Kleszcze i komary - jak sobie z nimi radzicie?
Napisano 29 maja 2007 - 06:45
Moskitiera to najlepsze rozwiązanie na lato, przydałyby się jeszcze jakieś ochronne rękawiczki.
Mnie na szczęście od kilku lat kleszcze omijają.
Napisano 29 maja 2007 - 14:06
tylko nie przed kleszczami niestety
Ale za to jakie maskowanie dobre http://www.airsoft.e... ... /4_big.jpg
Napisano 29 maja 2007 - 14:48
Kleszcze coś mnie omijają, bo od początku sezony nie mialem ani jednego, a w lesie sporo razy byłem
Canon 30D+Canon 10-22 IS USM+Pol-Cir+Statyw i głowica Manfrotto+szkiełka M-42
Napisano 29 maja 2007 - 15:10
tu link do strony z poradnikiem jak 'to' zrobic: http://militar.webpa...maskowanie.html
Apropo kleszczy... Podobno na warmii takze jest ich duzo, ale pomimo tego w niedziele wybralem sie na lono natury by powtorzyc trygonometrie, i przy okazji sie poopalac. W krotkich spodenkach przedzieralem sie przez geste krzaczory i ląki, potem na samym srodku jednej z nich rozlozylem sie z kocem. przez 3 godziny zauwazylem 2 kleszcze wedrujace po kocyku, w domu sie dokladnie obejrzalem, i nie przynioslem ze soba ani jednego. Moze jednak nie jest tak zle?
Napisano 29 maja 2007 - 18:09
Napisano 29 maja 2007 - 20:04
i tak mam tylko kita
Napisano 29 maja 2007 - 20:52
Wracając do tematu odstraszania natrętnych owadów, próbował ktoś olejek goździkowy? Podobno odstrasza komary. Na meszki dość skuteczny jest waniliowy (potwierdzam )
A dla koni stosuje sie maść nagietkową, może ktoś zechce wypróbować
Napisano 31 maja 2007 - 19:24
ja je polubiłem, do tej pory mam farta, bo od lat nic od nich nie złapałem. To jest mój okaz zeszłoroczny
1)
Wątek fotoprzyrody bez fotki ???
Z uwagi na pozycję godną jogi, to jedno z najtrudnieszych zdjęć, jakie zrobiłem
Napisano 03 lipca 2007 - 12:37
Co do kleszczy to conieco napisze
Badziewia tego umnie pod dostatkiem :/ niestety, najwiecej jest na wisne i jesienia.
Nawet juz od lutego do kwietnia, pozniej od czerwca do konca sierpnia mniej, a juz od
konca sierpnia do piewrszych wiekszchych przymrozkow.
Najwiekszy wysyp poczatek wiosny i poczetek jesieni.
Duzo pisza i mowia ze kleszcze spadaja z drzew... bajka, siedza do wysokosci 150cm,
glownie trawy, krzaki, w borach iglastych mniej nawet b.malo, lisciaste tak, miejsca zacienione, podmokle jak najbardziej. Ot to tak w skrocie.
Ja zawsze jezeli ide na "polowanie" nosze dlugie buty, spodnie w buty, koszula w spodnie, dlugi rekaw, czapka na glowe po powrocie obowziakowa wszystkie rzeczy trzepac obejzec, a samemu pod prysznic jak juz pisane bylo wczesniej.
Co do skutecznuch srodkow odstraszajacych, wszystkie autany itp na nic sie zdaja, ale jest jeden srodek skuteczny na maxa, testowane wiele razy i zawsze dziala! od jakiegos czasu jak zapodalem kumplowi ze strazy granicznej to juz wiekszosc z nich sie zaopatrzyla i sa w 100% zadowoleni
Nazywa sie to U.S. Army Insect repellent, taki maly pojemniczek zielony z czarna nakretka czasami ma psikacz, kosztuje to od 20-40zl w zaleznosci kto jak zdziera, wystarcza na dlugo.
Smaruje sie tego nie duzo, ale wszystkie miejsca odkryte, nie smierdzi - dla zwierzat, dla ludzi taki specyficzny smrodek, ale po kilku minutach nie czujesz, dla robali jak najbardziej jest nieprzyjemny, za dlugo lepiej tego na sqrze nie trzymac chemia na maxa ale pieronsko skuteczna, unikac kontaktu z blonami sluzowymi!!!!! itp.
Testowane w Wietnamie a chyba nie musze pisac ile tam robali
Mi kiedys polecil znajomy ktory bawi sie w survival, i podczas manewrow na biebrza, wszyscy byli oblepieni przez komary i inne swinstwa chociaz wyautanowani itp srodkami odstraszajacymi, a on posmarowal sie tym specyfikiem i mial spokoj.
Ja uzywam jakies ok 4 lata i nie narzekam
Druga sprawa przydatny patent na kleszcze to przed wysjciem wypsikac sie srodkiem na kleszcze dla psow i kotow frontline w sprayu, tylko ubranie oczywiscie pomaga.
Co do tego gdzei i jak mozna kupic to sklepy z militariami ten US. kiedys na allegro bylo ale juz od dawna nie widzialem.
Frontline hurtownie weterynaryjne itp, na allegro tez mozna trafic.
Ot to tyle co moge napisac w tej sprawie
Pozdro!
Napisano 24 lipca 2007 - 17:13
Turul - gdzie ten U.S. Army Insect można kupić ? są w aptekach ?
Napisano 24 lipca 2007 - 20:26
Napisano 26 lipca 2007 - 13:07
Ja w tym roku za rada morava zaopatrzyłem sie w kapelusz z siatką i w rękawiczki. Nie ma nic lepszego.
Siatka jest ok.
Napisz jakie rękawiczki? Ja używałem takich grubych, zimowych, ale średnio się sprawdzały.
Potrzebne by były cienkie z gęstego materiału.
Napisano 26 lipca 2007 - 13:40
Napisano 26 lipca 2007 - 13:46
Potrzebny by był przewiewny materiał, ale na tyle szczelny aby komar sie nie przebił.
Na komary najskuteczniejsze jest fotografowanie w wietrzne dni, chociaż kleszczom wiatr chyba nie przeszkadza
Napisano 26 lipca 2007 - 15:57
Napisano 26 lipca 2007 - 17:08
Napisano 26 lipca 2007 - 17:17
Napisano 04 maja 2009 - 18:41
właśnie obejrzałem wywiad z weterynarzem, który mówi, że jak się kleszcz wgryzie to go trzeba spirytusem przez parę długich minut moczyć, żeby się upił i wtedy bardzo łatwo się go wyciąga...
oczywiście to metoda dla psów i kotów, ale ja pamiętam, że generalnie kleszcza trzeba dobrze wytargać za ucho (tak aby mu nie pozostała żadna noga w skórze), a drażnienie go różnymi środkami powoduje tylko większe tworzenie śliny, która mocniej zakaża...
no to jak więc jest? czy wy też się "spirytusujecie"?
Napisano 04 maja 2009 - 20:27
i piersióweczka w terenie stanie się niezbędna?..
Napisano 04 maja 2009 - 21:02