@laszlo111 ostatnia wersja według mnie naj.
Porady dotyczące obróbki zdjęć
#21 (Marek Skruch)
Napisano 27 września 2016 - 17:48
<span style='font-size: 14px;'><strong class='bbc'><a class='bbc_url' href='[url="""]http://www.marekskruch.pl'>www.marekskruch.pl</a></strong></span>[/url]
#22 (Paweł Wróblewski)
Napisano 27 września 2016 - 17:48
@laszlo111 - BTW, w Sanie zawsze tak sucho?
Napisano 27 września 2016 - 17:55
Jeżeli opinia ma być szczera to na zdjęciu brak dobrego światł. Zdjęcie jest szare, bure i ponure. Nawet jeżeli podratujesz je obróbka to i tak nic z niego ciekawego nie wyjdzie. Stać Cię na lepsze kadry. To tylko moje zdanie, nie musisz się nim przejmować.
Vanitas vanitatum et omnia vanitas.
#24 (Szymon Bartosz)
Napisano 27 września 2016 - 18:55
w Sanie zawsze tak sucho?
Nie zawsze, akurat od dawna nie było większych opadów. Jak dobrze poleje to w tym miejscu robi się nawet 2 metry głębokości.
Zdjęcie jest szare, bure i ponure
No właśnie mi to zdjęcie również nie podoba się w żadnej wersji. Dlatego tu trafiło bo myślałem, że znacie jakiś trick aby coś z niego wyciągnąć. Jednak z gówna bata nie ukręcisz.
ostatnia wersja według mnie naj.
Może i naj ale i tak słaba
Użytkownik laszlo111 edytował ten post 27 września 2016 - 18:57
#25 (Marek Skruch)
Napisano 27 września 2016 - 21:06
Troszkę więcej inwencji twórczej i wyobraźni.
No właśnie! Najważniejsze są inwencja twórcza i wyobraźnia.
4
Użytkownik Vulpes edytował ten post 27 września 2016 - 21:12
<span style='font-size: 14px;'><strong class='bbc'><a class='bbc_url' href='[url="""]http://www.marekskruch.pl'>www.marekskruch.pl</a></strong></span>[/url]
#26 (Piotrek)
Napisano 27 września 2016 - 21:36
@Roby prośba do Ciebie o usunięcie mojego poprzedniego posta oraz zdjęcia. Ew. kogokolwiek z administracji.
@Vulpes masz rację, niepotrzebnie próbowałem podpowiedzieć czy nakierować. To ważna lekcja dla mnie i nauczka na zaś.
Jak to mawiają, jeśli masz miękkie serce to musisz mieć twardą d..ę. Dzięki za nauczkę i przypomnienie.
Gwoli ścisłości. Na co dzień nie używam tego programu, bo z daleka widać że to hdr.
Użytkownik Arti edytował ten post 27 września 2016 - 21:37
#27 (Szymon Bartosz)
Napisano 31 października 2016 - 15:00
Powoli zapoznaję się z wtyczkami Nik Collections, o których wspominał kiedyś @Vulpes. Nie jstem zwolennikiem zbytniej ingerencji w zdjęcia ale czasem dzięki takim programom można uratować zepsute fotki. Trzeba jednak umieć je obsługiwać a ja nie mam pojęcia jak daleko można się posunąć, żeby efekt nie był sztuczny. I tu proszę Was o pomoc. Zrobiłem 2 kadry Połoniny Wetlińskiej w dosyć kiepskich warunkach pogodowych. I teraz staram się coś z tego wyciągnąć. Co sadzicie o efektach?
5. RAW
5a. wywołane
6. RAW
6a. wywołane
#29 (Marek Skruch)
Napisano 31 października 2016 - 17:05
Efekt ok. Delikatnie bym jeszcze powyciągał cienie na dole. Zwłaszcza na pierwszym.
#30 (Szymon Bartosz)
Napisano 31 października 2016 - 17:46
Delikatnie bym jeszcze powyciągał cienie na dole
Ale co to znaczy? Chodzi Ci o rozjaśnienie tych drzew na dole?
#31 (Marek Skruch)
Napisano 31 października 2016 - 18:32
Tak, chodzi mi o ten ciemny pas lasu. Możesz miejscowo rozjaśnić cienie.
#32 (Szymon Bartosz)
Napisano 31 października 2016 - 18:38
@Vulpes Dzięki za porady. Powoli zaczynam łapać o co chodzi. Akurat te drzewa po rozjaśnieniu mi się nie podobają. Gdyby było ośnieżone to owszem ale nie są więc wolę takie ciemne obramowanie od dołu. Ale to już chyba szczegół i każdy może mieć swoją wizję.
Może ktoś jeszcze zamieści jakieś zdjęcie w tym temacie? On nie jest prywatny.
#33 (Marek Skruch)
Napisano 31 października 2016 - 18:51
Oczywiście, że każdy ma prawo do swojej finalnej wizji fotografii. Ja myślałem tylko o nieznacznym rozjaśnieniu. Tam gdzie matryca już nie rejestruje szczegółów (bez zabiegów dokonywanych w trakcie późniejszej obróbki zdjęcia), tam ludzkie oko te szczegóły jeszcze dostrzega. I obrabiając zdjęcia staram się do tego dążyć.
#34 (Mariusz Lewandowski)
Napisano 31 października 2016 - 18:53
W 5a rażą mnie chmury w centrum, są trochę nienaturalne, może za dużo mikrokontrastu. Być może pomoże selektywne zdjęcie saturacji, bo pojawia się jakiś zafarb. Zwróć też uwagę, że na górnej granicy cieni na dole kadru, nad drzewami, pojawiła się jaśniejsza otoczka, można by ją wymaskować.
Na 6a uratuj przepalenia w światłach, w prezentowanym rawie (6) ich nie ma.
Do ratowania tych zdjęć nie używałbym Nik-a, tylko suwaków.
A w ogóle to moim zdaniem nie trzeba tu nic ratować, zdjęcia są naturalne, widać na nich klimat miejsca i brzydką pogodę, reszta jest zupełnie indywidualna i można z takich kadrów uzyskać przejaśnienia po ulewie lub ciemne chmury nadchodzącej nawałnicy.
-- M.
#35 (Szymon Bartosz)
Napisano 01 listopada 2016 - 10:44
@Mel Dzięki. Później zrobię wersję z uwzględnieniem porad Twoich i Marka.
Napisano 20 maja 2023 - 20:38
Napisano 21 maja 2023 - 15:23