Hej,
ludziska czy ktos używał najtańszych głowic typu gimball z dalekiego wschodu? U nas kosztują do 500 zeta ale za granica można zamówić poniżej 200. Ktoś coś?
Przyład z naszego alle:
http://allegro.pl/gl...6623319749.html
Napisano 06 października 2017 - 13:56
Hej,
ludziska czy ktos używał najtańszych głowic typu gimball z dalekiego wschodu? U nas kosztują do 500 zeta ale za granica można zamówić poniżej 200. Ktoś coś?
Przyład z naszego alle:
http://allegro.pl/gl...6623319749.html
Napisano 06 października 2017 - 13:58
Używam takiej głowicy z d7100+t 150-600. Nie widzę potrzeby zmiany na lepszy model, dal mnie wystarczająca
Napisano 06 października 2017 - 14:52
@miszak - wracasz do focenia?
Napisano 06 października 2017 - 16:20
Napisano 06 października 2017 - 22:49
Hmmmmm ok. 10 razy w roku jestem w terenie mniej więcej;-) Może wrzucę tu parę fotek na dniach bo na FB nie wrzucam.@miszak - wracasz do focenia?
Użytkownik miszak edytował ten post 06 października 2017 - 22:50
Napisano 07 października 2017 - 08:06
Mnie kupno gimbala kosztowało "podwójnie". Pierwszy , chińczyk chyba (Triopo)
odmówił posłuszeństwa po dwóch sezonach. Próbowałem go jeszcze rozebrać i coś
naprawić, ale środek był tak "prymitywny" ze jedynie kompletna wymiana całego tzw.
mechanizmu na toczony z łożyskiem pomogła. Ostatecznie kupiłem drugiego, firmowego
za sporą kasę który służy mi do dziś. To tak ku przestrodze.
Napisano 07 października 2017 - 09:53
Mnie kupno gimbala kosztowało "podwójnie". Pierwszy , chińczyk chyba (Triopo)
odmówił posłuszeństwa po dwóch sezonach. Próbowałem go jeszcze rozebrać i coś
naprawić, ale środek był tak "prymitywny" ze jedynie kompletna wymiana całego tzw.
mechanizmu na toczony z łożyskiem pomogła. Ostatecznie kupiłem drugiego, firmowego
za sporą kasę który służy mi do dziś. To tak ku przestrodze.
Napisano 07 października 2017 - 15:07
Używałem przez jakiś czas Triopo z D500+grip + Sigma Sport 150-600/ 300 2.8 VRII
Złego słowa powiedzieć nie mogę bo wszystko działało jak należy. Co nie zmienia faktu że są lepiej wykonane głowice etc.
Wildlife Photography
Napisano 07 października 2017 - 23:03
Używałem przez jakiś czas Triopo z D500+grip + Sigma Sport 150-600/ 300 2.8 VRII
Złego słowa powiedzieć nie mogę bo wszystko działało jak należy. Co nie zmienia faktu że są lepiej wykonane głowice etc.
Wiesz co a przeczytałeś do jakiego zestawu to ma być? Bo to, że są lepsze to ja wiem
Mieć słabe szkło, i słabą puszkę + świetną głowicę to chyba kiepski pomysł. D500 + 300/2,8+ S150-600S to jakieś 30-35 tysi. Porządna głowica to 5% wartości tego zestawu. 7D z 2009 roku plus 3 letni T150-600 to jakieś 4000. Z tego 5% to jest 200zł. Czyli mniej więcej tyle co najtańsza głowica z Chin. Triopo to już 20% wartości. A porządna z podstawą poziomującą to już ponad 2000. Kupić głowicę za 50 wartości puszki i szkła to jakiś absurd
Wolałbym dołożyć te 2 tysie do nowej puszki
Napisano 08 października 2017 - 07:22
@miszak w jaki sposób przewidujesz fotografować najczęściej, statyczny czy w ruchu? (spacery i podchód, zasiadka, czatownia)
Napisano 08 października 2017 - 08:48
Z głowicy? Tylko statycznie
Tak, to sprawa oczywista. Chodziło mi o fakt, który widze po sobie. Zakupiłem kiedyś Benro GH-2 i jest super, ale w praniu wyszło, że najczęściej platam się po lesie chodząc pieszo itd. a kiedy "coś fajnego" do focenia nagle się pokaże i masz krótką chwilę to ułożenie statywu z gimbalem nie jest tak extara szybkie.
