Daj jeszcze linka co kupiłeś
Najtańsze gimballe
#42 (Paweł)
Napisano 19 kwietnia 2018 - 08:42
Napisano 15 maja 2018 - 19:47
Zobaczymy jak to będzie po iluś tam wyjściach. Przede wszystkim muszę przemyśleć czy wymieniać spejalistyczny chiński smar czy przy nim zostać
Mam od trzech lat bardzo podobny gimbal. Początkowo działałem na oryginalnym smarze i też się zastanawiałem czy warto to zmieniać. Jednak po jakimś czasie postanowiłem zaryzykować zmianę smaru ponieważ dla mnie możliwość szybkich ruchów gimbalem ma znaczenie, mniejszy opór jest po prostu wygodniejszy. Kupiłem uniwersalny smar litowy CX80, wypłukałem rozpuszczalnikiem smar oryginalny z obydwu łożysk i załadowałem nowy. Ze zmiany jestem bardzo zadowolony. Smar litowy ma stosunkowo stabilną lepkość w funkcji temperatury w przedziale od -20 do +130 st C. Głowica pracuje płynnie przy znacznie mniejszej sile potrzebnej do obrotu. Zakres regulacji się po prostu powiększył, więc jeżeli ktoś potrzebuje większej siły do obrotu to może mocniej dokręcić pokrętło regulacji. Statywu używam dość sporadycznie z D7100+T150-600 więc o trwałości nie będę się wypowiadał.
Napisano 07 czerwca 2018 - 09:20
Mam od trzech lat bardzo podobny gimbal. Początkowo działałem na oryginalnym smarze i też się zastanawiałem czy warto to zmieniać. Jednak po jakimś czasie postanowiłem zaryzykować zmianę smaru ponieważ dla mnie możliwość szybkich ruchów gimbalem ma znaczenie, mniejszy opór jest po prostu wygodniejszy. Kupiłem uniwersalny smar litowy CX80, wypłukałem rozpuszczalnikiem smar oryginalny z obydwu łożysk i załadowałem nowy. Ze zmiany jestem bardzo zadowolony. Smar litowy ma stosunkowo stabilną lepkość w funkcji temperatury w przedziale od -20 do +130 st C. Głowica pracuje płynnie przy znacznie mniejszej sile potrzebnej do obrotu. Zakres regulacji się po prostu powiększył, więc jeżeli ktoś potrzebuje większej siły do obrotu to może mocniej dokręcić pokrętło regulacji. Statywu używam dość sporadycznie z D7100+T150-600 więc o trwałości nie będę się wypowiadał.
Wymiana przed zimą konieczna, szczególnie dla obrotu poziomego. Na razie tylko chciałem zerknąć jak to wygląda w środku i .... nie mogłem ruszyć głównej śruby, tej w osi obrotu poziomego.....
Napisano 07 czerwca 2018 - 15:44
Napisano 14 czerwca 2018 - 12:43
Canon
Napisano 11 stycznia 2019 - 17:58
Miszak, co puściło? ;/
Sorki za opóźnienie
Tak puściło. Smar wymieniony. Śmiga. Jest ciut większy luz bo niestety odkręcając bardzo mocno musiałem przykręcić bolkadę i w aluminiowym bloku zrobiło mi się wgłębienie i zapomniałem zeszlifować przed złożeniem.
Ogólnie za 150 zeta zarypisty sprzęt. 250 też ueażam, że warto. W końcu nie ttzena za każdą serią odblokowywać głowicy.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych