Kraska - Coracias garrulus
Napisano 05 lutego 2007 - 22:03
Zdjęcie dalekie od ideału i kadr i światło kiepskie ale ja się cieszę że wogóle jeszcze udaje się ją focić w naturze..pytanie jak długo?
1.
Zajmuje się kraską od 2 lat...i widzę jak corocznie znika..już tylko około 75 par w całej Polsce zostało..
Gdyby ktoś z kolegów się zainteresował i chciał więcej poczytać o Akcji ochrony kraski zapraszam na stronkę
www.kraska.eco.pl
Napisano 05 lutego 2007 - 22:29
Dzięki za założenie tematu i gratuluję zdjęcia!!! marzę o takim...
aha i dzięki za link, jakoś wcześniej nie pomyślałem o szukaniu w internecie oraz o tej akcji...
Napisano 05 lutego 2007 - 22:55
gdybyś potrzebował w przyszłości jakichś materiałów, artykułów, publikacji to daj znać..trochę tego uzbierałem..może znajdzie się coś do czego nie dotarłeś..
Ja od maja ruszam ostro w teren...już się nie mogę kraski doczekać
Napisano 06 lutego 2007 - 08:14
To może być ostatnia szansa na sfotografowanie kraski w naturze
Napisano 06 lutego 2007 - 09:56
A potencjalnych lasów dla kraski jest nawet całkiem dużo
Problem tylko z jej południowymi rejonami - przyznam się szczerze że mam mało wiedzy na ten temat, będę musiał w wolnej chwili o tym poczytać. Chociaż z tego co pamiętam Sosnowski za bardzo nie przykładał dużej uwagi do południowych oddziaływań na kraskę...
Tak czy siak dzięki Sikor - jak będę czegoś potrzebował to się zgłoszę ( Ale głównie mnie będzie interesował rejon centralnej Polski ) ale pewnie najpierw zacznę od przeczytania od deski do deski waszej strony. Macie też fajny spis literatury - ja zaliczyłem tylko Sosnowskiego i Chmileweskiego - genialne opisy biologii!
Mam zamiar połączyć jakoś zmiany w gospodarce leśnej ze zmianą populacji kraski w tych rejonach - zobaczę co z tego wyjdzie ale to będzie spory hardkor czuję, nie do końca wiem jak się do tego zabrać. Aha - ponieważ od czasu kiedy Sosnowski już nie mógł zbytnio badać kraski ( umarł w czerwcu zeszłego roku... wielka strata... ) mało o niej wiadomo - tj. od jakiś 8 lat nie było żadnego monitoringu - pomijając obserwacje ornitologów. No to pomyślałem coby zrobić ankietę dla leśników i wysłać do nadleśnictwa Spała i Smardzewice - rozmawiałem już z Jackiem Taborem, powiedział ze mi pomoże więc... hehe ja też w maju biorę się do roboty
Aha - wiecie że kraska pojawiała się też w Finalndii? i to nawet dość daleko na północy bo właśnie w moich rejonach, czyli w Północnej Karelii.
Morav - życzę powodzenia! tak bardzo bym chciał aby w moich rejonach kraska też występowała... a może właśnie występuje? jestem dobrej myśli.
#6 (Kamil B)
Napisano 31 lipca 2008 - 12:42
#8 (Kamil B)
Napisano 31 lipca 2008 - 12:43
Zaraz spróbuję to naprawićAle nic nie widać
Napisano 31 lipca 2008 - 12:44
Ja mam
A ja nie mam Gratuluje gatunku
Napisano 31 lipca 2008 - 14:53
Dla informacji powiem, że do niedawna kraski miały stanowisko w Ostrołęce. Widywałem je przez ok. 10 lat. Niestety ok. 3 lata temu wybudowano "obwodnicę" i wycięto kawałek zagajnika, wzdłuż którego pokazywały się kraski. Od tamtej pory kraski nie widziałem.
Napisano 31 lipca 2008 - 16:52
#12 (Paweł Wróblewski)
Napisano 12 listopada 2008 - 17:32
zastanawialem sie jak nazywaja a teraz juz wiem:D:P
Widzialem 2 sztuki narazie, chyba mam jakas na fotce ale to tylko dokumentalana wiec niewstawiam:P
Napisano 12 listopada 2008 - 17:38
#14 (Paweł Wróblewski)
Napisano 12 listopada 2008 - 18:22
to bylo w kwietniu, pamietam bo wtedy kupilem lustrzanke:D
W lesie, na ziemi szukaly jedzenia w resztkach wywalanych dla saren,dzikow.
obok plynie mala rzeczka i teren mocno zabagniony.
Zaraz jak znjade fotke to podrzuce bo moze sie myle co do gatunku.
Dunadan, niestety nie mam tych zdjec...
zaraz poszukam w necie to sie upewnie czy to ten ptaszor:>
Dunadan, a z jakim ptakiem moglbym go ewentualnie pomylic??
bo jak tak przegladam fotki Kraski na na necie to juz sam niewiem:P
Napisano 12 listopada 2008 - 18:38
Napisano 12 listopada 2008 - 19:04
Powiedz jeszcze, w jakim środowisku i w jakim okresie ( miesiąc ) spotkałeś osobniki, zachowanie?
Napisano 12 listopada 2008 - 21:30
I daj znać jak coś znajdziesz
Napisano 12 listopada 2008 - 21:39
Canon 7D+BG-E7, Canon 50D+BG-E2N, Canon EF 300/2.8 L IS USM, Canon TC 1.4xII, Manfrotto 055 PROB, Manfrotto 393, Skimmer
www.marcinstefanczyk.pl
#19 (Paweł Wróblewski)
Napisano 13 listopada 2008 - 06:32
Byly tam jakies kawalki kukurydzy,zdzbla jakis zboz.
Monastor, piszemu tu o wsi ktora sie nazywa Płonica:>, okolice Człuchowa.
Marcin STFN, no w kwietniu:P, maxymalnie moge sie pomylic do maja:P.
Ocywisicie teraz bede mial oczy szczegolnie na nia "wostrzone" bo sam jestem ciekaw:D
Dam znac:D
Napisano 13 listopada 2008 - 08:45