Odkąd otworzyłem temat trochę czasu minęło i nikt się nie odezwał.
Ze względu, że nie udało się mnie do tej pory namierzyć, jakiejkolwiek w moich okolicach w końcu zdecydowałem się zbudować swoją własną. Do budowy własnej poniekąd zmotywował mnie fakt, że u mnie w pracy pojawiła się taka skrzynia transportowa, która miała iść na strzępy, więc stwierdziłem, że ją przygarnę i sam coś zdziałam.
Obecnie jestem na etapie cięcia jej na połowę, bo jej gabaryt jest na tyle duży, że mieści się w niej całe auto.
0.jpg 205,28 KB
6 Ilość pobrań
Z adaptacją jej myślę, że sobie poradzę bez problemu. Plan jest aby obić ściany czarna folią budowlaną, która zabezpieczy czatownie przed wilgocią, a potem zakamuflować ją w terenie. Dodatkowo chce zrobić w niej 4 okienka (dwa od frontu i po jednym na boku, wejście od tyłu) jak możecie poradzić, to jaki najlepiej przyjąć ich rozmiar?
I teraz najważniejsze dla mnie umiejscowienie jej. Jako, że nie mam nikogo znajomego co ma duży kawał pola ornego najlepiej w pobliżu wody, więc muszę na razie się decydować na to co zostało mnie zaoferowane. A jest to całkiem spory nieużytek rolny na Jurze, w okolicy Olsztyna. Proszę powiedzcie co sądzicie o zaznaczonej lokalizacji czatowni.
Od razu może wspomnę, że nie wiem co uda się mnie tam złapać do końca…
Myślę, że nie powinno być tam problemów z uchwyceniem lisów, saren i dzików. Pierwsze z nich mają w pobliżu jak widziałem 3 jamy, drugie dosyć często widywałem jak wybrałem się tam na spacer, trzecie widać, że lubią okolicę bo mocno ziemia jest zryta przez nie, podchodzą nawet na tyły pobliskich domostw.
Jeśli chodzi o ptaki, poza małą drobnicą typu wróble, sikorki itp. nie wiem czego mogę się spodziewać. Jakby było dobrze myślę, że sokoły czy myszołowy powinno udać się tam złapać. Z lokalnej opowieści wiem, że 2km na północ od miejsca czatowni kiedyś rosły leszczyny przy jednym z domów i tam swoje siedlisko miały sowy, ale z 15 lat temu, właściciel ziemi wyciął leszczyny i sowy się wyniosły stamtąd, ale kto wie, może są gdzieś niedaleko…
Jeśli chodzi o załączone obrazki, krótka legenda pomarańczowy kolor, to miejsca z jamami lisów, brązowy miejsce rycia dzików jak i gdzie widziałem sarny, żółty miejsce gdzie mógłbym postawić czatownie (w zbliżeniu zaznaczone na niebieski kolor) – to jest miejsce wstępnie wytypowane przeze mnie, mogę jeśli chcę postawić ją w innej części działki (czyli od tego wyznaczonego punktu bardziej na północ. Dodatkowo co może być istotne; tak jak są nory lisów są na szczycie pagórka praktycznie, który opada w dół w kierunku jak wstępnie wytypowałem miejsce pod czatownię.
1.PNG 1,11 MB
7 Ilość pobrań
2.PNG 1,37 MB
6 Ilość pobrań
3.PNG 1,08 MB
6 Ilość pobrań