Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Jaki kompakt

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 Arek66

Arek66
  • Nowa postać
  • 8 postów

Napisano 13 lutego 2016 - 10:20

Witam serdecznie, jestem tutaj nowy. Robię zdjęcia około 3-4 lat. Używam do tego aparatu Finepix s4500 link http://www.optyczne....ja_aparatu.html . Z własnych doświadczeń ten aparat po prostu mi już nie wystarcza. Nie dość, że robi szarawe zdjęcia, to już o zmroku nie ma mowy o foceniu. Tak samo w lesie, jak jest mało światła. 

Koledzy chciałbym prosić o radę. Jaki aparat wybrać aby był lepszy od tego który mam. Nie interesuje mnie lustrzanka bo nie chcę iść w tym kierunku- za dużo zachodu. Chciałbym jakiś kompakt do 1000 zł max. Nie wierze, że nie ma lepszych od tego mojego. Po prostu chcę go zamienić na inny bo już nie wytrzymuje z tym szarym obrazem :D :D Moim pomysłem jest ten aparat 

http://www.ceneo.pl/39090616#tab=spec

Może jest tutaj jakiś użytkownik tego sprzętu?

Proszę o rady i pomoc. 

Pozdrawiam.

#2 kulek855

kulek855
  • Użytkownik
  • 2 043 postów

Napisano 13 lutego 2016 - 11:21

O tu:

https://www.google.p...szpHoGGa8zdk-gD

ARTLIMITED

Vanitas vanitatum et omnia vanitas.

#3 Arek66

Arek66
  • Nowa postać
  • 8 postów

Napisano 13 lutego 2016 - 20:21

Bardziej mi chodziło o to aby pomógł w wyborze ten który ma ten a nie inny aparat i go poleca. Na googlach sprawdzałem i nie potrafię wybrać

#4 JohnyH (Jan)

JohnyH
  • Użytkownik
  • 185 postów

Napisano 13 lutego 2016 - 21:17

Kolego Arek66,

Witamy na forum.

Chciałbym przestrzec Ciebie przed błędem jaki możesz popełnić. Podam Tobie to na własnym przykładzie.

W zeszłym roku postanowiłem pobawić się w fotografowanie ptaków i przesiadłem się z "małpki" Canona na nowego kompakta "bridge camera" Panasonic DMC-FZ200. Ogniskowa do 600mm i światło 2,8 w całym zakresie.

Było bardzo fajnie jak robiłem zdjęcia w otwartej przestrzeni i jak było choć trochę dobrego światła.

Natomiast jak już zacząłem łazić po lesie, robić zdjęcia ptakom wśród gałęzi lub o wschodzie słońca z czatowni to krew mnie zalewała. Na zdjęciach pojawiał się bardzo specyficzny szum. Obiektyw z przysłoną 2,8 nie rysował tak ostro a powyżej ISO 400 nie można było już cropować zdjęcia bo widoczne było zaszumienie. Generalnie aparat robi bardzo ładne zdjęcia ale jak masz przysłonę na co najmniej 4,0 i nie przekraczasz ISO 400.

Tak więc wydałem na cały sprzęt (łącznie z telekonwerterem Canona, 3 aku, torba etc.) 2200zł i mam teraz wszystko na sprzedaż.

Tydzień temu kupiłem sobie za 700zł starego Canona 40D i dopiero teraz jestem zadowolony. Nawet na bardzo tanim obiektywnie Canona 28-80 robi ładne zdjęcia.

Tak więc podsumowując nie wiem co chce Kolega fotografować ale odradzał bym przesiadać się z jednego kompakta na drugi bo mi to odbiło się czkawką. No chyba, że myśli Kolega o widoczkach przy w miarę przyzwoitym świetle to wtedy kompakt się sprawdzi. W razie czego mogę podesłać zdjęcia na priva, które robiłem moim kompaktem. Wtedy Kolega zobaczy czy ten sposób prezentacji, kolory, ostrość jest właśnie tym co potrzeba.

Pozdrawiam,

Jan

C40D - C5D - C400/5,6 - C17-40/4,0L - C85/1,8

#5 Arek66

Arek66
  • Nowa postać
  • 8 postów

Napisano 14 lutego 2016 - 10:16

Bardzo proszę podesłać te zdjęcia. Chodzi o to, że ten fuji w porównaniu do kolegi aparatu sony jest bardzo słaby ( też ma kompakta). Mi się po prostu wydaje, że ten fuji jest bardzo słaby w porównaniu do innych kompaktów.

Pozdrawiam.

#6 rafisko

rafisko
  • Użytkownik
  • 208 postów

Napisano 14 lutego 2016 - 13:25

A ile chcesz wydać na aparat?
Bo za około 700 kupisz 40d i za 400 jakieś szkło z zakresu 70-300 nawet ze stabilizacją.
A zdjęcia kompakt vs lustro to nie ma tem pierwszy startu.

