To zależy na co nastawiasz się. Po kilku dniach poszukiwań i porównań wyciągnąłem następujące wnioski:
- P900 - niby 2000 mm kusi mocno, ale przeglądając zdjęcia ptaków, nie spotkałem super ostrych foto (po zbliżeniu nie widać wyraźnego kształtu i układu piór)
- olek/panasonic - mało, ale ostre zdjęcia spotyka się w necie.
Jakościowo na długiej ogniskowej zdjęcia są podobne, a P900 ma większy zasięg.
Uważam jednak, że jeśli będę miał 2000mm i ustrzęlę, to co trzeba, to później będę szukał lepszej jakości. Przy zakupie 300 mm nastawiam się na czatownie/siatki maskujące i może uda się zrobić ostre zdjęcie (większe wyzwanie).
Zależy co chcesz robić. Jeśli chcesz chodzić po terenie bez maskowania i bez spędzania godzin w ukryciu to polecam P900.
A jeśli chcesz pobawić się bardziej i focić z ukrycia/kryjówki, to będzie lepszy Olek/Panasonic i przy ogniskowej 250 (500) mm można już robić ostre zdjęcia.
Nie wiem jak tu jest z zamieszczaniem linków, ale podaję z czego korzystałem:
Do porównania zdjęć : flickr.com - wpisać Olek/Pana 75/100 - 300 lub P900.
Znalazłem też stronę gdzie porównują działanie obiektywów na różnych aparatach. Ja posiadam Olka e-pl 5 i wg ich testów zdjęcia są bardziej ostre są na Olku 75-300:
dxomark.com/Lenses/Compare/Side-by-side/Panasonic-LUMIX-G-VARIO-100-300mm-F40-56-MEGA-OIS-on-Olympus-PEN-E-PL5-versus-Olympus-MZUIKO-DIGITAL-ED-75-300mm-F48-67-II-on-Olympus-PEN-E-PL5__447_839_1110_839