Dzięki za tę opinię, przeglądam wszystkie oferty - i chyba zdecyduję się właśnie na sparka.
Mavic- waży więcej a ja chcę sprzęt do plecaka w góry - im lżejszy tym lepszy... bo niosę zawsze ze sobą Canona 5d i obiektywy a to swoje waży... a robię jednak głównie zdjęcia i mało filmów. Koszt jest dwukrotnie mniejszy - czas latania krótki - ale zawsze można mieć kilka baterii...
Nie nastawiam się na robie nie ujęć dzikich zwierząt tym sprzętem - raczej na krajobrazy widziane z góry i na obserwację terenu - żeby wiedzieć gdzie iść, gdzie siedzą jelenie, sarny itd... - do tego chyba Spark się super nada...
Mam jedną prośbę - może mógłbyś podzielić się czystymi jpgami prosto ze sparka? ciekaw jestem jakości i rozdzielczości - ciężko coś takiego znaleźć w sieci.
Co do hałasu - spark chyba jest i tak cichszy niż mavic?
Jpegi prosto z drona mogę Ci przysłać. Nie ma najmniejszego problemu. Podaj mi swój email (np.przez PM). IMHO rozpiętość tonalna, jak na tak maciupką matrycę, jest zaskakująco dobra. Denerwujące jest natomiast nadmierne wyostrzanie.
Nie chcę Cię zniechęcać do dronów w ogólności, a Sparka w szczególności, ale w paru kwestiach muszę Cię ostrzec.
Zanim wydasz pieniądze na Sparka, czy jakikolwiek inny dron DJI, radzę najpierw sprawdzić czy ich aplikacja DJI GO4 działa na Twoim telefonie/tablecie. Zwłaszcza jeśli używasz Androida. To, żebyś się nie zdziwił po zakupie. Niestety ta aplikacja ma straszne problemy ze stabilnością. Niska ocena w PlayStore nie jest przypadkiem. Przykładowo, na moim telefonie (HomTom HT20) działają wersje do 4.1.09, wersje późniejsze 4.1.10-18 już się nie uruchamiają. Bo nie. Mimo, że wymagania techniczne są spełnione. A reakcja "supportu" DJI na zgłoszenia błędów w GO4, to zawsze "zmień telefon na jeden z listy rekomendowanych" tyle, że... jak parę dni temu ktoś na forum zgłaszał problemy z aplikacją na Nexus 6 (który jest na liście rekomendowanych modeli), to przedstawiciel DJI odpowiedział, żeby zmienił na sprzęt chodzący pod iOS!
Jeszcze tytułem ostrzeżenia, Spark (w przeciwieństwie do wyższych modeli) nie zapisuje RAWów i nagrywa filmy wyłącznie 30fps. To pierwsze jest mocno denerwujące (zwłaszcza z uwagi na przeostrzanie zdjęć), to drugie w pewnych sytuacjach bywa problemem w Europie. DJI zapowiedział już parokrotnie, że nie mają najmniejszego zamiaru udostępnić tych dwóch funkcji.
Warto też przejrzeć forum Sparka: https://forum.dji.co...display&fid=115 pod kątem hasła "Yaw error".