Witajcie,
Zapraszamy do obejrzenia filmiku, w którym prezentujemy kilka sposobów na odciążenie karku i rąk, kiedy przez długi czas wędrujemy po lesie ze sprzętem gotowym do strzału.
Pozdrowienia z zimowych Bieszczad
Agnieszka i Włodek
Napisano 21 marca 2018 - 08:19
Witajcie,
Zapraszamy do obejrzenia filmiku, w którym prezentujemy kilka sposobów na odciążenie karku i rąk, kiedy przez długi czas wędrujemy po lesie ze sprzętem gotowym do strzału.
Pozdrowienia z zimowych Bieszczad
Agnieszka i Włodek
Napisano 21 marca 2018 - 08:54
Napisano 21 marca 2018 - 10:17
te pętle całkiem dobry patent
edit:
wzialem wlasnie stary pasek od spodni i powiesilem moje 400/2.8, to może się sprawdzić.
Oczywiście w takim wypadku obowiązkowo pasek na szyję jak u Was, bo jednak co nie w rękach to nie wierzę w bezawaryjność
Użytkownik kurdeniewiemco edytował ten post 21 marca 2018 - 10:21
Napisano 21 marca 2018 - 12:10
No ciekawe ciekawe, ja co prawda nie mam tak wielkiego zestawu bo zagrypiony D7100 + T70-200 ale rzeczywiście trzeba cały czas trzymac za obiektyw aby się nie majtał. Po drugie waga szkła już jest na tyle poważna że majtanie lub nawet swobodne zwisanie grozi chyba wyrwaniem bagnetu Dlatego postaram się zastosowac patent z tą taśmą. Dzięki za link.
Napisano 21 marca 2018 - 12:18
Napisano 21 marca 2018 - 12:53
Nosisz Body +70-200 na pasku z apatatu?Po drugie waga szkła już jest na tyle poważna że majtanie lub nawet swobodne zwisanie grozi chyba wyrwaniem bagnetu .
Napisano 21 marca 2018 - 13:09
Dzięki wszystkim za komentarze. Cieszymy się, że nasz filmik kogoś z Was zainspirował do poszukiwań nowych rozwiązań .
Pasek od aparatu na szyi zawsze, na wszelki wypadek, ale też jego długość jest tak wyregulowana, żeby troszkę dodatkowo podtrzymywać sprzęt. Czasami jak się z bardzo pochylimy, np przechodząc pod niską gałęzią, to zza paska lub "sznurka" stopka obiektywu się wysuwa i wtedy ręka i pasek od aparatu ratują sytuację.
Napisano 21 marca 2018 - 17:30
Napisano 21 marca 2018 - 19:42
Jedyny minus Waszego rozwiązania to konieczność chodzenia z zamontowaną obejmą statywową. Np w Sigmie 120-300 to ustrojstwo waży 370 gramów. To znacznie zwiększa wagę obiektywu i utrudnia robienie zdjęć z ręki. Ja zazwyczaj noszę Sigmę na ramieniu i nie mam pomysłu na lekki system podwieszenia.
Użytkownik laszlo111 edytował ten post 21 marca 2018 - 19:42
Napisano 21 marca 2018 - 19:57
Jedyny minus Waszego rozwiązania to konieczność chodzenia z zamontowaną obejmą statywową. Np w Sigmie 120-300 to ustrojstwo waży 370 gramów. To znacznie zwiększa wagę obiektywu i utrudnia robienie zdjęć z ręki. Ja zazwyczaj noszę Sigmę na ramieniu i nie mam pomysłu na lekki system podwieszenia.
To prawda, niestety. Każdy fotograf musi wybrać "mniejsze zło" według własnego uznania
Napisano 21 marca 2018 - 20:05
Jak zwykle bardzo ciekawy filmik instruktażowy.
