już wiedzą, ale co można zrobić. Zawsze jak jestem w tamtej okolicy to przechodzę ścieżkami zwierzyny i patrze czy znowu nie rozstawił. Szybko linkę ściągam i w nogi.

Jak wiedzą, to może poczynili już odpowiednie kroki, a Ty tym swoim ściąganiem linek, mozesz utrudnic złapanie kłusola :roll:

#354 strazak23

strazak23
  • Użytkownik
  • 377 postów

Napisano 16 listopada 2010 - 18:53

kamil3, pstryknąć z ukrycia dziadom fotkę jak stawiają wnyki i do leśników albo na policję.
Ja też zbieram wnyki jak znajdę. W tamtym roku w zimę zebrałem ponad 30szt.
NIKON D90 + Nikkor18-105 + Sigma 100-300/4F

#355 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 16 listopada 2010 - 18:59

o kude...30 wnyków? ja w zyciu może 2 znalazłem(na całe szczęście).

#356 strazak23

strazak23
  • Użytkownik
  • 377 postów

Napisano 16 listopada 2010 - 19:06

niestety tyle ich było ale moje zbieranie ich przyniosło skutki bo ten ktoś kto je stawiał sobie odpuścił bo zobaczył że nie ma sensu stawiania ich bo są zbierane systematycznie. Zostały powiadomione odpowiednie służby o tym incydencie oczywiście. Zobaczymy jak w tą zimę będzie. Mam nadzieje że nie znajdę żadnego.

#357 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 16 listopada 2010 - 19:07

strazak23, - jak masz stała "miejscowke" to może jakiś aparacik podłaczyc i ukryc co by zrobil fote na goracym uczynku ;>?

#358 strazak23

strazak23
  • Użytkownik
  • 377 postów

Napisano 16 listopada 2010 - 19:09

jak coś to sam go dorwę i zrobię fotki:D

#359 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 16 listopada 2010 - 19:11

no, ale tak by nie wiedzial skad i jak i kto, wiec byłbyś bezpieczniejszy. Po co potem w aucie stracić szyby:P

#360 kamil3

kamil3
  • Użytkownik
  • 353 postów

Napisano 17 listopada 2010 - 14:12

kamil3, pstryknąć z ukrycia dziadom fotkę jak stawiają wnyki i do leśników albo na policję.

Ale oni jak mnie zobaczą to będą wiedzieć że to ja, mogą wiedzieć nawet gdzie mieszkam więc robienie zdjęć sobie odpuszczę. Jak zobaczę to zawiadomię straż i tyle.
D90, 18-200mm