Panie i Panowie fotografowie - mam małą prośbę - może ktoś będzie mógł pomóc. Jadę w okolice Kościerzyny (Wieprznica - 5 km od Kościerzyny na północny-zachód) na jeden weekend pod koniec września - może ktoś mógłby się podzielić informacją -gdzie w tamtych okolicach można poobserwować rykowisko? Blisko jest Wdzydzki Park Krajobrazowy i Kaszubski Park Krajobrazowy - macie może w tamtych okolicach jakieś sprawdzone miejsca - gdzie jest szansa na fotki? Z góry dzięki za informacje!!!
Rykowisko w okolicach Kościerzyny
Napisano 11 września 2017 - 09:29
Napisano 11 września 2017 - 09:59
@puls Miejscowych popytam a jakże, ale może ktoś będzie tak miły będę tam jednorazowo - jeden weekend w zasadzie przypadkowo i raczej nie będę wracał także to jednorazowy wypad...
Pomyślałem że skorzystam z okazji i poobserwuję jaj wygląda rykowisko poza Mazowieckimi lasami
Kilka ciekawych artykułów znalazłem w necie:
http://expresskaszub...chowo-posluchaj
http://magazynkaszub...e-zachwycajaco/
Po przejrzeniu mapy - na razie planuję połazić po Kaszubskim Parku Krajobrazowym - ale park duży a ja mały - całego nie obejdę, dlatego szukam wsparcia.
Napisano 11 września 2017 - 18:09
Pod Kościerzyną leży las po nawałnicy wstęp wzbroniony . Najwięcej jeleni pod Trzebielinem , Borzytuchom , Dolina Słupii, Kołczygłowy to godz.drogi .
Użytkownik Leśne Oko edytował ten post 11 września 2017 - 18:12
Napisano 11 września 2017 - 19:37
Daj znać naniosę ci miejscówki jeżeli będziesz w moich okolicach .
#9 (Krzysztof)
Napisano 21 września 2017 - 09:44
Mieszkam w lesie jakieś 80 km na południe od Kościerzyny. Przez wiatrołomy i wiatrowały zakaz wstępu, ale mało tego totalna pustka.
Mam wrażenie, że płowa która przeżyła wyniosła się w inne rejony. Ptaki bywają. Jednak to już inny świat. Ech... szkoda gadać!!!