Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Siatki maskujące.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
799 odpowiedzi w tym temacie

#301 jeronimo

jeronimo
  • Użytkownik
  • 275 postów

Napisano 28 lipca 2010 - 14:10

no to jest naprawdę małe po złożeniu....
Dołączona grafika

no ale z tym smrodem daliście mi do myślenia... kurde nie mieszkam w domu z ogrodem żeby gdzieś to wietrzyć.

Sony a6400 + Sony 200-600mm | Onanizm sprzętowy jest powodem niemocy twórczej...

#302 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 28 lipca 2010 - 14:22

jeronimo, - smrod niby mocny, ale kazdy uzywa tej smierdzacej i foty jakos robia:P

ja wietrze na balkonie, sam mieszkam w bloku.
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#303 moby dick

moby dick

Napisano 28 lipca 2010 - 14:48

Moim zdanie z tym smrodkiem, to jednak trochę przesadzacie. Mam dwie siatki typu glony 2x3m, oraz 3x3m, jakiś zapach oczywiście wydzielają, ale bez przesady. Mnie on w ogóle nie przeszkadza, a wnioskując po zachowaniu zwierząt im również nie, ptaki to wręcz siadają na głowie...
Canon 7D; C 400/5.6 L; Benro gh-2; Patrol GR

#304 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 28 lipca 2010 - 14:52

moby dick, - no ptaki to akurat super wechu nie maja:P
u mnie doslownie po 1 minucie smord byl w calym mieszkaniu, wiec ja nie przesadzam ani troche:P, a i teraz jak wisi na balkonie i wiatr zawieje to w mieszkaniu czuc:P
ale np. WildRoses miala tez poliamidowa i jej jet taka jakby sztywniejsza i juz nie wydziela tego smrodu, moja jest taka bardziej miekka.

#305 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 28 lipca 2010 - 15:18

Przesadzacie z tym zapachem ;) Jest dosc intensywny, ale mi osobiście ten zapach nie przeszkadza. Siata cały czas jeździ w aucie i ani mi ani tacie nie przeszkadza

#306 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 28 lipca 2010 - 15:21

slawoj, - oj nie bede sie sprzeczal:P
wiem co czuje:P, jeszcze po ponad 1.5 roku jak ktos obok mnie idzie to czuje jak siatka smierdzi :P

#307 PatrykGala

PatrykGala

Napisano 28 lipca 2010 - 15:24

kurdeniewiemco, może siatka przeszła Twoim zapachem? :mrgreen:

Moja też śmierdzi ale ja się przyzwyczaiłem do tego ;-) Ale jak ją, raz zostawiłem w domu, to musiałem szybko wynosić bo wszyscy na mnie krzyczeli ;-)
Patryk, Pozdrawiam

#308 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 28 lipca 2010 - 15:25

kurdeniewiemco, wiem, że śmierdzi, nawet napisałem, że intensywnie, ale po prost mi nie przeszkadza;)

#309 niemar

niemar

Napisano 28 lipca 2010 - 16:47

Przesadzacie...

Pamiętam Zenita 11, którego brat dostał na przyjęcie. Aparat ma do dziś, jak zrobił 50 rolek, to max. Ale do rzeczy, w pamięci utkwił mi jego zapach, tego skórzanego futerału, i 'oliwionego' metalu. Dziś kiedy wyciągam swojego Zenita 12xp z aukcji czuję ten zapach i wracają wspomnienia... Co to ma do siatki? Trochę ją czuć, ale teraz kiedy wyczuję jej zapach reaguję jak pies, który widzi jak PAN szykuje smycz... Wracają mi wspomnienia z zasiadek...w ogóle mi nie przeszkadza, zwierzakom też nie zauważyłem żeby się nie widział.

Canon 5DIV, 6DII, 7DII, 50D, 40D, EF 17-40L, EF 400/5.6L, EF 70-200/4L, EF 24-70L, 85/1.8, YH324C.

#310 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 28 lipca 2010 - 21:15

a czy takie siatki się sprawdzają:
Obrazek
widziałem gdzieś taką zrobioną z nylonu wiec może nie śmierdzi tak jak poliamid.
duże prześwity ale jakby dać podwójnie.

