Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Bzygi i muchy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1248 odpowiedzi w tym temacie

#741 jasieczek (Piotr T)

jasieczek
  • Użytkownik
  • 1 528 postów

Napisano 22 czerwca 2010 - 22:08

382. Gymnosoma sp.

Dołączona grafika

#742 August

August

Napisano 22 czerwca 2010 - 22:53

2 ostatnie bardzo fajne - śliczne mordki mają :-D
<p>Nikon FX i Olympus m4/3

#743 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 23 czerwca 2010 - 06:25

Racja, chociaż dla mnie osobiście bardziej się podoba ujecie nr. 382.
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#744 ricosz

ricosz
  • Użytkownik
  • 2 758 postów

Napisano 24 czerwca 2010 - 00:14

Racja, chociaż dla mnie osobiście bardziej się podoba ujecie nr. 382.

Też tak uważam.

Canon SX10 + Raynox DCR-250 + dyfuzor

#745 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 24 czerwca 2010 - 08:35

u Was tak sucho świtem ? :mrgreen: mnie generalnie leń mieszkający w d.... pozawala teraz tylko na wstawanie przed wschodem słońca i siedzenie w trawie dlatego zaglądał będę tutaj częściej, zresztą warto co widać po Waszych zdjęciach ;-)
przeczytałem tę krótką dyskusję z poprzedniej strony i dorzucę swoje 3 grosze. ostapowicz, nie ma czego żałować - chodzi mi o sprzęt który masz (a swoją drogą jaki ?:) - praktycznie każdym da się zrobić dobre foty, kwestia podejścia, a im lepszy sprzęt tym łatwiej a już dobra lampa zdecydowanie ułatwia focenie (czasy naświetlania). kwestia tylko tego typu, czy odpowiadają Ci zdjęcia robione z lampą ? mnie nie, chociaż czasem się przydaje i nie ukrywam że kilka razy użyłem. jak używasz makro ze skalą odwz. 1:1 to dokup sobie tylko raynoxa 250 i przekonasz się, że nic więcej do szczęścia nie będzie Ci potrzebne :)
ricosz piszesz, że gdybyś mógł użyć wyższego iso, lampy być nie używał. ja nie wchodzę na iso powyżej 200, zwykle robię na 100, czasy naświetlania najczęściej w granicach 1sek, czasem nawet powyżej 2sek. ale na makro zwykle wychodzę przed wschodem słońca a wracam do domu tuż po, chyba że siedzę gdzieś, gdzie jest cień - warunek konieczny to bezwietrzna pogoda czyli jak widzę mgłę za oknem to wyłażę :) i to na pewno sprawdzona metoda na focenie bez użycia dodatkowego źródła światła. poza tym o brzasku robale są zdecydowanie mniej ruchliwe a jak jest chłodno to spokojnie można je przekładać z trawki na trawkę :)

383
Dołączona grafika

384
Dołączona grafika

385
Dołączona grafika

#746 turbol

turbol

Napisano 24 czerwca 2010 - 10:07

Drojac, cała seria super :thumbsup:

#747 puciu

puciu

Napisano 24 czerwca 2010 - 10:25

Drojac, doskonale.

#748 ricosz

ricosz
  • Użytkownik
  • 2 758 postów

Napisano 24 czerwca 2010 - 14:36

...
ricosz piszesz, że gdybyś mógł użyć wyższego iso, lampy być nie używał. ja nie wchodzę na iso powyżej 200, zwykle robię na 100, czasy naświetlania najczęściej w granicach 1sek, czasem nawet powyżej 2sek....

Wszystko się zgadza, tyle że ja nie używam statywu - ani razu mi się to nie zdarzyło. Nawet nie zamierzam go kupić. Za to jestem bardziej mobilny. Mogę więc używać tylko czasów powyżej 1/50, inaczej wychodzą poruszone. Robiłem na 400 ISO i wystarczyłoby ono nawet na zacienionych miejscach, jednak szumy nie do zaakceptowania.

383 najlepsze, 385 najmniej ostre z trójki.

#749 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 24 czerwca 2010 - 19:58

Przeniosłam z BŁ, chyba się nadaje :oops:
386.
Dołączona grafika

#750 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 24 czerwca 2010 - 20:26

Jasne, że tak. Może odrobinę za ciemna, ale i tak mi się podoba.
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#751 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 24 czerwca 2010 - 20:32

Judyta, też bym rozjaśnił samą muchę, może ciut kontrastem ruszył :->

jeszcze jedna ode mnie
387
Dołączona grafika

#752 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 24 czerwca 2010 - 21:44

Drojac, twoja bez porównania- ekstra, wybieram się o świcie ale czekam na lepszą pogodę.
Podoba mi się u jasieczka nr.380. nie jest duże zbliżenie ale jest coś takiego innego, światło? Jak jest zrobione te zdjęcie, jeżeli mogę wiedzieć?

