no, ja tam właśnie patrzę optymistycznie... nasze lasy zmieniają się, zaczynają się starzeć, powoli ale jednak. To będzie sprzyjało krasce - jednak chyba świadomość ludzi ( w tym leśników ) ciut się zmienia. Co do klimatu to ciężko powiedzieć, ale wychodzi na to że się ociepla - zeszłoroczne lato sprzyjało południowym gatunkom - zaczęły się u nas pojawiać gatunki z południa, które normalnie nie występowały...
A potencjalnych lasów dla kraski jest nawet całkiem dużo

Problem tylko z jej południowymi rejonami - przyznam się szczerze że mam mało wiedzy na ten temat, będę musiał w wolnej chwili o tym poczytać. Chociaż z tego co pamiętam Sosnowski za bardzo nie przykładał dużej uwagi do południowych oddziaływań na kraskę...
Tak czy siak dzięki Sikor - jak będę czegoś potrzebował to się zgłoszę ( Ale głównie mnie będzie interesował rejon centralnej Polski ) ale pewnie najpierw zacznę od przeczytania od deski do deski waszej strony. Macie też fajny spis literatury - ja zaliczyłem tylko Sosnowskiego i Chmileweskiego - genialne opisy biologii!
Mam zamiar połączyć jakoś zmiany w gospodarce leśnej ze zmianą populacji kraski w tych rejonach - zobaczę co z tego wyjdzie ale to będzie spory hardkor czuję, nie do końca wiem jak się do tego zabrać. Aha - ponieważ od czasu kiedy Sosnowski już nie mógł zbytnio badać kraski ( umarł w czerwcu zeszłego roku... wielka strata... ) mało o niej wiadomo - tj. od jakiś 8 lat nie było żadnego monitoringu - pomijając obserwacje ornitologów. No to pomyślałem coby zrobić ankietę dla leśników i wysłać do nadleśnictwa Spała i Smardzewice - rozmawiałem już z Jackiem Taborem, powiedział ze mi pomoże więc... hehe ja też w maju biorę się do roboty

Aha - wiecie że kraska pojawiała się też w Finalndii?

i to nawet dość daleko na północy bo właśnie w moich rejonach, czyli w Północnej Karelii.
Morav - życzę powodzenia! tak bardzo bym chciał aby w moich rejonach kraska też występowała... a może właśnie występuje? jestem dobrej myśli.