Witam
Czy ktos uzywał aplikacji Ornithopedia z google play ? Sa tam tysiące zdjęc opisów ptaków i dzwięki które wydają. Czy rzeczywiście wabią ptaki ? jest sens to ściągac i tym wabić ?
Napisano 27 marca 2017 - 11:51
Witam
Czy ktos uzywał aplikacji Ornithopedia z google play ? Sa tam tysiące zdjęc opisów ptaków i dzwięki które wydają. Czy rzeczywiście wabią ptaki ? jest sens to ściągac i tym wabić ?
Napisano 27 marca 2017 - 12:57
Izo,
próbowałem skorzystać z tej metody wabienia ptaków i ssaków i różnie się to sprawdza. Musisz sama popróbować.
Jedyny ptak który dość regularnie łapał się u mnie na wabik to sikorka sosnówka i kowalik. Oba natomiast gdzieś na górze nasłuchują i naśpiewują i ze zrobienia dobrego zdjęcia nic nie wyszło. Dobrze mi szło z mysikrólikami, ale tylko w niektóre zimowe dni.
Pewnego mrożnego dnia udała mi się ta metoda bo ptaki zwabiłem szybciej do karmnika.
Raz tylko podleciał pełzacz pare dni wczesniej teraz wiosną, ale w inne dni już nie chce.
Dzwiek z komórki jest cichy i brak mu srednich i niskich tonów. Trzeba by zainwestować w jakis glosniczek na kablu sluchawkowym lub jeszcze lepiej na bluetooth bezprzewodowo.
Każdy gatunek głosem oznajmia wiele zachowań i emocji i wstrzelić się w to co ma wczuć się słuchający go towarzysz jest czasem tylko skuteczne, a zazwyczaj przynosi odwrotny efekt.
Powodzenia
Temat | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|
[S] Wabik na dziki - Wild Boar Hog |
|
|
|
Wabiki mp3 |
|
||
Wabiki ręcznie robione |
|