#7 pawelpisz (Paweł Niedźwiecki)

pawelpisz
  • Użytkownik
  • 818 postów

Napisano 14 lutego 2016 - 15:25

Tak jak @Arek66 napisał, nie potrzebuje lustrzanki, zapewne ma być to być sprzęt lekki, nieduży - zatem bardzo mobilny, z drugiej strony kolega chce robić nim dobre jakościowo zdjęcia i nie wydać na niego więcej niż 1000zł. Używał 4-5 lat kompaktu, także fotografia dzikiej zwierzyny w tym ptaków go nie interesuje, bardziej widoczki, leśne klimaty. Proponuje coś z bezlusterkowców z wymienną optyką, znajdzie się jakiś w granicach 1000 -1500zł. Nie ma sensu pchać pieniędzy w używany, stary sprzęt, który proponuje @rafisko.

Gdzieś z Puszczy Piskiej...

puszczapiska.pl

#8 rafisko

rafisko
  • Użytkownik
  • 208 postów

Napisano 14 lutego 2016 - 16:53

@pawelpisz w bezlusterkowcu na pewno obraz będzie lepszy od kompaktu ale za 1000 to niewiele można wybrać. Używany nex5n plus kit 18-55 wyczerpuje budżet. Jakość na kicie bardzo umowna, a jakiekolwiek tele to koszt ponad 700 w sonym za używany. A w wątku jest mowa o zoomie x30, który w nexie jest nieosiągalny, bo tam nie ma takiego obiektywu ;] wiem bo mam nexa do kieszeni i w góry. Jeszcze pozostaje zasilanie takiego aparatu, bo czasem 2 baterie na dzień to za mało.

Z drugiej strony jeśli ktoś decyduje sie na kompakt to trudno spodziewać sie po zoomie do 720mm jakości jak w lustrzance. Jeśli zoom ma być dobry to maksymalne powiększenie nie może być większe niż 3-4 razy. Nie bez powodu taki sony rx100 kosztuje tyle pieniędzy.

#9 pawelpisz (Paweł Niedźwiecki)

pawelpisz
  • Użytkownik
  • 818 postów

Napisano 14 lutego 2016 - 17:11

@rafisko nikon 1 s2 kosztuje niewiele ponad 1000 zł, a zdjęcia robi całkiem niezłe, poza tym @Arek66 nic nie pisał o zoomie 30x, a cały czas odnosimy się do jego prośby. Z jego wypowiedzi wywnioskowałem że nie będzie mu potrzebny "czołg". Może niech @Arek66 sprecyzuje najpierw do czego dokładnie będzie wykorzystywany aparat. 

puszczapiska.pl

#10 rafisko

rafisko
  • Użytkownik
  • 208 postów

Napisano 14 lutego 2016 - 17:18

@pawelpisz pisał o Sony hx 60 z tego co widzę... stąd moje propozycje.
Nie wiem jak działa Nikon w bezlusterkach, bo zdaje się razem z canonem szoruje ogony wszelkich kategorii sprzedażowych;)
Prędzej bym wybrał sony, olka albo fuji, bo ich produkty się dobrze sprzedają a to świadczy o popularności systemu i dostępności choćby obiektywów i innych akcesoriów.

#11 pawelpisz (Paweł Niedźwiecki)

pawelpisz
  • Użytkownik
  • 818 postów

Napisano 14 lutego 2016 - 17:32

@rafisko Nikon przoduje to fakt :) :rolleyes:   @Arek66 rzucił hasło z którego nic nie wynika i tylko domysły snujemy i spieramy się który złom jest lepszy ten z 1000 czy ten za 800 . Jak dla mnie to ten sam przedział jakościowy. Poza tym niech Arek idzie sobie do sklepu weźmie aparat do ręki, pomaca, strzeli ze dwa razy i zobaczy czy mu pasuje i w tej cenie niech cudów nie oczekuje od obrazka w ciemnym lesie :P Jak dla mnie temat wyczerpany. :D

puszczapiska.pl

#12 Roby

Roby

Napisano 14 lutego 2016 - 18:16

http://forum.fujiklu...hp?f=20&t=17207

http://forum.fujiklu...hp?f=20&t=17045

http://forum.fujiklu...hp?f=20&t=17136

http://forum.fujiklu...hp?f=20&t=17082

Obiektywy wprawdzie sprzedane, ale co rusz sie pokazują i cena na tym samym poziomie. Na początek taki zestaw wystarczy. No chyba że autor wątku potrzebuje superzooma, to nie wystarczy ;-)

#13 Arek66

Arek66
  • Nowa postać
  • 8 postów

Napisano 14 lutego 2016 - 18:57

Koledzy przepraszam za nieobecność w lesie byłem :D To tak. Aparat właśnie ma mi służyć do robienia zdjęć- głównie sarna, jeleń, czasem lisek. Do tej poru używałem swojego fuji i mam kilka "dobrych fotek" ale to tylko kilka :D Było mnóstwo sytuacji gdzie mój aparat po prostu nie mógł "zrobić" zdjęcia w lesie i to bardzo mnie irytowało. Jak wcześniej wspomniałem żadnej lustrzanki bo nie chce mi się tego dźwigać. Zamierzam też zostać myśliwym więc byłby to dodatkowy ciężar. Dokładając jeszcze to bardzo lubię filmować i byłoby bardzo dobrze gdyby ten aparat miał świetne możliwości filmowania. Ten mój fuji to niestety tych dobrych możliwości filmowania nie posiada. Dźwięku prawie nie słychać i słychać szumy.