#753 jasieczek (Piotr T)

jasieczek
  • Użytkownik
  • 1 528 postów

Napisano 25 czerwca 2010 - 11:21

Drojac, wszystkie ładne, ale wolałbym bez kropelek.
Judyta, zdjęcie zostało zrobione wbrew regułom przyjętym przez - jak ja to mówię - łowców światła. Zbliżenie jest duże (DCR 250 + DCR 150), włączona lampa z dyfuzorem (o ile tak można nazwać tę konstrukcję). Muszka siedziała na pniu sosny wejmutki pokrytym glonami, stąd tonacja zdjęcia. Twoja mucha świetnie trafiona, przy dużej GO, zdjęcie można rozjaśnić, ale nie za bardzo, wystrzegaj się "sprania" kolorów.

#754 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 25 czerwca 2010 - 14:11

jasieczek, bawię się w makro tylko przed wschodem słońca i o świcie a wtedy prawie zawsze jest mokro, więc taka dekoracja a nie inna. wbrew pozorom nie używam zraszaczy bo to sztuczne i dziecinne, poza tym dość łatwe do zdemaskowania. poza tym rano światło jest zdecydowanie najlepsze do fotografowania a zdjęcia z użyciem lampy są bardzo sztuczne - w dzień z kolei słońce nie zawsze da się okiełznać :->

#755 Zyga11

Zyga11

Napisano 25 czerwca 2010 - 18:41

Drojac, ladne zdjecie i zgadzam sie z tym, co napisales.
photan.webs.com

#756 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 25 czerwca 2010 - 18:54

jasieczek, dziękuję za info., muchę trochę rozjaśniłam, kontrastu też użyłam i jest trochę lepiej, ale tego stworzenia jest tak dużo że chyba będzie trzeba poćwiczyć na nowych obiektach, pozdrawiam. :-D

#757 ricosz

ricosz
  • Użytkownik
  • 2 758 postów

Napisano 25 czerwca 2010 - 21:04

Jasieczek, ciekawi mnie ten dcr-150. Średnica soczewki jest taka jak w dcr-250? Potrzebuję jakiegoś dobrego szkła (soczewki, konwertera) o większej średnicy niż w dcr-250, ale o mniejszej mocy właśnie ok. 4 dioptrii. Jak sprawdza się dcr-150 w Twoim mniemaniu.

Jeśli chodzi o zdjęcie to uzyskałeś dużą głębię jak na kombinację 2 szkieł.

#758 jasieczek (Piotr T)

jasieczek
  • Użytkownik
  • 1 528 postów

Napisano 25 czerwca 2010 - 23:10

Ricosz, uprzedziłeś mnie pytaniem, bo czytając gdzieś tam o Twojej potrzebie większego ISO itd., pomyślałem, że DCR 150 bardzo by Ci się przydał. Średnica szkła jest taka sama jak DCR 250, sadząc po winietowaniu w moim aparacie, zresztą na oko też. Powiem Ci, że odkąd szukam większych obiektów (głównie modraszkowate i gąsienice) nie zdejmuję go z obiektywu. Rozmycia są mniejsze, bo GO jest większa, ale o to Ci przecież chodzi. Obiekty do 5 mm śmiało wykadrujesz. Ze względu na większą GO trudniej się ostrzy (większa tolerancja w doborze odległości, z drugiej strony trudniej znaleźć optimum), no i odległość ostrzenia jest większa, co oznacza w foto z ręki większe wymagania. Ale na pewno dasz sobie radę, dlatego gorąco polecam. "Prześwietlając" moje zdjęcia łatwo się zorientujesz, które zrobiłem tym konwerterem (focal length - ok. 20 cm).

#759 ricosz

ricosz
  • Użytkownik
  • 2 758 postów

Napisano 25 czerwca 2010 - 23:31

Dzięki Jasieczek. Szykuje się więc nowy zakup.

#760 ShedirAchird (Szymon Mic)

ShedirAchird
  • Użytkownik
  • 726 postów

Napisano 29 czerwca 2010 - 18:51

388
Dołączona grafika

Wiem, mała GO. Na obronę dodam, że fotka z ręki, wykonana ok godziny 5 rano przez mieszek makro :-/

Ale nareszcie mam statyw, który czeka na chrzest :mrgreen:

C40D | T17-50 F/2.8 | C85 F/1.8 | S150 F/2.8

www.2obiektywy.pl

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych