Nie chcę wywoływać żadnej wojny systemowej ale stałem przed takim samym wyborem. Mimo, że byłem użytkownikiem Canona od pierwszej cyfrowej puszki "dla mas" - Canon 10D do Canona 5D mkIII to dla tego zestawu zmieniłem system i nie żałuję. Aparat jest nowocześniejszy od 7DmkII, ma lepszy AF i mniej szumi, ma większy bufor (jeśli kolega użyje karty XQD to nawet przy RAW do zapełnienie karty). Obiektyw nie ma budowy L-ki ale jest bardzo ostry (nie piszę, że bardziej tylko bardzo) od pełnej dziury, a zakres ma idealny do przyrody nawet jeśli kolega zdecyduje się na zmianę body na FF, no i ma rewelacyjny VR jak ktoś używa go z ręki.
Trzy zastrzeżenia. Wszystkie dotyczą obiektywu:
1. Nie jest to obiektyw uszczelniany (L-ka Canona jest) ale jakiś raincover załatwia sprawę w niepogodę,
2. To bardzo ostry obiektyw, ale podobno zdarzają się gorsze egzemplarze - najlepiej kupować osobiście i sprawdzić. Ideałem było by móc wybierać z kilku.
3. Ma najbardziej tandetną osłonę przeciwsłoneczną jaką kiedykolwiek widziałem!
Miałem taki zestaw. Aparat mam nadal jako drugie body. Obiektyw sprzedałem znajomej - jest bardzo zadowolona. Więc znam ten zestaw dość dobrze.
EDIT: obiektyw jest 5.6
Użytkownik fro edytował ten post 13 lipca 2019 - 18:02