Aparat ma być max do 1000 zł.

Pozdrawiam.

#14 rafisko

rafisko
  • Użytkownik
  • 208 postów

Napisano 14 lutego 2016 - 19:57

gdyby ten aparat miał świetne możliwości filmowania

Aparat ma być max do 1000 zł.

aparat po prostu nie mógł "zrobić" zdjęcia w lesie
Czyli nowy ma robić

Ale niestety: Takie rzeczy tylko w erze.

Albo będzie tanio albo dobrze. 

Jeśli będzie tanio nie będzie dobrze.

Jeśli będzie dobrze nie będzie tanio.

@pawelpisz też uważam ten wątek za zakończony :) Spór sprzętowy do niczego nie prowadzi. Lepiej się zająć zdjęciami ;)

#15 Arek66

Arek66
  • Nowa postać
  • 8 postów

Napisano 15 lutego 2016 - 09:31

W tym momencie nie zgodzę się z wami, że tanio to nie będzie dobrze. Kolega też używa kompakta i robi przyzwoite zdjęcia ( sarna, jeleń, lis). Sam także zrobiłem kilka dobrych zdjęć kompaktem. Może teraz będzie pytanie czemu nie chcę kupić tego kompaktu co ma kolega. A to dlatego, że myślę nad czymś nowszym- bo tamten ma kilka dobrych lat. Jestem przekonany, że kompaktem MOŻNA zrobić dobre zdjęcie. 

Pozdrawiam. 

#16 FotoDam (Damian Kwasek)

FotoDam

Napisano 15 lutego 2016 - 09:44

Nie obraź się ale kompaktem możesz uwiecznić sobie pobyt z wakacji a nie przyrodę i logicznym raczej jest że większość nas z forum posiada lustrzanki i ciężko będzie ci pomóc czy coś doradzić.

#17 Arek66

Arek66
  • Nowa postać
  • 8 postów

Napisano 15 lutego 2016 - 09:57

Ja tylko piszę swoje wrażenia na temat kompaktu. Nie obrażę się :) Jest to oczywiste, że robiąc zdjęcia lustrzanką będą lepsze, ale to nie oznacza, że nie można zrobić kompaktem dobrego zdjęcia.

Pozdrawiam.

#18 Arek66

Arek66
  • Nowa postać
  • 8 postów

Napisano 15 lutego 2016 - 10:02

W takim razie inaczej. Jeśli koledzy nie potrafią mi pomóc w temacie kompaktów to może zacznijmy dyskusję na temat lustrzanek. Jeśli bym się przekonał do nich to pomyślę. Potrzebuję jednak propozycji. Jaką kupić? Używana czy nowa? Wiadomo, używaną kupię nawet za 800 zł tylko czy będzie dobra? Jak nowa to jaka w tym przedziale cenowym, może nawet nie próbować kupować lustrzanki za +/- 1000 zł?

Pozdrawiam.

#19 rafisko

rafisko
  • Użytkownik
  • 208 postów

Napisano 15 lutego 2016 - 13:02

@Arek66 ja nie twierdzę, że się nie da. Da się. Nawet analogiem bez AF się dało to czymś z AF na pewno się da.

Dzisiaj z ciekawości zabrałem sobie nexa6 wraz z 55-210 na ptaki na ogród. I spodziewałem się wyniku tych zdjęć. A wyglądało to tak: jest ptak, ostrzę, ptak odleciał a ja nadal ostrzę. I trafiłem 1 klatkę na 10 prób, kilka się nie doostrzyło, kilka nieostrych, kilka nietrafionych. Wniosek: przy okazji można się pobawić, ale mając wybór biorę lustrzankę.
I teraz zakładając, że mam kompakt który ma słabszy AF niż bezlusterkowiec to trafiam 1na 20 klatek.

Kto co lubi. Jednak wolę nie chodzić na skróty. A nawet mnie kusił jakiś kompakt x30 ale szybko zweryfikowałem plany jak poczytałem wrażenia i testy. Jeśli kompakty z hiper zoomem dawały przynajmniej przyzwoity obraz to sens wydawania kilku tysięcy na 400/5.6 czy inne szkło mijał by się z celem.