Rezerwat Zakręt – rezerwat przyrody utworzony w 1957 r., początkowo na powierzchni 37,8 ha, w 1982 r. powiększony do 105,8 ha. Położony jest w pobliżu miejscowości Krutyń na terenie Nadleśnictwa Strzałowo (powiat mrągowski), w granicach Mazurskiego Parku Krajobrazowego. Celem istnienia rezerwatu jest zachowanie fitocenoz leśnych o charakterze lasu mieszanego oraz dystroficznych jezior podlegających procesowi odgórnego lądowienia i związanych z nimi fitocenoz torfowiskowych. Rezerwat Zakręt jest jednym z ogniw specjalnego obszaru ochrony siedlisk Ostoja Piska utworzonego w ramach programu Natura 2000.
Rezerwat Zakręt to rezerwat torfowiskowy obejmujący ochroną trzy śródleśne jeziorka dystroficzne. Wypełniają one kilkumetrowe zagłębienia o nieprzepuszczalnym gruncie i są zasilane jedynie przez wodę opadową. Do jezior przylegają torfowiska przejściowe. W miejscu tym można prześledzić proces zarastania swobodnej powierzchni wodnej i kształtowania się w jego następstwie różnych zespołów torfowiskowych, m.in. boru bagiennego.
źródło : http://encyklopedia.warmia.mazury.pl/
Przez kilka ostatnich lat jeździłem nad dystroficzne Kruczki w okolicy Zgonu i jeziorko położone w okolicy jeziora Zyzdrój Wielki. Ścieżką obok rezerwatu Zakręt czasem przebiegałem lub przejeżdżałem rowerem. W końcu dziś udało się tam zawitać i na pewno nie była to ostatnia wizyta
1. bez pływającej wyspy ani rusz
2.
3.