Ponieważ zatoczyłem kółko i właśnie pomacałem czwartego 150-600 napisze kilka słów własnej, subiektywnej opinii na temat wyboru modelu.
Przede wszystkim - nie popadajcie w histerię porównań, pixel peeppingu itp. Wszystkie cztery szkła różnią się nieznacznie i jeśli ktoś uważa, że wydając kasę na najdroższą Sigmę sport zrobi zdjęcia o klasę lepsze niż tańszymi odpowiednikami to ja mógłbym, jeśli byłaby taka możliwość, pójść w zawody używając najtańszego tamrona i by się okazało jaka ta różnica jest
Sigmy i Tamrona V1 porównywałem jednocześnie. G2 z V1 duuuuużo później.
Jeśli chodzi o obrazek to różnice są kosmetyczne. Można odnotować przewagę sigmy S na 600/6,3 ale jest to różnica nie zmieniająca całościowego odbioru/jakości zdjęcia. Jest na poziomie detekcji na monitorze. SPORT jest najlepiej wykonany i za to płacimy i tą jakość musimy nosić - dla fanów mechaniki, siłowni i najwyższej jakości w klasie (choć przyrost jakości nie usprawiedliwia przyrostu ceny) najlepszy wybór.
Tamron V1 i Sigma C to ta sama klasa. Moim zdaniem na 600/6,3 minimalnie chyba wygrywa Tamron ale jest to do pominięcia. Tamron jednak po przymknięciu do f8 robi się ostry tak samo jak sigma sport. Sigma C ma zdecydowanie lepszy limiter.
Z tych 3 wybrałem T V1 z jednego, prozaicznego powodu . Ten obiektyw jest jaśniejszy od obydwu sigm. F 5,6 mamy do 420 mm podczas gdy w Sigmie C do 320mm !!! a w sport do 360mm. Jeżeli chcemy korzystać z AI-SERVO to jednak natywne F5,6 (wiemy, że tu się kończy zakres pracy czujników AF) robi różnicę.
Tamron G2 daje obrazek na podobnym poziomie co konkurenci. Nawet jeśli jest lepszy niż V1 i Sigma C to jest gorszy od Sigmy sport. Biorąc pod uwagę, że pomiędzy najlepszym i najgorszym obiektywem w stawce jest rożnica minimalna to doktoryzowanie się ile jest lepiej w G2 nie ma sensu. Dostajemy limiter jak w sigmach. Uszczelnienia jak w SPORT. Teoretycznie moim zdaniem to jest najlepszy kompromis w grupie - biorąc pod uwagę cena/waga/wyposażenie/jakość.
Jeżeli nie stać Was na droższe wersje śmiało kupujcie sigmę C lub tamiego V1. To są szkła warte każdej wydanej złotówki.
PS1
Co do porównań ze stałkami itp. Bez sensu. Jaką jasną stałkę można kupić za 3 tysiące? 300/4 to nie jest konkurencja dla 150-600. Sigma 500/4,5 używana w cenie o 4 tysiące wyższej od nowego G2? Co za porównanie 10 tysięcy vs 3 tysiące za używane V1. To tak jak sigmę porównaĆ do C 600/4. Też jest trzy razy droższy
PS2
Panowie przecież od dawna wiadomo, że na wieszanie się Tamiego (V1 na pewno) pomaga nowy firmwear. Poczytajcie wpisy z pierwszych dwóch lat po wprowadzeniu szkła.
PS3
Ktoś ma problemy z G2 i CANONEM?
PS4
Ktoś z naszych porównał 150-600tki z N 200-500?
Użytkownik miszak edytował ten post 27 lutego 2018 - 11:12