Ja ma taką. Rewelacyjna nie jest, ale czasem coś podejdzie - patrz bociany i zurawie, kiedys perkozki i raz o mało co nie usiadła mi czapla na glowie :-D
Rzeczywiście ładnei się składa, nie śmierdzi, ale czepia sie każdej gałązki, statywu itp. :-)

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#311 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 28 lipca 2010 - 21:25

michalv, widze nowe szkiełko na pokładzie :-> ?

#312 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 28 lipca 2010 - 21:44

Nie wytrzymałem z zazdrości patrząc na Twoje foty i stopkę :-)

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#313 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 28 lipca 2010 - 21:47

Nie wytrzymałem z zazdrości patrząc na Twoje foty i stopkę :-)

Aha :mrgreen:

#314 jeronimo

jeronimo
  • Użytkownik
  • 275 postów

Napisano 28 lipca 2010 - 23:04

zamówiłem glona i zobaczymy jak to będzie.... jak będzie śmierdział to będę musiał częściej chodzić do piwnicy :P

Sony a6400 + Sony 200-600mm | Onanizm sprzętowy jest powodem niemocy twórczej...

#315 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 28 lipca 2010 - 23:53

jeronimo, - przygotuj sie na eksmitacje z domu wraz z siateczka:P
a szczerze do b.dobry wybor, siatka wywietrzeje i bedzie git :)

#316 MaciejR

MaciejR
  • Użytkownik
  • 176 postów

Napisano 29 lipca 2010 - 07:35

A ja, żeby mi żona nie marudziła, to kupię tą nie śmierdzącą :)
Jak nie brak czasu, to brak słońca......
H50-->E520-->C600D
http://www.garnek.pl/macroz

#317 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 29 lipca 2010 - 08:00

No jak baby się zachowują :mrgreen: śmierdzi, czepia się, oczko za małe, oczko za duże, sztywna, miękka. Ło matko. Chłopaki jak wy chodzicie w teren? A mrówki i pajęczyny nie przeszkadzają? A rosa na trawie? A błoto po deszczu?

Ja do podchodu siatki użyłam raz, nie dość, że ciągle zaczepiały mi się buty to jeszcze po 50 m zebrałam ładny kawałek otoczenia, więc maskowanie w 100 %. Po tym jednym razie dałam sobie spokój, i na podchód chodzę bez siatki. Zakładam moro i maskuje twarz oraz ręce, które najbardziej świecą. Podstawą jest brak ruchu a nie siatka. Siatka najwierniej służyła mi w czacie, gdzie zresztą ściachałam ją na małe kawałki, więc de facto jestem teraz bez siaty. Po zakupie szkła kupię i siatkę, ale zapach nie będzie priorytetem w wyborze. Pójdzie jeden z drugim raz w bagno, dwa razy na łąkę i zapach się zmieni. Zresztą zapach siatki przeszkadza zwierzakom nie mniej nie więcej niż wasz własny.

A mawiają, że to baby marudzą.

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#318 jeronimo

jeronimo
  • Użytkownik
  • 275 postów

Napisano 29 lipca 2010 - 10:08

Jak sobie pomyśle o tych twoich liskach co ostatnio focilaś czy też innych zdjęciach co są robione bez siatki, bez super teleobiektywu to ... Chyba jednak jako mieszczuch który jest rzadko w lesie nie mam 'podejścia' i szczęścia do fotografowania :cry: mam nadzieje ze siatka mi to znacznie ułatwi. A ci co żyją w blisko lasu to chyba nawet nago są wstanie blisko podejść zwierzynę :mrgreen:

#319 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 29 lipca 2010 - 15:25

jeronimo, - dla mnie siatka okazala sie zbawieniem, ale u mnie kamuflaz to podstawa(200mm) nie wyobrazam sobie focenia bez niej(nie myslac o czatowni).

#320 enkoder (Paweł)

enkoder
  • Użytkownik
  • 1 337 postów

Napisano 29 lipca 2010 - 16:41

Zakładam moro i maskuje twarz oraz ręce

Chciałbym to zobaczyć :mrgreen:

A mawiają, że to baby marudzą.

Bo marudzą :-D