Dlatego najczęściej używam głowicy kulowej (lepsza ze względu na czas ułożenia i lżejsza).
Więc u mnie benro choć świetna na typowe statyczne focenie (czyli przyjść i czekać jest najlepsza), to i tak leży i się kurzy, a z czatowni korzytam niezmiernie rzadko, a w terenie przeważnie się przemieszczam co jakis czas obserwując i tu się gimbal już średnio sprawdza.
Użytkownik lukasz.drobot edytował ten post 08 października 2017 - 08:50
Napisano 08 października 2017 - 10:30
Użytkownik miszak edytował ten post 08 października 2017 - 10:31
Napisano 08 października 2017 - 20:01
Kupiłem taka głowicę za 200zł z aliexpress tydzień temu na próbe wiec jak dojdzie zdam relacje.
D90+Tamron 150-600 mm F/5.0-6.3 SP Di VC USD
Napisano 09 października 2017 - 22:06
Serwus,
W jednej galce kompas, w drugiej oczko poziomicy, obydwa zamontowane w pionie, tak, ze do niczego nie moga sie przydac
Wyglada to tak samo, jak cos, co ja kupilem niedawno razem ze statywem Gitzo pod nazwa Beike Gimbal Head.
Moje doswiadczenia: W luznym stanie nie trzyma to obiektywu, wszystko kiwa sie i trzesie. Pomyslalem, ze moze tylko z dokreconymi srubami, ale utrzymanie wybranego kadru nie jest mozliwe, bo przy dokrecaniu zlom sciaga kadr w pionie lub poziomie. Wyrzucone pieniadze.
W moim wypadku dostalem to razem ze statywem, ktory chcialem miec i to bylo ok. Nie polecam nikomu. Glowica kulkowa w podobnej cenie bedzie duzo lepsza (i nie tak ciezka).
PS: Przed laty uzywalem Manfrotto 393, ma pewne wady, ale sprawdza sie w praktyce.
Hej,
Przyład z naszego alle:
Napisano 10 października 2017 - 08:09
Użytkownik Ariston edytował ten post 10 października 2017 - 08:15
Napisano 10 października 2017 - 08:31
@Ariston - momenty siły o jakich piszesz występują niezależnie od użytej głowicy, bądź sprawiedliwy. Ja często używam statywu i jeszcze nigdy w lesie gdy stawiałem go przed jeleniem nie był wypoziomowany, czasem stał tak krzywo że musiałęm go trzymać by się nie przewrócił, ale mimo to na nawet na czasach rzędu 1/15s. robię ostre foty: http://dzikiswiat.pl...s/jelen-102.jpg
Co do poziomowania można zaopatrzyć się w głowicę poziomującą, ale to samo można robić na nogach statywu.
Gimbale to precyzja, szybkość działania, bezpieczeństwo i nieporównywalne ułatwienie dla focenia z tele.
Napisano 10 października 2017 - 08:43
Napisano 10 października 2017 - 11:08
Kupiłem taka głowicę za 200zł z aliexpress tydzień temu na próbe wiec jak dojdzie zdam relacje.
Super to czekam na info
@BoBass opinia diametralnie różna od @Natrix. Dzięi za info
@Ariston tak jak pisze Paweł - momenty po przechyleniu zestawu powstają zawsze.
Dlaczego gimball - bo ustawiasz obiekwtyw na wybrany kadr i zestaw jest odblokowany. W głowiscy kulowej dochodzi dodatkowy ruch czyli odblokowanie kuli a tego nie ma gimballu. No i można sobie wyważyć zestaw skierowany i w dół i w górę. Fakt - raczej statyw musi być wypoziomowany.
nie zależy mi na zdjęciach z zablokowanym zestawem. Zależy mi na zyskaniu tego jednego ruchu na odblokowanie kuli. Aczkolwiek też nie wiem czy aż tak bardzo. Nie ma co ukrywać, że zacząłem myseć o tym jak zobaczyłęm cenę poniżej 200 zł
Napisano 10 października 2017 - 13:41
Użytkownik Ariston edytował ten post 10 października 2017 - 13:45
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych