Kleszcze i komary - jak sobie z nimi radzicie?
Napisano 16 października 2006 - 12:31
Napisano 16 października 2006 - 13:48
Napisano 16 października 2006 - 14:49
Dobre efekty daje środek w sprayu o nazwie "Autan", niestety śmierdzi to trochę a jak chcemy być niewidoczni dla nosów zwierzaków to już tego nie polecam.
Nie ma chyba skutecznego zabezpieczenia. Pozostaje przegląd po powrocie z lasu. Rozbieram się wytrzepuję ubranie i wchodzę pod prysznic. Pod prysznicem warto zajrzeć dokładniej w różne "zakamarki", szczególnie te mniej doswietlone.
im szybciej kleszcz usunięty, tym mniej swędzi później.
Warto się zaszczepić na Boreliozę bo to wredne choróbsko. Ja jestem zaszczepiony przez zakład pracy, tzn. Nadleśnictwo.
Napisano 16 października 2006 - 16:45
Napisano 16 października 2006 - 22:40
Napisano 17 października 2006 - 17:41
Na boreliozę wywołaną przez B. burgdorferii i inne bakt. szczepionki nie ma, choc USA próbowało.
Przede wszystkim nalezy sie dokładnie oglądać. Kleszcze wyjmowac jak najszybciej. Bakt bytuje w jelicie kleszcza i przed upływem 24 godzin mamy duże szanse uniknąc wymieszania krwi z antygenem.
badania:
Bezwzględnie testy przesiewowe na Elisie rekombinowanej i testy potwierdzające westernblot.
Badania dna metodami pcr i pochodnymi z krwi i moczu - b mała skuteczność. Wysięki ze stawów, punkcje -Ok - przy ustalaniu gatunku (różnicowanie od np reumatoidalnego zapalenia stawów)
leczenie antybiotykami. Jeżeli występuje rumień żadnych badań tylko obligatoryjnie leczymy.
na szybko i w wielkim skrócie
w razie pytań smiało
pozdrawiam
Napisano 17 października 2006 - 17:53
Napisano 17 października 2006 - 18:16
ugryzienie - brak śladu - nie robisz nic, jeżeli jesteś świadomy ryzyka ze względu na prace hobby itp, raz w roku się badasz testy przesiewowe, póżniej jeżeli uzyskasz wynik wątpliwy lub dodatni potwierdzasz to westernblotem
ugryzienie - rumień - do lekarza -a ten powinien ci dać antybiotyki, jeżeli nie da - zmień lekarza
Punkcje, dna robisz w celu dokładnego zdiagnozowania, po konsultyacjach lekarskich i testach, które jednoznacznie nie wykazały, że to borelioza
pozdrawiam
innymi słowy dna, pcr itd nie można robic bez przeprowadzenia badań w kierunku przeciwciał - czyli testów przesiewowych i potwierdzających
możesz uzyskac wyniki fałszywie ujemne co jest gorszą rzeczą niż wynik fałszywie dodatni
Napisano 17 października 2006 - 21:40
Muszę powiedzieć że niesamowita odpowiedź Jestem pod wrażeniem no i czegoś więcej się dowiedziałem
Napisano 18 października 2006 - 09:20
Napisano 13 stycznia 2007 - 15:36
1. Rozpoznawanie i Leczenie Boreliozy. Dr Joseph J Burrascano
2. Portal o boreliozie prowadzony przez lekarzy specjalistów ds. zakażeń odzwierzęcych
I informacje o wkraczającej do Polski nowej groźnej chorobie przenoszonej przez komary
3. Wirus zachodniego nilu
I na koniec, jako ciekawostkę, opracowanie dotyczące występujących w kraju komarów:
4. Komary
Napisano 13 stycznia 2007 - 15:46
napromieniowany chyba jestem
Napisano 13 stycznia 2007 - 16:05
o choroba to może i ja też, bo komari i muchi co prawda siadają ale nie pożywiają się , a kleszcze to nawet nie próbują siadać, muszę sprawdzić licznikiem gaygera lub jakoś tak czy czasem nie świecę w kosmoś.Ja chyba jestem dzieckiem czarnobyla bo nic mnie się nie trzyma
A co myślicie żeby uszyć z tiulu czy jakoś tak się to nazywa taki leciutki kombinezonik, przewiewne to i leciutkie może by zdało egzamin latem kosztowne to to nie powinno być a kto wie? przecież to by była taka przenośna moskitiera
Muszę się za krawcem rozglądać, co by uszył coś takiego, wiem że ten materiał to nie jest drogi, taka firaneczka, na to jakiś spray w kolorach maskujących i prawie 2 sroki za jeden ogon.
HA to może być dobre.
Napisano 13 stycznia 2007 - 16:41
Lekki, oddychający i tani ok 30zł, wygląda jak papierowa serwetka
Jedyny minus jaki znalazłem to taki że głupio ktoś by wyglądał w białym kombinezonie biegającym po lesie
No chyba że tak jak tomajk napisałeś farbkami by się go w jakąś panterke pomalowało
Napisano 13 stycznia 2007 - 17:09
Wyobrażasz sobie latem w czymś takim wyjść na upał
Zresztą ja na podstawie tego co mają pszczelarze to wymyśliłem tylko że oni to głownie na głowę mają takie siateczki.
Napisano 13 stycznia 2007 - 17:34
Tak, pod warunkiem że kombinezon będzie z TYVEKuWyobrażasz sobie latem w czymś takim wyjść na upał
Napisano 13 stycznia 2007 - 20:20
Akurat nie bardzo wiem co to jest, może troszkę imformacji podasz, bo jednak france muchy i inne dziadostwa są wpieniające a sezon za pasem i przyda się coś wykombinować.Tak, pod warunkiem że kombinezon będzie z TYVEKu
Napisano 13 stycznia 2007 - 20:53
Lakiernicy stosują te kombinezony tez w kabinach lakierniczych, gdzie temp dochodzi do 50 stopni
Napisano 22 stycznia 2007 - 18:07
Napisano 27 maja 2007 - 17:15