Ja noszę korpus z 300/4 i Tc 1.4x (całóść waży ok. 2 kg) przewieszony na pasku przez lewe ramię. Na szyi dynda lornetka. Póki co jest to w miarę wygodne, choć trzeba trochę uważać na aparat przy przełażeniu przez jakieś przeszkody terenowe, żeby nie ześlizgnął się i nie upadł na ziemię.
Napisano 21 marca 2018 - 20:11
W tej sigmie podobno oslona przeciwsloneczna wazy sporo, mamJedyny minus Waszego rozwiązania to konieczność chodzenia z zamontowaną obejmą statywową. Np w Sigmie 120-300 to ustrojstwo waży 370 gramów. .
Napisano 21 marca 2018 - 21:02
Nosisz Body +70-200 na pasku z apatatu?
paski producenta nagminnie odstawiam zaraz po zakupie gdyż tego nie da się nosić. Wąskie, niewygodne itp. Mam pasek szeroki, w miejscu styku z karkiem wypełniany powietrzem. natomiast nosze aparat trzymając jedna ręką za body, a druga podtrzymuje obiektyw. Dla bezpieczeństwa dodatkowo pasek jest na karku Natomiast od czasu do czasu muszę puścić sprzęt wtedy przez chwilę się majta
Natomiast do paska od spodni mam podpiętą malutką lornetkę Nikon sportstar 8x25
Użytkownik Izochietka edytował ten post 21 marca 2018 - 21:03
Napisano 21 marca 2018 - 22:11
paski producenta nagminnie odstawiam zaraz po zakupie gdyż tego nie da się nosić. Wąskie, niewygodne itp. Mam pasek szeroki, w miejscu styku z karkiem wypełniany powietrzem. natomiast nosze aparat trzymając jedna ręką za body, a druga podtrzymuje obiektyw. Dla bezpieczeństwa dodatkowo pasek jest na karku Natomiast od czasu do czasu muszę puścić sprzęt wtedy przez chwilę się majta
Natomiast do paska od spodni mam podpiętą malutką lornetkę Nikon sportstar 8x25
Właśnie taki sposób noszenia wykończył po kilku latach mój łokieć. Dlatego zaczęliśmy szukać innych rozwiązań.
Napisano 21 marca 2018 - 23:33
Właśnie taki sposób noszenia wykończył po kilku latach mój łokieć. Dlatego zaczęliśmy szukać innych rozwiązań.
Dlatego właśnie chciałabym spróbować tej opaski z filmu, zaczepić stopkę statywową o to i uwolnić ręce.
Napisano 22 marca 2018 - 00:20
Napisano 22 marca 2018 - 05:25
Dziewczyny a nie lepiej usiąść sobie i poczekać aż zwierz przyjdzie?
Ale trzeba jeszcze jakoś dojść w miejsce, gdzie ten zwierz przychodzi.
Napisano 22 marca 2018 - 08:12
Ale trzeba jeszcze jakoś dojść w miejsce, gdzie ten zwierz przychodzi.
To idąc na miejsce zasiadki trzeba nieść np. 500/4 za paskiem albo 100-400 na szyi? Macie ludziska zdrowie ... i problemy
Napisano 22 marca 2018 - 08:20
500/4 może nie, ale 100-400 albo 400/4 DO i owszem. Droga do zasiadki często prowadzi przez dzikie miejsca. Czasami coś wyskoczy przed obiektyw znienacka. A problemy? Fotografia przyrodnicza ma swoje "choroby zawodowe", jak każde stałe zajęcie.
Napisano 22 marca 2018 - 09:49
To idąc na miejsce zasiadki trzeba nieść np. 500/4 za paskiem albo 100-400 na szyi?
No można zabrac X-T10 i nalesnika 27mm f2.8 ale...raczej będzie ciężko powalczyć z przyrodą, no chyba że Łoś nadepnie nam na nogę
Użytkownik Izochietka edytował ten post 22 marca 2018 - 09:50
Temat | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|
Czy zwięrzeta leśne podczas burzy chowają się do lasów ? |
|
|
|
Podczas zrzucania(parostków,wieńca i łopat) |
|
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych