@JohnyH - bierz 50D ew. 40D(zawsze wolalem obrazek z 40tki) i 300/4 is albo 400/5.6. Zdecyduj sam czy potrzebujesz ekstra 100mm czy swiatla f4. Nie widzę problemu, tylko kupować i focić.
Pomoc w wyborze obiektywu
#21 (Paweł Wróblewski)
Napisano 06 stycznia 2016 - 14:54
#22 (Tomasz Kubiś)
Napisano 06 stycznia 2016 - 16:27
Przerabiałem Sigmę 150-500 zarówno z Nikonem i Canonem, , dla mnie totalna porażka.trzeba bardzo mocno przymykać żeby było w miarę ostro a na samym końcu(500 mm) to już straszne mydło.Moim skromnym zdaniem szkoda kasy na to szkło.
Używam Canona 400/5,6 z Canonem 5DMK3 (poprzednio z 7D i 7D MK2) i jest bardzo dobrze (jedynie te 5,6 i w gorszych warunkach oświetleniowych zbyt długie czasy naświetlania).
To szkiełko mogę z czystym sumieniem polecić , lub także świetny canon 300/4 IS.
Pozdrawiam
Użytkownik kuba edytował ten post 06 stycznia 2016 - 16:27
#23 (Jan)
Napisano 06 stycznia 2016 - 16:56
@rafisko, żeby być bardziej precyzyjnym to powiem, że mnie chodzi głównie o fotografowanie ptaków. W takim wypadku obiektyw 300/4 miałby dla mnie tę zaletę, że można wejść z nim do lasu i robić zdjęcia z podchodu.
Wczoraj byłem z moim kompaktem na krótkim spacerze w okolicznym lasku i porobiłem trochę zdjęć m.in. pełzacza leśnego i kowalika. Fakt, że miałem 900mm/f4 ale przy odrobinie cierpliwości i krótszym obiektywem dał bym radę. Natomiast możliwość podpięcia TC była by przydatna w otwartym terenie, gdzie mamy więcej światła a za blisko nie można podejść. Tylko rodzi się pytanie czysto praktyczne, czy jest celowe i bezpieczne dla aparatu ciągłe żonglowanie tym TC. Może ktoś, kto na co dzień operuje takim zestawem podzielił by się swoimi doświadczeniami.
@kurdeniewiemco, "...bierz 50D ew. 40D(zawsze wolalem obrazek z 40tki) i 300/4 is albo 400/5.6. Zdecyduj sam czy potrzebujesz ekstra 100mm czy swiatla f4"
Tak, rozważam oba korpusy. 40D jest obecnie bardzo tani natomiast z tego co pamiętam, to w 50D zastosowano nową matrycę, która pozwala pracować przy większych ISO nie powodując jeszcze tak dużych szumów. A powiedz dlaczego bardziej podobały się Tobie zdjęcia z 40D.
Jeżeli zaś chodzi o obiektywy, to widział bym dwa rozwiązania albo 300/4 i dodatkowy TC podłączany kiedy potrzeba albo jak piszesz 400/5,6. W pierwszym przypadku równie dobry i cenowo podobny zestaw można złożyć u Nikona. Ponoć puszki mają nawet lepsze od tych Canonowskich - jeżeli porównywać wg. ceny.
C40D - C5D - C400/5,6 - C17-40/4,0L - C85/1,8
#24 (Jan)
Napisano 18 stycznia 2016 - 00:27
...Używam Canona 400/5,6 z Canonem 5DMK3 (poprzednio z 7D i 7D MK2) i jest bardzo dobrze (jedynie te 5,6 i w gorszych warunkach oświetleniowych zbyt długie czasy naświetlania).
To szkiełko mogę z czystym sumieniem polecić , lub także świetny canon 300/4 IS.
@kuba i @kurdeniewiemco, oboje polecacie C300/4 IS i powiem Wam szczerze, że jestem już na 80% zdecydowany na ogniskową 300mm. Myślę, że do budy będzie idealna. Tylko powiedzcie mi proszę, czy warto dopłacać dość pokaźną kwotę aby mieć IS? Widzę, bez IS można już za 2200-2300 dostać a z IS dopiero od 3500 się zaczynają. W przyszłości planował bym kupić TC 1,4 i nie wiem, czy bez IS dałbym sobie radę.
@kurdeniewiemco, trochę za Kolegi namową zacząłem rozważać kupno C40D (czy zdjęcia z Kolegi strony www są robione tym sprzętem? Dla mnie przepiękne). Tak sobie myślę, że na początek będzie w sam raz a dzięki temu starczy mi na TC i zmieszczę się ze wszystkim w 5000zł.
Byłbym wdzięczny za podpowiedź, bo łódkę mam już sprzedaną więc budżet jest tylko muszę podjąć decyzję co wybrać.
#25 (Paweł Wróblewski)
Napisano 18 stycznia 2016 - 12:17
@JohnyH - IS w obiektywie jest pożyteczną rzeczą. Jak wolisz focic z ręki to warto dopłacić, ja rzadko focę z ręki więc dla mnie IS może nie istnieć.
Co do fot z 40D to np. to: http://dzikiswiat.pl...hus/jelen-2.JPG
http://dzikiswiat.pl...us/jelen-10.JPG
http://dzikiswiat.pl...us/sarna-44.JPG
http://dzikiswiat.pl...a/pliszka-4.JPG
#26 (Jan)
Napisano 18 stycznia 2016 - 12:48
@kurdeniewiemco, wiesz chyba wezmę mojego Panasonica i wyłączę w nim stabilizację. Ustawię sobie ogniskową na 480 mm, później na 600mm i zobaczę jak się foci.
W czatowni do tej pory robiłem na leżąco z ręki bo nie mam jeszcze małego trójnogu. Natomiast z podchodu zaczynam używać monopoda no ale w obu przypadkach miałem włączoną stabilizację więc nie jest to miarodajne doświadczenie. Raz tylko nad morzem na plaży robiłem zdjęcia dynamiczne ptactwa z wyłączoną stabilizacją i pamiętam, że było OK.
A powiedz mi czy jeżeli obiektyw ma minimalne ślady pleśni nie wpływające na jakość obrazu, to warto się nim interesować. Są aktualnie chyba dwie takie aukcje, na których wołają dość niskie ceny za taki obiektyw.
Piszą w nich, że pleśń nie ma wpływu na jakość obrazu ale kto to sprawdzi a po drugie czy taka pleśń nie ma charakteru rozwojowego? Pytam bo nie wiem - nie mam doświadczenia w tej materii.
Napisano 18 stycznia 2016 - 13:16
Pleśń się "rozwija" gdy w otoczeniu występuje wilgoć. Wyczytałem kiedyś, że pleśń może przejść na matryce (ile w tym prawdy ciężko stwierdzić).
Użytkownik kulek855 edytował ten post 18 stycznia 2016 - 13:16
Vanitas vanitatum et omnia vanitas.
#28 (Paweł Wróblewski)
Napisano 18 stycznia 2016 - 13:58
@JohnyH - nie kupowałbym takiego szrota. Poczekaj, ciężko pracuj, dozbieraj