Żmija - vipera.
#161 (Piotr)
Napisano 22 marca 2010 - 19:36
Ładne zdjęcia - ja jakbym miał jej zdjęcia robić to 1200mm + konwerter x2
#162 (Sławek Wojtczak)
Napisano 22 marca 2010 - 20:04
Ja robiłem na 200mm i jak widać dalej spamuje na forumŁadne zdjęcia - ja jakbym miał jej zdjęcia robić to 1200mm + konwerter x2
Napisano 22 marca 2010 - 20:21
45 - 300mm, spory crop
46 - 210mm
47 - 190mm
odległość 1,5-2m od węża, czyli spory dystans
Forum Jurajskie ... czyli Jura z perspektywy jej mieszkańców, miłośników, turystów.
#164 (Piotr)
Napisano 22 marca 2010 - 20:37
Gratuluje zdjęć i odwagi
Napisano 22 marca 2010 - 22:13
odległość 1,5-2m od węża, czyli spory dystans
Żmija potrafi pokąsać z odległości równej długości swojego ciała więc ten dystans jest w miarę rozsądny
46. Najbardziej przypadło mi do gustu.
Napisano 23 marca 2010 - 18:37
Może kiedyś też zdobędę się na odwagę żeby do tego gada podejść na odległość "pstryku". Póki co pooglądam sobie zdjęcia na forum
#167 (Paweł Wróblewski)
Napisano 23 marca 2010 - 18:58
do zmiji to to nie podobne bo cale czarne...
EDIT:
przejzalem watek, czarne tez sa, czyli zmija
Napisano 23 marca 2010 - 20:17
Dziś mogłem się przekonać jak szybko potrafią się poruszać, spłoszone błyskawicznie znikały w zaroślach. Drugie spostrzeżenie iż poszczególne osobniki mają swoje ulubione miejsca gdzie się wygrzewają.
48 - zwinięta w taki kłębek leżała jak ja znalazłem
49
Forum Jurajskie ... czyli Jura z perspektywy jej mieszkańców, miłośników, turystów.
Napisano 23 marca 2010 - 20:42
Napisano 03 kwietnia 2010 - 08:13
50
51
Napisano 03 kwietnia 2010 - 12:11
51 dobry kadr, ładnie prezentuje się ostra główka, szkoda tylko tego patyka z lewej.
Napisano 03 kwietnia 2010 - 18:40
Przy minimalnej odległości ostrzenia obiektyw ma minimalną GO, trzeba by zastosować coś o krótszej ogniskowej. Nawet robiłem w domu przymiarki mocując "na płasko" aparat z Sigmą 10-20 na statywie, czyli statyw +/- 150cm + 30cm od szkła do gada i wyzwalanie pilotem. Ale jak zabrałem cały majdan, to akurat modelki siedziały w gęstej tarninie...
Napisano 22 czerwca 2010 - 11:57
Nawet w okolicach Nadleśnictwa Brynek nie było nic :/
Znacie jakieś rejony w poblizu Bytomia lub do ok 100km?
www.tajp.digart.pl
www.tajp.ocom.pl
www.trimek.pl
Canon 350D+ EFS 18-55mm + Helios 44M-4 + kilka bajerów
Napisano 26 czerwca 2010 - 08:21
53.
Napisano 26 czerwca 2010 - 08:57
Zdjęcia jak najbardziej na tak, gratuluję.
Napisano 26 czerwca 2010 - 10:14
wprawdzie 52 wygląda na poruszona (wcale się nie dziwię ja bym się też chyba trząsł) ale 53 już bardzo dobre
Napisano 26 czerwca 2010 - 10:34
A dodam do siebie co do żmii. Fragment mojej pracy licencjackiej "Biologia i ochrona krajowych gatunków węży"
Dymorfizm jest słabo zaznaczony u węży. Samice są dłuższe i masywniejsze od samców. Dorosłe samce ubarwione są najczęściej na kolor szary, popielato-szary, a zygzak jest bardzo kontrastowy. Samice najczęściej są barwy brunatnej lub brunatno-szarej z mniej wyraźną wstęgą. Jednak ubarwienie nie powinno być ostateczną cechą diagnostyczną przy określaniu płci, ponieważ jest bardzo zmienny. Inną cechą umożliwiającą odróżnienie płci jest ukształtowanie ogona tuż za kloaką. U samic ogon jest krótszy i zwęża się u nasady natomiast u samców jest dłuższy i zgrubiały u nasady, co wiąże się z położeniem narządu kopulacyjnego (Najbar 2002).
Napisano 28 czerwca 2010 - 10:21
Przecież zaraz po spotkaniu uciekają.
Napisano 29 czerwca 2010 - 10:19
Dorosłe samce ubarwione są najczęściej na kolor szary, popielato-szary, a zygzak jest bardzo kontrastowy. Samice najczęściej są barwy brunatnej lub brunatno-szarej z mniej wyraźną wstęgą.
oj oj oj to mi się nie podoba już A już mówię dlaczego. każdy gatunek węża ma jakieś podgatunki (tak nasz polski berus też ma podgatunki). Podgatunki w bardzo dużej większości odróżniają się od siebie głównie barwą, więc powiedzenie tutaj, że po barwie można by było odróżnić płeć jest błędne. Fakt faktem mogą być delikatne różnice np w odcieniach lub grubości zygzaka. Ale nie żeby od razu rozróżniać płeć bo ubarwieniu
Idąc tym tokiem myślenia V. berus popielata to samiec, red to samica a wychodziło by z tego że melanistic to obojniak?? Nie zapominajmy o tym że na terenie polski można spotkać 3 podstawowe typy ubarwienia! Z resztą na zdjęciach w tym temacie widać że to i tak duża większość odbiega od tych podstawowych
Ubarwienie danego osobnika w 99% zależy od terenu na jakim występuje i od tego jacy byli jego rodzice
Dla przykładu dodam ot taką ciekawostkę do mojej wypowiedzi. Znajomy zza południowej granicy ma w hodowli V.berus red morph fakt faktem z hodowli ale wąż posiada czerwony zygzak, bordowe boki a jest samcem.
Osobiście nie polecam sugerować się typem ubarwienia węża w odróżnianiu płci, większym prawdopodobieństwem ustalenia płci jest rożnica długości ogona jak napisał Messenger.
To tyle póki co ode mnie
Jak sobie przypomnę to dodam tu podgatunki berusa jeszcze
@EDIT:
Tak po za tematem pokażę różnice w ubarwieniu V. ammodytes ammodytes które rzecz biorąc występują w bliskich sobie okolicach:
Vipera ammodytes ammodytes Scutari lake - type V
http://img265.images.../ammodytes3.jpg
oraz Vipera ammodytes ammodytes Scutari Lake - Montenegro
http://www.ratelslan... ... 7RO001.jpg
Więc jest bardzo duże prawdopodobieństwo że z naszymi berusami jest tak samo
Pozdrawiam
www.tajp.digart.pl
www.tajp.ocom.pl
www.trimek.pl
Canon 350D+ EFS 18-55mm + Helios 44M-4 + kilka bajerów
#180 (Łukasz Ziewacz)
Napisano 29 czerwca 2010 - 14:52