@miszak
Z GO w przyrodzie nie jest tak źle. Oczywiście to co piszesz jest w 100% prawdą, szczególnie o tym, że lepiej mieć nad nią kontrolę, niż nie mieć: ale w teleobiektywach jest to IMHO mniejszy problem - dlatego nie wspominałem. Dodatkowo teleobiektywy do m4/3 (w sumie wszystkie lepsze szkła) są naprawdę ostre od pełnej dziury i nie wymagają przymykania.
Co do cen - problemem m4/3 jest prawdopodobnie to, że wykonanie body typu GH5, G9 czy E-M1 jest po prostu drogie bez względu na wielkość matrycy. Technologie typu IBIS, uszczelnienia, magnezowy szkielet, wydajny procesor, i tak dalej po prostu kosztują podobnie w m4/3 jak w Canonie czy Nikonie. Pewnie zaraz ktoś mnie zlinczuje, ale dla mnie te body są wykonane lepiej od mojego D500 w którym np. klapka od baterii to żart. Uszczelnieniom też bardziej ufam w m4/3. Nie żeby to był dowód: Tonemu Northup kiedyś wpadł do rzeki plecak bodajże z Canonami serii 1 i 5 i dwoma GH4. Oba GH4 przeżyły, ... tylko one.
Podobnie jest z niektórymi szkłami. Weźmy tą PanaLeicę 100-400. Abstrahujmy od tego, że jest ekwiwalentem 200-800. Kosztuje chyba około 7K, a więc jednak taniej niż Canon 100-400. Drożej od Tamrona i Sigmy - na ale bądźmy sprawiedliwi - DualIS2, DFD, super wykonane, naprawdę uszczelnione, metalowe, pancerne, z doskonałą optyką (powłoki i szkło - nie wiem czy wykonywane przez Leicę, ale na pewno maczają w tym łapki - kontrast i kolory są charakterystyczne i łatwo rozpoznawalne) porównywać z T i S jest po prostu niesprawiedliwe. Jest to poziom L-ek i to nie tych typu 24-105.
To ile ma to kosztować?
Po prostu ten system wpadł w pułapkę porównań i wtedy nie wypada dobrze. W lepszej sytuacji jest Panas bo stworzył swoją niszę - daje w video technologię z kamer semi-pro i cena staje się okazją
Ale tak naprawdę obie firmy muszą zmierzyć się z rozwojem matryc (to może być z korzyścią dla całego rynku foto) i chyba zaczynają to rozumieć. Już matryca w GH5 i G9 jest super i pewnie gdyby była wielkości APS-C lub FF mówilibyśmy o jednej z najlepszych matryc na rynku.
EDIT: Jastrząb jest od Marka Kosińskiego z Białowieży.
Użytkownik fro edytował ten post 15 lutego 2018 - 11:05